«Μια διχασμένη ιδιοφυία»: Ντοκιμαντέρ για τον Leonard Bernstein

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 22.5.2020 | 22:58 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Μια διχασμένη ιδιοφυία»: Ντοκιμαντέρ για τον Leonard Bernstein

THESSNEWS-DESK

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Αμερικανού συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Leonard Bernstein (Λέοναρντ Μπερσνστάιν) προβάλει την Κυριακή 24 Μαΐου (20:30) σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3.

Στο «Μια διχασμένη ιδιοφυία» (“A genius devided”), ο σκηνοθέτης Thomas Von Steinaecker (Τόμας φον Στάινακερ) επιχειρεί να αναδείξει μια ολοκληρωμένη εικόνα του διεθνούς φήμης συνθέτη του “West Side Story”, εστιάζοντας σε λιγότερο γνωστά έργα του, όπως η «Λειτουργία», το μιούζικαλ «Λεωφόρος Πενσυλβάνια 1600» και η τελευταία του μεγάλη όπερα «Ένα Ήσυχο Μέρος»”.

Η ταινία φωτίζει τον πολυτάλαντο Berstein, ο οποίος δυσκολευόταν να συμφιλιώσει τις ιδιότητες του συνθέτη και του διευθυντή ορχήστρας, βίωνε μεταπτώσεις ανάμεσα στις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, και προσπαθούσε να διαχειριστεί την ένταση που του δημιουργούσε η πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην εποχή του και η δική του προσήλωσή στις αρχές του φιλελεύθερου ανθρωπισμού.

Ανατρέχει στα μεγάλα επιτεύγματά του, όπως η διεύθυνση ορχήστρας σε συμφωνίες του Μάλερ και η συμμετοχή του στις Συναυλίες της Νεολαίας καθώς και τη συνεργασία του με νέες και νέους ανερχόμενους μουσικούς.

Ο Thomas Von Steinaecker δημιουργεί ένα αυθεντικό πορτρέτο του Berstein, στην αναζήτησή του για το υπέρτατο αριστούργημα: τη μεγάλη αμερικανική όπερα.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω