Κ. Νοτοπούλου: Οι Τουριστικοί Συνοδού δικαιούνται την εξασφάλιση  από την Πολιτεία αξιοπρεπούς παροχής εργασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 30.6.2020 | 18:12 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Κ. Νοτοπούλου: Οι Τουριστικοί Συνοδού δικαιούνται την εξασφάλιση από την Πολιτεία αξιοπρεπούς παροχής εργασίας

THESSNEWS-DESK

Συνάντηση με το σωματείο διπλωματούχων συνοδών είχε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Τουριστικών Συνοδών (ταξιδιωτικών διαχειριστών-αρχηγών εκδρομών), Κώστας Μαρκουλας, η Γ. Γραμματέας Φωτεινή Ραλλάτου ,ο Αγγελος Σπανόπουλος και ο Παναγιώτης Αρανίτης συντονιστής της ομάδας Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για  το μεγάλο πλήγμα που δέχεται ο κλάδος εξαιτίας του covid-19, με απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους σχεδόν ολοκληρωτική.

«Δεν δικαιούνται Ταμείο Ανεργίας καθώς δεν υφίσταται σχετικός κωδικός ΙΚΑ που να περιγράφει την συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν τυγχάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές  υποχρεώσεις τους, και πάγιες ανάγκες επιβίωσής τους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, και επιπλέον έχουν λάβει μία και μόνο φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Επιπλέον παλεύουν ακόμα για την αναγνώριση του επαγγέλματός τους και τον προσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων άσκησής του, ενώ η Κυβέρνηση του Συριζα είχε προετοιμάσει το δρόμο με την σύνταξη σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος  και έχει νομοθετήσει στον Ν. 4582/2018 την πώληση στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών οργανωμένου ταξιδιού, εκδρομών μέσω των νομίμως απασχολούμενων τουριστικών συνοδών τους (tour leaders).

Είναι άξιο απορίας γιατί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού ενώ έχει σχεδόν ένα χρόνο στα χέρια της το σχέδιο του Π.Δ., και από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας αναγνωρίστηκε η δραστηριότητα για την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού,  εξακολουθεί, πάρα τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Σωματείου, να κωλυσιεργεί  και να αναβάλει την επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος που διευκολύνει την παράνομη εργασία και την διαφυγή εσόδων για το Κρατος.

Οι Τουριστικοί Συνοδού δικαιούνται την εξασφάλιση  από την Πολιτεία αξιοπρεπούς παροχής εργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Νοτοπούλου.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω