«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» ένα Ρέκβιεμ για την πόλη του Θεού… από την Thessaloniki Walking Tours

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 29.5.2020 | 16:23 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» ένα Ρέκβιεμ για την πόλη του Θεού… από την Thessaloniki Walking Tours

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Το κοσμοϊστορικό γεγονός που άλλαξε το ρου της ιστορίας, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, προσεγγίζεται 567 χρόνια μετά από την Thessaloniki WalkingTours με άλλη ματιά χωρίς να μένει στην απλή παράθεση των γεγονότων.

Μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom στην οποία γίνονται οι e-δράσεις της Thessaloniki Walking Tours και της Athens Walking Stories με τίτλο Rembrandt and the Cat, ο Τάσος Παπαδόπουλος θα αφηγηθεί τα γεγονότα με στόχο την συζήτηση και τους προβληματισμούς που προκύπτουν έπειτα και από τις σημερινές ενέργειες του Ερντογάν να δημιουργήσει φιέστα έξω από την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

«Η άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι από τα λίγα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κοσμοϊστορικό. Ερχόμαστε στο σήμερα και συζητάμε για την Άλωση της Πόλης, ένα θέμα που αφορά τον ελληνισμό. Πιστεύω πως μας απασχολεί και συνεχίζουμε να μιλάμε γι αυτό και να γράφονται βιβλία και να γίνονται εισηγήσεις από πολλούς και σημαντικούς ερευνητές γιατί κάποιος θα μπορούσε να πει, έστω και κάπως αιρετικά ότι αυτό δεν τελείωσε τότε. Βλέπω σήμερα ότι η Άλωση χρησιμοποιείται από πολλούς και πολλές φορές αρνητικά ειδικά από την Τουρκική πλευρά. Σήμερα ο Τουρκος Πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζει μια φιέστα έξω από την Αγία Σοφιά, όχι έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης όπως συνέβαινε παλιότερα, η οποία όμως αφορά  την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε μια ταραγμένη εποχή, όταν η Άλωση που έγινε πριν από 567 χρονιά μπαίνει στην κορυφή μιας πολιτικής ρητορικής, νομίζω ότι είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία αξίζει να ερχόμαστε και να επανερχόμαστε» πρόσθεσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αρχαιολόγος –ξεναγός, Τάσος Παπαδόπουλος.

 

Πληροφορίες /Δηλώσεις συμμετοχής: [email protected] 

Παρασκευή 29 Μαΐου - Πλατφόρμα Zoom - Συμμετοχή: Ελεύθερη

Ώρα: 19:00- 21:00

 

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω