Σεξ, διαζύγιο και βία τις μέρες του εγκλεισμού – Τι δείχνει έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (ηχητικό)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 6.6.2020 | 13:24 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Σεξ, διαζύγιο και βία τις μέρες του εγκλεισμού – Τι δείχνει έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (ηχητικό)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Περισσότερο σεξ, αιτήσεις διαζυγίου και απειλές σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, βίωσαν οι Έλληνες κατά την διάρκεια του lockdown στην Ελλάδα. Αυτά δείχνει η έρευνα που διενήργησε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε τρεις διαδοχικές διαδικτυακές έρευνες σε όλη την διάρκεια της καραντίνας και του εγκλεισμού. Στην έρευνα συμμετείχαν 1800 άτομα απ όλη την Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες και μελετήθηκε η συμπεριφορά τους στην ερωτική και στην οικογενειακή ζωή.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος, ανδρολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών τόνισε ότι «Στις κρίσεις, στους πολέμους και στις φυσικές καταστροφές οι άνθρωποι ενισχύουν τα ατομικά ένστικτα επιβίωσης και αναπαραγωγής, θυσιάζοντας την κοινωνικότητα, που είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό και με την επίκτητη κουλτούρα ομαδικής συνύπαρξης. Στον κίνδυνο υπερτερεί το ατομικό και το εγωιστικό γονίδιο, το γνωστό “ο θάνατός σου η ζωή μου” και μειώνεται η αίσθηση αλληλεγγύης και σεβασμού στην ομάδα και στις υποχρεώσεις, που είναι συμπεριφορές σεβασμού προς τον άλλο και στην κοινωνία εν γένει».

Στην ερώτηση ποια η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών αυτή την περίοδο (σ.σ. του lockdown) το 46,33% απάντησε ότι έκανε σεξ μία φορά την εβδομάδα. Το 27,33% έκανε σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα, το 14,83% είπε ότι έκανε σεξ 4-5 φορές την εβδομάδα και ένα ποσοστό 11,50% έκανε σεξ πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα.
Ο Δρ Κωνσταντινίδης μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι «Λόγω του συγχρωτισμού και του εγκλεισμού, θα αναρωτιόνταν κανείς, ποιός έχει διάθεση για σεξ κάτω από αυτές τις συνθήκες; Ο άνθρωπος όταν στριμωχτεί βγάζει τα ατομικά του ένστικτα επιβίωσης περισσότερο, δηλαδή θέλει μια ψυχική ευφορία, το ερωτικό του ένστικτο θα βγει και σαν ερωτική βία που θα καταλήξει και σε ένα καλό σεξ, που θα αμβλύνει και τις συγκρούσεις, γιατί στο κρεβάτι λύνονται πάρα πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στα ζευγάρια. Επίσης οι άνθρωποι βρήκαν χρόνο να είναι μαζί. Αυτή η εποχή ήταν και ένα είδος διακοπών, στο διαμέρισμα μεν, αλλά  ήταν μαζί και χαλαρώσανε. Το ένστικτο της σεξουαλικότητα είναι η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή. Γιατί γίνετε πιο έντονο αυτό το ένστικτο; Ο φόβος, το πάθος, το μίσος και ο έρωτας έχουν την ίδια βιοχημική διαδρομή. Είναι αυτή η ουσία που ονομάζουμε ντοπαμίνη. Ο φόβος προκαλεί την ντοπαμίνη γιατί ο άνθρωπος πρέπει να αντιδράσει, να επιβιώσει. Το ένστικτο επιβίωσης στηρίζεται πάνω σε αυτά τα δύο «υποένστικτα» που λέγονται σεξ και αναπαραγωγή. Μετά τους πολέμους, μετά τους σεισμούς, μετά τις καταστροφές, αυξάνονται οι γεννήσεις. Στην πόλη Γιουχάν μετά τον εγκλεισμό, παρατηρήθηκε αύξηση των γεννήσεων. Ο έρωτας είναι αντίδοτο του θανάτου.
 


Στην ερώτηση αν αυτή την περίοδο νιώθετε μεγαλύτερη απειλή από σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία, το 80,33% απάντησε όχι, ενώ ναι είπε το 19,67% .

Η ενδοοικογενειακή βία φάνηκε πως αυξήθηκε σε όλες τις χώρες κατά 30% αυτή την περίοδο.

«Υπάρχει ένα ποσοστό αύξησης της βίας, μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία που είναι στο 30%, στην Ελλάδα είναι περίπου στο 20%. Στα αστικά καθεστώτα οι άνθρωποι είναι μακριά από την οικογένεια. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα οικογενειακό περιβάλλον που μάλλον αμβλύνει αυτή την βίαιη συμπεριφορά των ανθρώπων. Υπάρχει ένας σεβασμός στην γυναίκα, είναι και η μητριαρχική παράδοση που έχουμε στην Ελλάδα και ίσως αυτό να μην ευνοεί τόσο την ενδοοικογενειακή βία. Στην Αμερική για παράδειγμα, σφάζονται». 


 


Στην ερώτηση αν έχετε ξεκινήσει διαδικασία διαζυγίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού, το 80,17% είπε όχι. Το 11,67% το σκέφτηκε και το 8,17% έχει, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία.
 
Σε σύγκριση με την Ιταλία, που παρουσίασε αύξηση των διαζυγίων κατά 30%, η χώρα μας έρχεται δεύτερη, αφού μόνο δύο στις δέκα γυναίκες σκέφτηκαν ή ζήτησαν διαζύγιο.
«Αυτό είναι αποτέλεσμα του συγχρωτισμού και της σύγκρουσης. Ο άνθρωπος έχει μια διαλεκτική σχέση και με την ηδονή και με την σύγκρουση αλλά και με το μίσος. Όταν συγχρωτίζεται καθημερινά θα βγουν και συγκρούσεις. Όσο πιο κοντά είσαι στον άλλο τόσο πιο συχνά θα συγκρουστείς. Για παράδειγμα στον εβραϊκό και ινδικό  πολιτισμό, , τα ζευγάρια απαγορεύεται να συνομιλούν την ώρα του φαγητού, έχουν κανόνες για το πότε θα κάνουν σεξ. Στην φάση του συγχρωτισμού βγήκαν και ακραία ένστικτα επιθετικότητας.


 
Ο Δρ Κωνσταντίνιδης επίσης πρόσθεσε ότι για να μην έχουμε συγκρούσεις στις σχέσεις και να περνάμε καλά θα πρέπει να μην λέμε την αλήθεια στον σύντροφό μας αλλά να την υπονοούμε.
«Να αποφεύγεται όταν είστε με τους συντρόφους σας τις πολλές κουβέντες και τους διαλόγους. Ο λόγος φέρνει αντίλογο και σύγκρουση, ενώ η επιθυμία, το βίωμα και το πάθος, αμβλύνει την σύγκρουση. Αφήστε το πάθος να μιλήσει και όχι ο λόγος. Ο λόγος είναι υποκριτικός. Να αφήσουμε το σώμα και το ένστικτο μας να μιλήσει καλύτερα. Κανείς δεν μπορεί να περιγράψει τον έρωτα, το βίωμα του δεν μπορεί να περιγράφει, όπως και ο πόνος δεν περιγράφεται. Το βίωμα είναι δύσκολο να εκφραστεί. Ο έρωτας υπονοείται και η σύγκρουση υπονοείται. Οι πόλεμοι γίνονται όταν η άνθρωποι σταματούνε τον διπλωματικό διάλογο. Στον σύντροφό σας δεν θα λέτε την αλήθεια, θα υπονοείται την αλήθεια. Το υπονοούμενο στην σχέση που είναι άπιαστο, κανείς δεν μπορεί να το αντιγράψει. Θα υποπτεύεσαι τι σκέφτεται ο άλλος διότι δεν μπορεί να είσαι στο μυαλό του, γι αυτό λιγότερα λόγια».
 
Ακούστε όλη την συνέντευξη του Δρ Κωνσταντινίδη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην Θεοδώρα Καρακιουλάχ


 
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω