Η τελευταία νύχτα - Ο Γιώργος Γκικαπέππας μιλάει στο ΡΘ για τον Ιωάννη Καποδίστρια (ηχητικό)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 31.5.2020 | 12:06 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η τελευταία νύχτα - Ο Γιώργος Γκικαπέππας μιλάει στο ΡΘ για τον Ιωάννη Καποδίστρια (ηχητικό)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο μεγάλος Ευρωπαίος διπλωμάτης αναλαμβάνει  την διακυβέρνηση της Ελλάδας. Ο άνθρωπος που παρέλαβε μια χώρα κατεστραμμένη για να φτιάξει ένα κράτος εκ του μηδενός, δέχεται επίθεση από αγγλικές εφημερίδες και απειλές για τη ζωή του. Εκείνη τη νύχτα του Σεπτέμβρη 1831, λίγες ώρες πριν την δολοφονία του, τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του ζωντανεύουν στη μνήμη του, ξαναγράφοντας την ιστορία του αλλά και το δραματικό ξεκίνημα της νεοσύστατης Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Γκικαπέππα «Η τελευταία νύχτα» συμμετείχε στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ο σκηνοθέτης μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη τόσο για την ζωή του Καποδίστρια όσο και για τα σχόλια της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που τον αναφέρουν ως δυνάστη.

«Ο Καποδίστριας ήταν ένας κορυφαίος διπλωμάτης ο οποίος συγκρουόταν για τα φιλελεύθερα κινήματα στην Ευρώπη, τα υπερασπίστηκε δημόσια σε συνέδρια και ο λόγος για τον οποίο συγκρούστηκε με  τον Τσάρο ο οποίος τον υπεραγαπούσε και τον εκτιμούσε απεριόριστα, ήταν το γεγονός ότι ο Τσάρος ήταν πιο φοβικός, πιο συντηρητικός και ο Καποδίστριας προσπαθούσε να τον πείσει να υπερασπιστεί όλο αυτό που ξεκινούσε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα με όλα τα επαναστατικά κινήματα. Όταν ξέσπασε η επανάσταση στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας συγκρούστηκε με το Μέτερνιχ για να μην θεωρηθεί η επανάσταση, εξέγερση εξτρεμιστών. Αυτό είναι επιτυχία του Καποδίστρια και αποκρύπτεται σήμερα. Αυτό που πέτυχε ο Καποδίστριας τότε, να μην καταδικαστεί η ελληνική επανάσταση, ήταν συγκλονιστικό και ήταν επιτυχία δική του.

Όταν ο Καποδίστριας ήρθε στην Ελλάδα, ζήτησε την συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων γιατί αυτό που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν ένα χάος. Δεν υπήρχε κράτος στην πραγματικότητα αλλά ένα αναγεννημένο έθνος που διοικείτο από Κοτζαμπάσηδες, πλοιοκτήτες και καπεταναίους και ο καθένας προέβαλε τα δικά του συμφέροντα. Όταν έρχεται ο Καποδιστρίας και διαβάζει το σύνταγμα  της εθνοσυνέλευσης και συνειδητοποιεί ότι έχει ένα διακοσμητικό ρόλο ως κυβερνήτης τους είπε «εγώ με αυτούς τους όρους δεν μπορώ να διοικήσω» και για αυτό ζήτησε από την εθνοσυνέλευση να ψηφίσει την προσωρινή αναστολή του συντάγματος, κάτι το οποίο το ψήφισαν όλοι. Δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι σήμερα σημαία ότι ο Καποδίστριας ανέστειλε το σύνταγμα. Ο Καποδίστριας ήρθε σε μια Ελλάδα που επικρατούσε το χάος και έπρεπε να διοικήσει. Ο Κολοκοτρώνης είπε μια εντυπωσιακή ατάκα «ήταν πολύ γρήγορος για εμάς». Δεν μπορούσε να τον χωνέψει ο τόπος τότε. Αν μελετήσει κανείς τι έκανε τότε ο Καποδίστριας μόνο φασίστα δεν τον λες» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας.

 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ: 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω