ΘΕΜΑ ΡΘ: Όχι δήμου Λαγκαδά σε ΜΕΑ στη Μαυροράχη – Μεθόδευση καταγγέλλει ο Σ. Φάμελλος – Θα λύσει τα προβλήματα τονίζει ο Μ. Γεράνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 4.6.2020 | 11:03 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΘΕΜΑ ΡΘ: Όχι δήμου Λαγκαδά σε ΜΕΑ στη Μαυροράχη – Μεθόδευση καταγγέλλει ο Σ. Φάμελλος – Θα λύσει τα προβλήματα τονίζει ο Μ. Γεράνης

THESSNEWS-DESK

Αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες αλλά και πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην περιοχή της Μαυροράχης του Δήμου Λαγκαδά.

Την αντίθεσή του στην κατασκευή της μονάδας στη συγκεκριμένη περιοχή εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης. Η ένστασή του δεν σχετίζεται με την «φύση» του έργου, για την οποία είπε μάλιστα πως είναι «καλό για το περιβάλλον», αλλά για τη θέση που επελέγη να κατασκευαστεί.

Έχουμε κακό προηγούμενο με το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, εξήγησε ο δήμαρχος, ο οποίος όπως ανέφερε αλλιώς σχεδιάστηκε και έχει καταλήξει μία χωματερή με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή.

«Η ένσταση είναι... γιατί άλλο τόσο μεγάλο έργο στην περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Ταχματζίδης καταγγέλλοντας ότι πληροφορήθηκαν μόλις στις 14 Μαΐου ότι δόθηκε άδεια χωροθέτησης στην περιοχή τους χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση και κανένας διάλογος. Ο ίδιος πάντως επισήμανε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Λαγκαδά με ομόφωνο ψήφισμά του έχει ταχθεί κατά της κατασκευής της ΜΕΑ στην περιοχή τους.

 

Σ. Φάμελλος στο ΡΘ: Υπάρχει μεθόδευση

Ότι υπάρχει μεθόδευση για την περιοχή της Μαυροράχης, κατήγγειλε μιλώντας στο ΡΘ ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Υποστήριξε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος απέκρυψε τη γνωμοδότηση που κατατάσσει το έργο στη βαθμίδα Α2 από Α1, η οποία είναι πιο επιβαρυντική περιβαλλοντικά και ότι απέκρυψε και την αρνητική γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης Βόλβης καθώς η περιοχή κατασκευής είναι σε εθνικό πάρκο.

Πρότεινε να κατασκευαστεί σε άλλη περιοχή, ίσως δυτικά της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να πάρει ξεκάθαρη θέση, παραπέμποντας στην μελέτη που υπέδειξε 13 διαφορετικά σημεία.

 

Μ. Γεράνης στο ΡΘ: Καμία μεθόδευση- τίποτα παράνομο

Τις καταγγελίες του κ. Φάμελλου απέκρουσε μιλώντας στο ΡΘ ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μ. Γεράνης υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία μεθόδευση και καμία παρατυπία. Δεν έγινε τίποτα παράνομο, σημείωσε και τόνισε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι όλες οι πλευρές συνηγορούν στο γεγονός ότι το έργο είναι καλό για το περιβάλλον.

Σε ότι αφορά στις ανησυχίες του δημάρχου Λαγκαδά ο κ. Γεράνης αναγνώρισε ότι με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης όντως υπήρξαν θέματα, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα λύσει τα προβλήματα με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω