Δέκα πράγματα που μαρτυρούν τα μάτια μας για την υγεία μας

ΥΓΕΙΑ 27.6.2020 | 20:50 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Δέκα πράγματα που μαρτυρούν τα μάτια μας για την υγεία μας

THESSNEWS-DESK

Πολλές φορές το ανθρώπινο σώμα δίνει ξεκάθαρα πώς κάτι δε λειτουργεί σωστά, με ένα από τα πιο χαρακτηριστικό παραδείγματα να είναι τα μάτια σας. Μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η συνεχόμενη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να κάνει τα συμπτώματα ακόμη πιο εμφανή.

Δώστε σημασία στις μικρές αλλαγές που μπορεί να παρατηρείτε, προσέξτε τη διατροφή σας και εάν συντρέχουν κάποια από τα παρακάτω facts, κλείστε ένα ραντεβού στον αντίστοιχο γιατρό που θα σας βοηθήσει να εξετάσετε λεπτομερώς οποιοδήποτε πρόβλημα. Better safe, than sorry!

 

1. Έλλειψη βιταμίνης Α

Εάν νιώθετε τα μάτια σας να έχουν αφυδατωθεί είναι πιθανόν να έχετε έλλειψη βιταμίνης Α. Σύμφωνα με το glow.gr, αυτό το μαγικό συστατικό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγεία του οπτικού σας νεύρου καθώς συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης -μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Ενδώστε σε φυσικές πηγές της όπως τα καρότα, το σπανάκι και το απόλυτα καλοκαιρινό φρούτο, το πεπόνι, και δείτε άμεσα διαφορά!

 

2. Μπλοκαρισμένος αγωγός δακρύων

Η δακρύρροια είναι ο φυσικός μηχανισμός του οργανισμού να κρατά τα μάτια καθαρά. Όπως διαβάζουμε στο glow.gr, υπάρχει όμως και η περίπτωση να λιμνάζουν στο μάτι ή να ρέουν ασταμάτητα. Τότε, μπορεί να υπάρχει στένωση σε κάποια δακρυϊκή οδό. Αυτή η κλινική κατάσταση η οποία παρατηρείται κατά κόρον στα νεογέννητα παιδιά είναι δυνατόν να αναπτυχθεί και σε ενήλικες ίσως οφείλεται σε κάποια λοίμωξη. Είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

 

3. Μόλυνση Κερατοειδούς

Εσείς που φοράτε φακούς επαφής είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε για την υγιεινή των ματιών σας. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε κάποιες λευκές κηλίδες στην ίριδα είναι πιθανό να υπάρχει κάποια μόλυνση στον κερατοειδή σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και προσπαθήστε να τηρείτε όλους τους απαραίτητους κανόνες που θα προστατεύσουν τα μάτια σας.

 

4. Υπερβολικό άγχος

Το stress έχει πολλούς τρόπους να κάνει εμφανή την "παρουσία" του στο σώμα σας. Ένας από αυτούς συμπεριλαμβάνει και τα μάτια στα οποία μπορεί να παρατηρήσετε εντονότερη εμφάνιση των κόκκινων αγγείων. Σε μια τέτοια περίπτωση ο οργανισμό σας, εκπέμπει SOS και σας προτρέπει να ξεκουραστείτε. Πείτε "ναι" σε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός και θα δείτε πως μέσα από το σωστό breathe in-breathe out θα αλλάξετε τρόπο σκέψης.

 

5. Εμφάνιση διαβήτη

Πολλές φορές η θολή όραση μπορεί να σηματοδοτεί ένα ιατρικό πρόβλημα, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας ή ακόμη και ο διαβήτης. Πιο συγκεκριμένα σε μια μελέτη διαπίστώθηκε πως το 73% των διαβητικών ασθενών ανέφεραν ότι δεν έβλεπαν καθαρά. Αν παρατηρήσετε κι εσείς κάτι τέτοιο κάντε άμεσα τον απαραίτητο έλεγχο.

 

6. Υψηλή χοληστερίνη

Αν δείτε έναν λευκό δακτύλιο να σχηματίζεται γύρω από τον κερατοειδή του ματιού σας, τότε ίσως να έχετε πρόβλημα με τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας. Η συγκεκριμένη αλλαγή χρώματος έρχεται και με το γήρας, παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οφείλεται και σε υψηλή χοληστερόλη. Μειώστε άμεσα την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αποφύγετε τα αναψυκτικά που σας γεμίζουν περιττές θερμίδες -οι οποίες μετατρέπονται σε λίπος- και ενσωματώστε τα φρέσκα λαχανικά σε κάθε σας γεύμα.

 

7. Αυξημένη πίεση αίματος

Σε περιπτώσεις αυξημένης πίεσης είναι πιθανό να εμφανιστούν σημάδια στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδή. Μια ιατρική κατάσταση γνωστή ως υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια. Εσείς δεν είστε σε θέση να το παρατηρήσετε, γι' αυτό είναι απαραίτητο το συχνό check στον οφθαλμίατρο.

 

8. Πιθανές αλλεργίες

Μια ακόμη περίπτωση κατά την οποία τα μάτια ξηραίνονται αποτελούν οι εποχιακές -ή μη- αλλεργίες. Εδώ, φυσικά, θα παρατηρήσετε και ένα χαρακτηριστικό κοκκίνισμα στη γύρω περιοχή καθώς ταυτόχρονα θα έχετε την ανάγκη να τρίψετε τους οφθαλμούς σας. Εάν συντρέχει και το σύμπτωμα της ρινόρροιας τότε είναι παραπάνω από βέβαιο πως έχετε κάποια "ευαισθησία". Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι ένα test το οποίο θα σας δείξει σε ποια συστατικά είναι ευαίσθητος ο οργανισμό σας και να μιλήσετε με τον αλλεργιολόγο για πιθανή αγωγή καταπολέμησης συμπτωμάτων.

 

9. Υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Μερικές φορές η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ένα κιτρινωπό σημάδι στο λευκό μέρος του ματιού σας. Προσταυτευτείτε αποτελεσματικά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και μην αποχωρίζεστε τα γυαλιά ηλίου σας, τα οποία σας προστατεύουν από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Stay chic, stay safe.

 

10. Συμπτώματα ίκτερου

Εάν αυτή η λέξη σας πάει πίσω στα παιδικά σας χρόνια τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως ακόμη και ένας ενήλικας μπορεί να την αντιμετωπίσει. Ο ίκτερος, δημιουργείται από τα υψηλά ποσοστά χολερυθρίνης στο αίμα. Η συσσώρευση της μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του ήπατος ή ακόμη και σε ένα σπάνιο αλλά αβλαβές σύνδρομο που ονομάζεται Gilbert. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

 

Φωτογραφία από Rudy and Peter Skitterians από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω