Στήριξη στη μικρή επιχείρηση

ΑΠΟΨΕΙΣ 28.5.2020 | 23:42 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στήριξη στη μικρή επιχείρηση

THESSNEWS-DESK

Δέκα έτη οικονομικής κρίσης ήταν αρκετά για να «εξαφανίσουν» από το χάρτη της οικονομικής δραστηριότητας ένα μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων. Γράφει για την ThessNews ο Δρ. Κωνσταντίνος  Μουτσιάνας.

 

Εκτιμάται ότι περισσότερες από 200.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και 650.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν, εκτινάσσοντας την ανεργία σε υψηλά επίπεδα και διογκώνοντας τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Η «επαγγελματική» τύχη αυτών που αναγκάστηκαν να κλείσουν το μαγαζί τους – και η απόφαση δεν ήταν αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης-  παραμένει άγνωστη. Επίσης συχνά αγνοείται και η τύχη αυτών που απασχολούνταν σε αυτές τις επιχειρήσεις καθώς επίσης παραβλέπουμε τι απέγινε η οικογένεια που μεγάλωνε από αυτό το μαγαζί.

Ευτυχώς ορισμένες επιχειρήσεις κατάφεραν να βγουν στην αντίπερα όχθη και να επιβιώσουν. Είτε γιατί το επέτρεψε η φύση της δραστηριότητας τους είτε γιατί το ύψος των αποταμιεύσεων προηγούμενων ετών ήταν αρκετό για να καλύψει τις ζημιογόνες χρήσεις. Το αποτύπωμα των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν είναι μόνο οικονομικό. Έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Συμβάλλει σημαντικά στη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Υφίστανται μικρές επιχειρήσεις που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων και των κλάδων. Παράλληλα, λειτουργούν ως κανάλια διάχυσης νέων τεχνολογιών και κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην απασχόληση σε συνδυασμό με τα «παραδοσιακά» μαγαζιά.

Το σύνολο αυτών των επιχειρήσεων βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπο με μια κρίση. Διαφορετική από αυτή που είχε μέχρι τώρα βιώσει. Το εύρος των επιπτώσεων από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης για να ανοίξουν ξανά. Σε αρκετούς κλάδους εκτιμάται ότι ο τζίρος δεν θα επαρκεί για να καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων και τις δαπάνες μισθοδοσίας. Η μειωμένη εσωτερική ζήτηση, τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα, η «αμυντικότητα» που αναπτύσσει το καταναλωτικό κοινό ενόψει της αβεβαιότητας, συρρικνώνει το ημερήσιο ταμείο και προκαλεί προβλήματα ρευστότητας.

Η μικρή επιχείρηση έχει ανάγκη από στήριξη ρευστότητας. Η χρονολογική μετάθεση των υποχρεώσεων σίγουρα ανακουφίζει τις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα τις συσσωρεύει και τις μεταθέτει σε μελλοντικό, αλλά και αβέβαιο από άποψη εισπράξεων,  χρόνο. Ένα πλαίσιο μικρο-χρηματοδοτήσεων (micro-finance) είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ευέλικτα και χαμηλού ύψους χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς υπερβολικές γραφειοκρατικές διαδικασίες θα διασφαλίσει τη δυνατότητα λειτουργίας και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Η προσπάθεια ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει και τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων.

 

Φωτογραφία από mohamed Hassan από το Pixabay

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω