Χρ. Γιαννούλης: Για την κυβέρνηση δεν αποτελεί ζήτημα διαφάνειας η κατασπατάληση 127 εκ. ευρώ στον ΟΑΣΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 23.5.2020 | 17:53 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Χρ. Γιαννούλης: Για την κυβέρνηση δεν αποτελεί ζήτημα διαφάνειας η κατασπατάληση 127 εκ. ευρώ στον ΟΑΣΘ

THESSNEWS-DESK

«Ο κύριος Καραμανλής όχι μόνο δεν απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση για τις παράομες επιχορηγήσεις ύψους 127 εκατομμυρίων, αλλά προσπάθησε με ψέματα να παραπλανήσει τη Βουλή και τους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο».

«Η διερεύνηση για την κατασπατάληση 127 εκατομμυρίων δεν αποτελεί προφανώς για τον κύριο Καραμανλή και την κυβέρνηση Μητσοτάκη ζήτημα διαφάνειας και υποχρέωση απέναντι στους πολίτες για το λόγο ότι δυστυχώς θα αποκάλυπτε πράγματα που αφορούν το εκλογικό τους ακροατήριο», πρόσθεσε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννούλης:

« 1)  Ο ΟΑΣΘ ιδρύθηκε το 1957 και το συγκοινωνιακό έργο ανέλαβαν αυτοκινητιστές. Από το 1957 και για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε το παράδοξο που είναι και παγκόσμια οικονομική πρωτοτυπία. Το ελληνικό δημόσιο αναλάμβανε τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ όπου μέσα στα έξοδα και στον προυπολογισμό του περιλαμβάνονταν σταθεράκαι τα κέρδη των μετόχων. Πολύ απλά εάν είχες καταθέσει μετοχικό κεφάλαιο εκατό ευρώ και το πσοσοστό των κερδών οριζόταν στο 15% με συμβάσεις που υπέγραφε ο ΟΑΣΘ με το δημόσιο, αυτό το 15% ότι και να γινόταν εσύ ως μέτοχος θα το έπαιρνες. Βέβαια για πολλά χρόνια με απανωτές συμβάσεις το 15% έφθασε να γίνεται και 150% υπεραπόδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2013 στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης ο μέτοχος του ΟΑΣΘ είχε υπεραπόδοση 93%. Συνολικά μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια τα οποία πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο. Ήταν η πιο σίγουρη επιχειρηματική δραστηριότητα στον κόσμο. Η αξία των μετοχών του ΟΑΣΘ κάποια στιγμή εκτινάχθηκε στα ύψη. Η πραγματική αξία του 25% μίας μετοχής κυμαίνονταν από 80-100.000 ευρώ. Αντιλαμαβανόμαστε λοιπόν γιατί μιλάμε για ένα παράκεντρο οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας

2)Το 2007 υπογράφεται μία συμφωνία colpogrosso. Μία συμφωνία όπου  προσδιορίζεται η λύση του ΟΑΣΘ με την υπάρχουσα μορφή, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου έργου του Μετρό. Χωρίς σαφές χρονικό όριο όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό εξηγεί και το λυσσαλέο μένος των μετόχων του ΟΑΣΘ για το έργο κατασκευής του Μετρό.

3) Ο ΟΑΣΘ είχε συστήσει ένα συνεταιρισμό μετόχων τον περιβόητο «Ηρακλή» ο οποίος νοίκιαζε στον ΟΑΣΘ τα δύο αμαξοστάσια και το κεντρικό κτίριο. Οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάστηκαν με χρήματα του ΟΑΣΘ, αλλά η χρήση και η κυριότητα των εγκαταστάσεων μεταφέρθηκε κάποια στιγμή στο συνεταιρισμό και ο συνεταιρισμός στη συνέχεια τα νοίκιαζε στον ΟΑΣΘ σε τιμές αγοράς. Γιάννης Κερνάει….Γιάννης Πίνει. Σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίστηκε απροκάλυπτα στη Βουλή ο κύριος Καραμανλής, από τη διοίκηση του Στέλιου Παππά δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ στο συνεταιρισμό «Ηρακλής» για τη χρήση των αμαξοστασίων και του κεντρικού κτιρίου.

4) Το μεγαλύτερο ψέμα του κυρίου Καραμανλή στη Βουλή ήταν η αναφορά του σε εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών. Στο ίδιο έγγραφο με το οποίο ψευδόμενος ο κύριος Καραμανλήςισχυρίζεται ότι καλώς αποσύρθηκε η καταγγελία για τα 127 εκατομμύρια, στο ίδιο έγγραφο τεκμαίρεται η βασιμότητα της καταγγελίας καθώς τονίζεται πως το ποσό της υπεραπόδοσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση. Ο κύριος Καραμανλής είπε όμως ένα ακόμη τερατώδες ψέμα. Ότι η απόφαση για την απόσυρση της καταγγελίας πάρθηκε σε συννενόηση με την Ευρωπαική Επιτροπή. Όσοι το άκουσαν εκπλαγήκαν. Γιατί απλά δεν υπάρχει ούτε προβλέπεται διαδικασία για απόσυρση καταγγελίας σε συνεννόηση με την Ευρωπαική Επιτροπή.

Επεσήμανα τέλος στον κύριο Καραμανλή, επειδή αναπαράγει τους συκοφαντικούς και αβάσιμους ισχυρισμούς πως για όλα φταίει η Διοίκηση – Εκκαθάρισης του Στέλιου Παπά και η πολιτική απόφαση για την κρατικοποίηση του Οργανισμού, πως μπορεί να βρεθεί σύντομα στη θέση του Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης και Βουλευτή Β Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου που αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη και να δηλώσει μεταμέλεια ενώπιον της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι συκοφαντηθέντες».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω