Στο Α.Τ. Νάουσας διευθυντές γυμνασίων για εξηγήσεις σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30.6.2020 | 18:51 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στο Α.Τ. Νάουσας διευθυντές γυμνασίων για εξηγήσεις σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Αναστάτωση επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα στη Νάουσα Ημαθίας καθώς τρεις διευθυντές Γυμνασίων της πόλης κλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή να παρουσιαστούν στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας μετά από εισαγγελική εντολή στο πλαίσιο έρευνας μετά από επιστολή διαμαρτυρίας της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Νάουσας, η οποία θεωρεί αξιόποινη πράξη τη διδασκαλία, μέσω των θρησκευτικών προγραμμάτων Γαβρόγλου, εφόσον κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.

Όλα ξεκίνησαν μετά από παρέμβαση που είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας αναφορικά με τη διδασκαλία των θρησκευτικών από τα υφιστάμενα  σχολικά βιβλία καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γαβρόγλου με την οποία είχαν εκδοθεί τα βιβλία των θρησκευτικών.

 

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Όπως γνωρίζετε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ), με τις υπ’ αριθμ. 660 και 926 αποφάσεις του 2018 αλλά και τις νεώτερες 1749 και 1752 του 2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές, αντιπαιδαγωγικές, αντιορθόδοξες, και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις  υπουργικές αποφάσεις, δυνάμει των οποίων έχουν εκδοθεί τα βιβλία- φάκελοι Θρησκευτικών (πρόγραμμα Γαβρόγλου), επισημαίνοντας ότι  τα «βιβλία» συνιστούν «επέμβαση στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών».

Κατά συνέπεια και με βάση όσων ορίζει το άρθρο 25 παρ.3 του Υπαλληλικού Κώδικα, η μη συμμόρφωση και η επιμονή κάθε αρμοδίου να διδαχθεί το μάθημα μέσα από τα σχολικά αυτά εγχειρίδια συνιστά πράξη άδικη, παράνομη και αξιόποινη και γεννά λόγο αποζημιώσεως για ηθική βλάβη…»

Με την ίδια ανακοίνωση καλεί τους υπευθύνους να αποσύρουν άμεσα τα «παράνομα-αντισυνταγματικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιχριστιανικά βιβλία-Φακέλους  του μαθήματος των Θρησκευτικών» και ζητά την αντικατάσταση αυτών «με έντυπο υλικό Ορθόδοξου Χριστιανικού περιεχομένου (έως ότου εκδοθούν τα νέα βιβλία θρησκευτικών από το Υπουργείο σύμφωνα με ό,τι προβλέπει ο νόμος).

Η επιστολή είχε γνωστοποιηθεί προς την εισαγγελία Βέροιας, βουλευτές του Νομού, το Δήμαρχο Νάουσας και άλλους αρμοδίους.

 

Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Ημαθίας

Η κλήση των εκπαιδευτικών στο αστυνομικό τμήμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΕΛΜΕ Ημαθίας ζητώντας με νομική υποστήριξη επίσημη ενημέρωση για το λόγο που κλήθηκαν οι διευθυντές των σχολείων στο ΑΤ Νάουσας, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αλέκο Μόσχο ζητήθηκε και σχετική ενημέρωση από την εισαγγελία Βέροιας.

Από την ενημέρωση που έγινε προέκυψε ότι όντως υπάρχει καταγγελία και βάση αυτής η εισαγγελία παρήγγειλε στο ΑΤ Νάουσας να καλέσει τους εκπαιδευτικούς ως μάρτυρες.

Ο κ. Μόσχος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη εκτίμησε ότι αν η έρευνα δεν σταματήσει θα κληθούν και άλλοι διευθυντές και άλλων σχολικών βαθμίδων κάνοντας λόγο για κλίμα εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, οι οποίοι όπως αναφέρει δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά τη δουλειά τους με τα βιβλία που τους στέλνει η επίσημη πολιτεία.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω