ΘΕΜΑ ΡΘ: Πώς ανοίγουν οι κατασκηνώσεις - Όλες οι χρηστικές λεπτομέρειες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30.6.2020 | 12:56 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΘΕΜΑ ΡΘ: Πώς ανοίγουν οι κατασκηνώσεις - Όλες οι χρηστικές λεπτομέρειες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Αυλαία για την φετινή περίοδο άνοιξε χθες για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Στο μικροσκόπιο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι προσαρμογές ελέω κορωνοϊού.

Ο Σωτήρης Κοκκινόπουλος, αρχηγός κατασκήνωσης τα τελευταία 15 χρόνια, μιλά στο μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη για την επανέναρξη των παιδικών κατασκηνώσεων και τη νέα πραγματικότητα.

 

Οι αλλαγές στα σπιτάκια

Οι υπεύθυνοι των κατασκηνώσεων καλούνται να αλλάξουν την διαρρύθμιση των σπιτιών που θα διαμένουν οι μικροί κατασκηνωτές καθώς θα πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις ενώ σε κάθε σπίτι θα φιλοξενούνται λιγότερα παιδιά.

«Το ένα που είναι βασικό είναι το κομμάτι των σπιτιών, όπου ανάλογα με το κτίσμα, με τα τετραγωνικά μέτρα και τις αποστάσεις,  θα πρέπει να τηρηθεί η απόσταση των κρεβατιών το ένα παιδί από  το άλλο. Αυτό που γίνεται από ότι βλέπω και από την κατασκήνωση που είμαι εγώ και από τις άλλες που ακούω, ένα ποσοστό 60% θα είναι μέσα στο σπιτάκι. Αν ήταν 15 παιδιά μέσα στο σπιτάκι, τώρα πλέον θα είναι 8 με 10 παιδιά» αναφέρει ο κ. Κοκκινόπουλος

 

Χωρίς επισκεπτήριο

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι έχουν διαμορθωθεί σε τέσσερα δεκαπενθήμερα.  «Οι πιο πολλές κατασκηνώσεις θα δουλέψουν τόσο. Κάποιες κατασκηνώσεις ξεκίνησαν σήμερα κάποιες ξεκινούν αύριο ή την Πέμπτη. Έχει τροποποιηθεί και το 22ήμερο που υπήρχε παλαιότερα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πλέον 15 μέρες δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στα παιδιά. Και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ είναι επίσης 14 ημέρες. Οπότε τροποποιήθηκαν όλες οι κατασκηνώσεις και θα δουλέψουν  οι  πιο πολλές για τέσσερις περιόδους των 15 ημερών» εξηγεί.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κοκκινόπουλο είναι ότι οι κατασκηνώσεις θα λειτουργούν ως κλειστές δομές. «Δεν υπάρχει επισκεπτήριο των γονέων. Θα είναι  πολύ αυστηρός ο  έλεγχος σε κάθε παιδί,  στην πύλη στην είσοδο της κατασκήνωσης.  Στο κομμάτι των δομών γενικά  θέλουμε να είναι όσο πιο κλειστές γίνεται» αναφέρει.   

«Επίσης, οι ομάδες δεν θα λειτουργούν όλες μαζί, δεν θα μιλάμε δηλαδή για έναν τομέα ολόκληρο ηλικιακό, θα είναι μικρές κοινότητες» συμπληρώνει.

 

Σίτιση και καθαριότητα

Πως θα τρώνε τα παιδιά στην τραπεζαρία και θα συνεχίσουν να καθαρίζουν μόνοι τους το κρεββάτι τους και το δωμάτιό τους; «Τραπεζαρία, κουζίνα και σίτιση και εκεί αποστάσεις, ο προσανατολισμός  λέει ότι θα πρέπει να τρώνε σε κύκλους τα παιδιά,  Δεν θα τρώνε όλα μαζί. για να τηρούνται οι αποστάσεις» τονίζει ο κ. Κοκκινόπουλος κάνοντας λόγο για μέτρα ασφαλείας στην κουζίνα με πολύ καλό καθαρισμό χεριών, χρήση αντισηπτικού κλπ. 

Για τα μέτρα υγιεινής στα σπιτάκια σημειώνει ότι «δεν θα αλλάξει κάτι στο κομμάτι της καθαριότητας .  Τα παιδιά καθαρίζουν τα κρεβάτια τους. Είναι πιο άνετα μέσα στο σπιτάκι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.  Έχουν μεγαλύτερη άνεση, να βάλουν τα πράγματά τους, τις βαλίτσες τους. Σε αυτό το κομμάτι  δεν θα αλλάξει κάτι. Τα παιδιά θα έχουν την ευθύνη για τα προσωπικά τους αντικείμενα, την ευθύνη  να στρώσουν το κρεβάτι τους».

Εξηγεί όμως ότι «θα είναι πολύ πιο αυστηρό το κομμάτι του ελέγχου. Στον έλεγχο αν είναι καθαρά, αν προσέχουμε την υγιεινή, να είναι καλά σκουπισμένα. Και φυσικά στο κομμάτι αυτό  βοηθάνε και τα στελέχη της κατασκήνωσης».

«Ο λόγος που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία τα παιδιά είναι να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν καλές συνήθειες.  Εννοείται και ο ομαδάρχης και τα υπόλοιπα στελέχη, βοηθάνε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία» καταλήγει ο έμπειρος αρχηγός κατασκήνωσης.

 

Πισίνες – Παιχνίδια – Αγωνίσματα

«Οι πισίνες χρησιμοποιούνται με πολύ πιο αυστηρό πρωτόκολλο στο κομμάτι της υγιεινής και του καθαρισμού τους.  Αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τις αποστάσεις για τις πισίνες, με αυτά τα δεδομένα που έχουμε» σημειώνει ο κ. Κοκκινόπουλος αναφορικά με τις πισίνες που θα είναι κανονικά ανοικτές και σε χρήση στις παιδικές κατασκηνώσεις σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με το πρόγραμμα των αθλητικών δραστηριοτήτων των παιδιών μιας και απαγορεύονται τα ομαδικά παιχνίδια «Στο πρωτόκολλο δεν λέει ότι απαγορεύεται τα παιδιά να παίζουν με μπάλες ή οτιδήποτε άλλο. Το δικό μας κομμάτι έχει να κάνει με ατομικά διαγωνιστικά παιχνίδια, με ατομικούς διαγωνισμούς που δεν θα υπάρχει επαφή μεταξύ των παιδιών.  Με διαγωνισμούς που θα έχουν να κάνουν με κάποια παιχνίδια με κώνους , με στεφάνια με βοηθητικά όργανα . Αποφεύγουμε το να παίζουν τα παιδιά αν  μιλήσουμε για το μπάσκετ, ας πούμε  5 εναντίον 5. Θα προσέξουμε δηλαδή να πάμε σε καταστάσεις όπου τα παιδιά θα κάνουν ατομικά διαγωνιστικά. Αλλά θα έχουν επαφή με τη μπάλα. Δεν θα είναι ομαδικό το παιχνίδι όμως.  Είναι κάτι που θα το προσέξουμε και αυτό».

 

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Τέλος, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο κρούσμα κορωνοϊού σε κατασκήνωση (είτε παιδί, είτε εργαζόμενος) αμέσως απομακρύνεται από την κατασκήνωση και ιχνηλατείται.

«Το πρωτόκολλο λέει ότι δεν μένει σε καραντίνα μέσα στο χώρο, φεύγει την ίδια στιγμή από την κατασκήνωση. Και γίνεται έλεγχος στο ποιοι εργάζονται μαζί του , αν είναι εργαζόμενος το κρούσμα» εξηγεί αρχικά.

Ο στόχος των κατασκηνώσεων είναι να λειτουργούν με μικρές κοινότητες που θα έχουν έναν ορισμένο αριθμό ομάδων.

«Οι συγκεκριμένες ομάδες παιδιών,  θα είναι στην κατασκήνωση όλες μαζί σε όλες τις δραστηριότητες,  οι συγκεκριμένες ομάδες μαζί στην πισίνα, οι συγκεκριμένες  ομάδες μαζί στη θάλασσα, οι συγκεκριμένες ομάδες μαζί στο φαγητό. Για να γίνει μετά πιο εύκολα η ιχνηλάτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκινόπουλος.

 

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής 

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω