«Χέρια σε χλωρίνη» στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 24.5.2020 | 10:49 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Χέρια σε χλωρίνη» στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Η ζωή δύο καθαριστριών καταγράφεται στο νέο ντοκιμαντέρ της Ιωάννας Νεοφύτου «Χέρια σε χλωρίνη» το οποίο συμμετέχει στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Δύο γυναίκες μέσης ηλικίας συζητούν και καθαρίζουν δωμάτια ξενοδοχείων και γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τον διάλογο μεταξύ δύο γυναικών που μοιράζονται τις αγωνίες τους τόσο  για τον εργασιακό χώρο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσο και τους προβληματισμούς τους πάνω στο επάγγελμά τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τόσο από την εργοδοσία όσο και από το κοινωνικό περίγυρο.

Η Ιωάννα Νεοφύτου θίγει μέσα από το «Χέρια σε χλωρίνη» τα στερεότυπα της κοινωνίας που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει το επάγγελμα της  καθαρίστριας ως κατώτερο των άλλων.

«Το 2016 κλήθηκα να συμμετάσχω στην έκθεση «Rooms» η οποία γίνεται σε ξενοδοχείο και τα έργα παρουσιάζονται σε δωμάτια. Η δική μου ιδέα που θα παρουσίαζα το έργο μου σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ήταν να δουλέψω με μία καθαρίστρια η οποία εργάζεται στο ξενοδοχείο και η οποία παρατηρεί και βλέπει τους ανθρώπους που έρχονται, μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και από το 2016 και μετά άρχισε να με ενδιαφέρει το ζήτημα της καθαριότητας και της ιδιαίτερης σχέσης που αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν κατά αρχάς με τον χώρο της τέχνης.  Το ντοκιμαντέρ θίγει της εργασιακές σχέσεις στον 21ο αιώνα και το πώς αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται να είναι ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» στην εργασιακή συνθήκη της εποχής μας και περιγράφουν και οι ίδιες το πόσο σκληρή είναι η δουλειά τους. Και οι δύο γυναίκες έχουν ένα πλούτο που περιλαμβάνει η ματιά τους, η εμπειρία τους είναι πολύτιμη γιατί προέρχεται από πολύ κόπο και πολύ χρόνο που έχουν περάσει και όντως σε αυτό το ντοκιμαντέρ οι θεατές θα ανακαλύψουν πολλά πράγματα για τις εργασιακές συνθήκες των καθαριστριών στην εποχή μας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων η σκηνοθέτιδα, Ιωάννα Νεοφύτου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

 

Η Ιωάννα Νεοφύτου κατάγεται από την Κύπρο, είναι εικαστικός και σκηνοθέτης και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και του Universite Paris 8, Vincennes –Saint Denis. Ως εικαστικός συμμετείχε σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ντοκιμαντέρ  μικρού μήκους «Χέρια σε χλωρίνη» είναι το τρίτο κατά σειρά ντοκιμαντέρ που σκηνοθετεί.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω