Οδηγίες αυτοπροστασίας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές- Τι λέει στο ΡΘ ο Λοιμοξιωλόγος του ΑΧΕΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 2.7.2020 | 20:20 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οδηγίες αυτοπροστασίας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές- Τι λέει στο ΡΘ ο Λοιμοξιωλόγος του ΑΧΕΠΑ

ΒΙΚΥ ΔΕΤΣΙΚΑ || [email protected]

Το πρώτο καλοκαίρι επί κορωνοϊού είναι γεγονός και αναμένεται οι φετινές διακοπές να είναι διαφορετικές από κάθε προηγούμενο.

Πολλοί Έλληνες λόγω της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας αλλά και όλες οι χώρες του κόσμου, δεν θα κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές. Η οικονομική ύφεση, η ανεργία αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις ο φόβος εξάπλωσης του covid 19, αναγκάζει πολύ κόσμο να παραμείνει τους θερινούς μήνες στην ασφάλεια του σπιτιού του.

Λίγοι είναι αυτοί που φέτος θα επισκεφτούν καλοκαιρινούς προορισμούς και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διακοπές τους θα διέπονται από ασφάλεια.

Ο λοιμωξιολόγος, Συμεών Μεταλλίδης μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, επισημαίνει τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για ένα ασφαλές ταξίδι και  μία προστατευμένη διαμονή, συμβουλεύοντας τον κόσμο να μην φοβάται να απολαύσει τις διακοπές του.

«Εύχομαι σε όσους καταφέρουν να πάνε διακοπές να περάσουν ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι. Ο φόβος πιστεύω είναι ο ίδιος σε όποιο σημείο και να είμαστε.  Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τόσο πολύ, εφόσον δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη επιδημική έξαρση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», υπογραμμίζει ο κ. Μεταλλίδης.

 

Τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε στα ΜΜΜ

Σύμφωνα με τον Λοιμοξιωλόγο  Συμεών Μεταλλίδη, όποιο μέσο μεταφοράς και να επιλέξουμε για το ταξίδι μας, θα πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, με πρώτο από όλα τη χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας.

Επίσης, όταν κάνουμε κάποια στάση, θα πρέπει να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς χώρους. «Είναι προτιμότερο να κάτσουμε κάπου έξω, είναι καλύτερα. Θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα μας, να απολαύσουμε ένα καφέ, ένα αναψυκτικό στη στάση αυτή που θα κάνουμε στη διαδρομή μας», τονίζει ο κ. Μεταλλίδης, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση που το ταξίδι γίνεται με το προσωπικό μας ΙΧ, δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα

 

Απαραίτητη η μάσκα- Προσοχή και στις επιφάνειες

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΑΧΕΠΑ, ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι μέσω των άψυχων αντικειμένων, ωστόσο θα πρέπει να δίνουμε προσοχή και στις επιφάνειες.

Για παράδειγμα, καλό είναι  σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη να χρησιμοποιήσουμε ένα υγρό  μαντηλάκι για να καθαρίσουμε τις αποσκευές μας εφόσον τις έχει ακουμπήσει κάποιος άλλος, ενώ είναι πολύ σημαντική και η υγιεινή των χεριών μας.

«Δεν θα είναι οι διακοπές μας ίδιες. Καλό είναι να αποφύγουμε τα πολυσύχναστα μέρη, γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους πάντες γύρω μας», επισημαίνει ο κ. Μεταλλίδης

 

Ξένοιαστη διαμονή

Επαρκή χαρακτηρίζει ο λοιμοξιωλόγος του ΑΧΕΠΑ τα  υγειονομικά πρωτόκολλα που δόθηκαν προς όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αναφορικά με τη διαμονή των επισκεπτών στα δωμάτια, ο κ. Μεταλλίδης υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται να προβούν σε υπερβολές, όπως να φέρουν από το σπίτι τους πετσέτες ή σεντόνια ή ακόμη και να ξανακαθαρίσουν το δωμάτιό τους με χλωρίνη, αρκεί να προσέχουν περισσότερο στους κοινόχρηστους χώρους

«Πιστεύω ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι αξιόπιστος, έχουν ακολουθηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα», επισημαίνει ο Συμεών Μεταλλίδης.

 

Διασκέδαση με όρια

«Ευτυχώς το ελληνικό καλοκαίρι δίνει αυτή  τη δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε πολλούς εξωτερικούς χώρους, όπου μπορούμε να φάμε έξω,  να πιούμε το ποτό μας έξω», υπογραμμίζει ο κ Μεταλλίδης,  αναφερόμενος στις καλοκαιρινές δραστηριότητες.

«Αν δούμε ότι σε ένα beach bar γίνεται ένα μεγάλο πάρτι,  καλό είναι να το αποφύγουμε, όσο όμορφο και να είναι», υποστηρίζει ο Λοιμοξιωλόγος του ΑΧΕΠΑ , επισημαίνοντας ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μεταδοθεί ο ιός στην παραλία.

 

Κατάλληλα εξοπλισμένοι … με ατομική υπευθυνότητα

Το μήνυμα της ατομικής υπευθυνότητας στέλνει ο κ. Μεταλλίδης σε όλους τους ταξιδιώτες μέσω του Ράδιο Θεσσαλόνιη, σε περίπτωση που αντιληφθούν στις διακοπές τους ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους.

Τέλος ο κ. Μεταλλίδης συμβουλεύει τους ακροατές του Ράδιο Θεσσαλονίκη, για τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα πρέπει να έχουν μαζί τους σε κάθε ταξίδι.

 «Θα πάρουμε μάσκες, αντισηπτικά, υγρά μαντηλάκια για να καθαρίσουμε μία επιφάνεια για να είμαστε πιο προσεχτικοί. Υπάρχουν μαντηλάκια με χλωρίνη για να αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και κυρίως για τους χώρους υγιεινής. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και τηρούμε τους κανόνες», καταλήγει ο κ.Μεταλλίδης.

 

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα: 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω