Πάιατ: Προτεραιότητα της Αμερικής οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη (VIDS)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 9.7.2020 | 15:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πάιατ: Προτεραιότητα της Αμερικής οι επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη (VIDS)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Την έδρα της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Πάιατ στην αρχή των δηλώσεων του συνεχάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα και την Ελληνική Κυβέρνηση για τις πολύ ισχυρές προσπάθειες και τον έξυπνο τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κεντρική Μακεδονία και συνολικά στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε ακόμη στην τελευταία διετία και την επιτυχημένη παρουσία των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας την εξαιρετικά δυναμική περίοδο στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. 

Τόνισε δε ότι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Cisko και η Pfizer παρά την κρίση του κορωνοϊού, επενδύουν στη Θεσσαλονίκη γιατί έχουν εμπιστοσύνη στο ταλέντο των Ελλήνων και ιδιαίτερα εδώ στην Ελληνική Μακεδονία που είναι ή πύλη των Βαλκανίων και όλης της δυτικής Ευρώπης οι αμερικανικές εταιρίες θα συνεχίσουν να επενδύουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι η πρεσβεία της Αμερικής έχει βάλει προτεραιότητα να βοηθήσει στη διπλωματική προσέγγιση και θα βοηθήσουν στη συνεργασία και όπως στην Αθήνα έτσι και στη Θεσσαλονίκη έχουν σκοπό να επενδύσουν.

Σημείωσε ότι θα έρθει ξανά στη Θεσσαλονίκη με την καινούργια Αμερικανή Πρόξενο η οποία είναι πολύ ικανή.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε ότι η συζήτηση περιστράφηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ενδυνάμωση και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και της Κ.Μ και των ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε στις αμερικανικές εταιρείες κολοσσούς που σχεδιάζουν να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε αυτό δείχνει ότι η περιοχή έχει μπει για τα καλά στο χάρτη και το ενδιαφέρον των επενδυτών παγκοσμίων. Υπογράμμισε ότι η περιφέρεια είναι εδώ για να στηρίξει τους υποψηφίους επενδυτές γιατί μόνο έτσι ο τόπος θα πάει μπροστά, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ ενώ προσκάλεσε τον κ. Παιατ όταν θα έρθει ξανά τον Αύγουστο της Θεσσαλονίκης να τον ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

 

 

Η υποδοχή

Νωρίτερα κατά την υποδοχή του κ.Πάιατ ο κ. Τζιτζικώστας του εξήγησε ότι το νέο κτήριο είναι βιοκλιματικό εξηγώντας ότι με αυτό τον τροπο, υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση στο ενεργειακό κόστος.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξενάγησε  από την ταράτσα του κτηρίου τον Αμερικανό Πρέσβη στο δυτικό κομμάτι της πόλης από την πλευρά του λιμανιού εξηγώντας του το σχέδιο ανάπτυξης για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι και το Αγγελοχώρι και τη δημιουργία χώρων αναψυχής ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία επενδύσεων.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι μετά έργα που έχουν ήδη γίνει στη δυτική πλευρά της πόλης αλλά και με αυτά που θα γίνουν σε 2-3 χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μια διαφορετική πόλη ενώ κάλεσε Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας ως παράδειγμα τον Αμερικανικό Κολοσσό της  Cisko.

Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ έκανε αρκετές ερωτήσεις για τα κτήρια που έβλεπε, για το λιμάνι, λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη μοιάζει με Αμερικανικές πόλεις όπως το Βανκούβερ.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω