ΘΕΜΑ ΡΘ: Κλείνουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη - Αντιδρά η αντιπολίτευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 9.7.2020 | 15:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΘΕΜΑ ΡΘ: Κλείνουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη - Αντιδρά η αντιπολίτευση

ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ || [email protected]

Ένας παιδικός σταθμός θα λειτουργεί από τη νέα σχολική χρονιά στον δήμο Πυλαίας –Χορτιάτη καθώς κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί σε Φίλυρο και Πανόραμα.

Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Πυλαίας –Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών σταθμών στο Φίλυρο και στο Πανόραμα καθώς υπάρχει μείωση στις εγγραφές των παιδιών.

«Η αναστολή γίνεται για συγκεκριμένους λόγους που νομίζω θα αντιμετωπίσουν όλοι οι δήμοι. Η προσέλευση των παιδιών, μειώθηκε δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας δύο ρυθμίσεων του κράτους. Η μία είναι ότι τα voucher που δίνουν για τις οικογένειες ισχύουν τώρα για οποιοδήποτε σταθμό. Άρα πολλοί γονείς επέλεξαν ιδιωτικούς σταθμούς. Το δεύτερο που έχει γίνει είναι η δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση. Που σημαίνει ότι όλα τα παιδάκια που πήγαιναν σε παιδικούς σταθμούς τώρα πηγαίνουν στα νηπιαγωγεία στην υποχρεωτική εκπαίδευση», εξηγεί ο δήμαρχος.

Παράλληλα όπως είπε στον δήμο είχαν 285 περίπου παιδιά  στους παιδικούς σταθμούς και φέτος προβλέπεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 70.

Πλέον θα λειτουργεί ο παιδικός σταθμός της Πυλαίας ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο εξετάζεται η περίπτωση, ο παιδικός σταθμός στο Πανόραμα, ο οποίος έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές και μπορεί να στεγάσει έως και 100 περίπου παιδάκια, να λειτουργήσει σαν νηπιαγωγείο.

 

«Δεν απολύεται κανένας εργαζόμενος»

Αναφορικά με τους εργαζόμενους ο κ. Καϊτεζίδης ήταν κάθετος ότι δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος εργαζόμενος καθώς θα συνεχίσουν να δουλεύουν στην δομή της Πυλαίας. Ωστόσο περίπου 12 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Αυγούστου δεν θα ανανεωθούν.

«Είναι συντριπτική η μείωση των παιδιών δεν μπορείς να έχεις τους ίδιους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο δήμαρχος.

 

Αντιδρά η αντιπολίτευση

«Η πολιτική από την πλευρά της διοίκησης τα τελευταία χρόνια είναι το κλείσιμο των παιδικών σταθμών», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Οδυσσέας Μαάϊτα χαρακτηρίζοντας ως «πρόσχημα»  οι συζήτηση περί των οικονομικών καθώς όπως είπε «την προσχολική αγωγή και την παιδεία δεν μπορείς να την μετράς με όρους εσόδων – εξόδων».

«Προφανώς το κράτος οφείλει να ξοδέψει χρήματα και πόρους για τα παιδιά μας για να γίνουν ικανοί άνθρωποι» σημείωσε.

«Αυτό που τονίζουμε είναι ότι έχει τεράστιες ευθύνες η διοίκηση γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα. Ούτε πίεσε προς την μεριά της κυβέρνησης και για να αλλάξει το καθεστώς των vouchers να ενισχυθούν οι παιδικοί σταθμοί αντίθετα συνεχίζει την κατεύθυνση στήριξης με αυτό τον τρόπο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών».

«Εννοείται ότι είμαστε αντίθετοι στην παύση των παιδικών σταθμών»,  τόνισε από την μεριά της η επικεφαλής της παράταξης «Σύγχρονος Δήμος», Έλενα Ρουσάκη.
Θα κάνουμε ότι μπορούμε, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μας ακούσει η διοίκηση του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και να το πάρει πίσω. Εν έτη 2020 είναι αδιανόητο να κλείσουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όταν σε όλη την Ευρώπη επενδύουν πάνω σε αυτό στην παιδεία και στην βοήθεια και των εργαζόμενων ζευγαριών. Οι δήμοι πρέπει να δημιουργούν υποδομές και να στηρίζουν τα παιδιά», πρόσθεσε.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω