Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου στο ΡΘ: Σε λίγο καιρό μπορεί να λέμε ότι εξαφανίσαμε τον ιό – Να τηρούμε τα μέτρα με πειθαρχία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 20.5.2020 | 10:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου στο ΡΘ: Σε λίγο καιρό μπορεί να λέμε ότι εξαφανίσαμε τον ιό – Να τηρούμε τα μέτρα με πειθαρχία

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Στην Ελλάδα η εξάπλωση υποχωρεί και σε κάποια χρονική στιγμή όχι πολύ μακρινή μπορεί να είμαστε σε θέση να πούμε ότι τον εξαφανίσαμε. Για να φτάσουμε εκεί όμως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα», τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει φυσικά από αλλού και να ξαναεμφανιστεί», πρόσθεσε παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος. 

«Τα μέτρα τα περιοριστικά έχουν άμεση σχέση με την εξάπλωση. Όταν υπάρχει ο ιός και εξαπλώνεται πρέπει να λαμβάνονται. Όταν δεν έχει εξάπλωση είναι αδικαιολόγητο. Τα μέτρα αίρονται σωστά και όσες επιταχύνσεις έρχονται, έρχονται σωστά και όταν επιβλήθηκαν σωστά επιβλήθηκαν», σημείωσε.

Σχετικά με τις ανησυχίες να εμφανιστούν κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι κυρίως λόγω τουριστών ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως η πιθανότητα να έχουμε κρούσματα εισαγόμενα υπάρχει άλλα θα είναι πολύ μικρότερη από ότι είναι σήμερα. «Αλλά η οικονομία το έχει αυτό το ρίσκο το οποίο είναι λογικό», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα αεροπλάνα και το αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως τα αεροπλάνα αυτό που τα διαφοροποιεί από άλλα μέσα είναι ότι έχουν ένα φίλτρο το οποίο φιλτράρει διαρκώς τον αέρα που αναπνέουμε. Μάλιστα όπως είπε είναι παρόμοιο με αυτό των χειρουργείων.

Όπως είπε παράλληλα, οι τουρίστες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων. «Οι χώρες που ανοίγουμε είναι αυτές που η κυκλοφορία του ιού είναι μικρή. Βέβαια μια χώρα μπορεί να παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε ένα μήνα. Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση και αναθεώρησης των πραγμάτων αυτά που λέγονται σήμερα μπορεί αν αναπροσαρμόζονται αύριο», σημείωσε.

Αναφορικά με τα τεστ για τον ιό ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως τα μοριακά είναι τα πιο αξιόπιστα καθώς το τεστ των αντισωμάτων, «αν βγει θετικό τότε ο άνθρωπος θα πει το πέρασα έχω αντισώματα. Τα περισσότερα όμως είναι αρνητικά και αρνητικό δεν σημαίνει τίποτα».

Παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα λόγω κάποιον που δεν έχει αναγνωριστεί ο ρόλος τους και αυτοί είναι οι γιατροί που πήγαιναν στα σπίτια. Έχουμε γιατρούς αυξημένης εμπειρίας»

Τέλος κάλεσε τους πολίτες να τηρούν με πειθαρχεία τα μέτρα έτσι ώστε «να φτάσουμε πιο κοντά στην απάλειψη τους έγκαιρα. Είμαστε σε πολύ καλή φάση μπορεί να βρεθούμε σε μια ακόμα καλύτερη».

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω