Αλ. Χαρίτσης στο ΡΘ: Μια τέτοια κρίση δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρξει γενναία ένεση ρευστότητας – Η κυβέρνηση μας επιστρέφει στο 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 22.5.2020 | 10:58 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αλ. Χαρίτσης στο ΡΘ: Μια τέτοια κρίση δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρξει γενναία ένεση ρευστότητας – Η κυβέρνηση μας επιστρέφει στο 2010

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την οικονομία αλλά και τον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Σχετικά με την αναστολή εργασίας και τα όσα ανακοινώθηκαν ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση «ουσιαστικά προχωράει σε μονιμοποίηση της αναστολής συμβάσεων. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι ανακοινώθηκε ότι ο εργοδότης καταβάλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50% άρα μένει ένα 20% που δεν το καλύπτει κανείς. Αφήνει τους εργαζόμενους με 20% μείωση μισθού. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να καλύψει το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων».

Όπως τόνισε η πολιτική αυτή «μας επιστρέφει στο 2010 της εσωτερικής υποτίμησης, της μείωσης των μισθών, της αύξησης της ανεργίας».

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το έχουμε υπολογίσει έχουμε ανακοινώσει το κόστος για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Δυστυχώς δεν το έκανε πράξη η κυβέρνηση. Συνολικά μιλήσαμε για παρεμβάσεις ύψους 14 δις. ευρώ. Είναι η πρόταση που κάναμε αρχές Απριλίου και κάλυπτε ανάγκες για επιχειρήσεις εργαζομένους και νοικοκυριά για το επόμενο 6μηνο σε καθεστώς αναστολής. Βεβαίως η πρόταση αυτή με νέα εργαλεία με εγγυοδοσίες με αναστολή πληρωμών έφτανε στα 26 δις. Η μόνη απάντηση που εισπράξαμε ήταν ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Ωραία περιμέναμε μια αντιπρόταση και δεν την είδαμε. Το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα σχέδιο υποτίμησης. Μείωση μισθών, τζίρου άρα ένταση της ύφεσης επιδείνωση της κρίσης».

Παράλληλα ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ελληνική οικονομια πέρασε μια πολύ μεγάλη κρίση τα προηγούμενα χρόνια, όμως όπως είπε πλέον «έχουμε από εθνικούς πόρους πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες απ’ ότι στο παρελθόν. Και ταυτόχρονα έχουμε και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

«Η λύση σε μια τέτοια κρίση, δεν αντιμετωπίζεται αν δεν υπάρξει γενναία ένεση ρευστότητας», πρόσθεσε.

Σχετικά με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν παίζει τον ρόλο που του αναλογεί. «Εμείς τη Δευτέρα θα παρουσιάσουμε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα μας στο οικονομικό. Εκεί θα δείτε ότι έχουμε πρόταση και για τα τραπεζικό σύστημα γιατί είναι πολύ κρίσιμο», είπε.

Παράλληλα μιλώντας και για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων τόνισε ότι «δεν κατανοήσαμε και όχι μόνο εμείς, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα αχρείαστο ρίσκο με το άνοιγμα σχολείων λίγες μόλις μέρες ουσιαστικά πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς».

«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να πείθει τους πολίτες ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση με το κεφάλι ψηλά. Αυτό που κυριαρχεί στην κοινωνία είναι η αγονία τι θα γίνει με τις δουλειές, τον τζίρο, τον μισθό. Αυτά απασχολούν και περιμένουν απαντήσεις οι πολίτες», πρόσθεσε.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω