Ο καθηγητής Ε. Γιαμαρέλλος μιλά στο ΡΘ για το εμβόλιο της φυματίωσης και τον Covid -19 (ηχητικό)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ 18.5.2020 | 07:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ο καθηγητής Ε. Γιαμαρέλλος μιλά στο ΡΘ για το εμβόλιο της φυματίωσης και τον Covid -19 (ηχητικό)

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

O καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος και διευθυντής της Δ' Παθολογικής Κλινικής στο Αττικό νοσοκομείο, μιλάει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στην Θεοδώρα Καρακιουλάχ για τα αποτελέσματα της τριετούς έρευνάς του για την δράση του αντιφυματικού εμβολίου BCG. Μπορεί το εμβόλιο BCG να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά του Covid-19; Τι δείχνει η έρευνα; 

Σύμφωνα με τον κο Γιαμαρέλλο τα δεδομένα της έρευνας για την δράση του BCG, έδειξαν μια προστασία κατά του συνόλου των λοιμώξεων του αναπνευστικού της τάξεως του 80 τοις εκατό.
 
«Από το 2017 μέχρι και το τέλος του 2019 έγινε η πρώτη μεγάλη κλινική έρευνα στον κόσμο στην Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό νοσοκομείο. Σε αυτή την μελέτη λοιπόν, διακόσιοι υπερήλικες -στην ιατρική ορίζεται υπερήλικας κάποιος με ηλικία ίση ή μεγαλύτερη των 65 ετών- εμβολιάστηκαν είτε με μια δόση κατά της φυματιώσεως, είτε όπως λέμε στην ιατρική με μία δόση εικονικού εμβολίου, δηλαδή αυτό που ίσως έχετε ακούσει ως «πλασίμπο». Στην συνέχεια τους παρακολουθήσαμε για 12 μήνες, για να δούμε όχι αν θα εκδηλώσουν φυματίωση, αλλά αν θα εκδηλώσουν οποιαδήποτε λοίμωξη οποιασδήποτε αιτιολογίας. Στο πλαίσιο αυτής της πανδημίας που έχουμε αντιλαμβάνεστε ότι το ερώτημα το οποίο δημιουργήθηκε είναι αν τελικά το εμβόλιο BCG μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια ασπίδα προστασίας, ιδιαίτερα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ώστε να μπορεί να αποτελέσει μία λύση για τον Covid-19. Μετά από αλληλογραφία που είχαμε με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και την επιτροπή δεοντολογίας, προβήκαμε χρησιμοποιώντας μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό σε μια πρώιμη ανάλυση των δεδομένων. Τα δεδομένα έδειξαν μια προστασία κατά του συνόλου των λοιμώξεων του αναπνευστικού της τάξεως του 80 τοις εκατό. Στην πορεία του χρόνου στους δώδεκα αυτούς μήνες από όσους εμβολιάστηκαν με το εικονικό εμβόλιο, το 40 τοις εκατό εκδήλωσε κάποια στιγμή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε κατά 80 τοις εκατό με το BCG».

 
Η έρευνα για το εμβόλιο της φυματίωσης θα ξεκινήσει σύντομα και θα συμμετέχουν 1000 άτομα από όλη την Ελλάδα. Στην βόρεια Ελλάδα τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία,  Βέροια, Πτολεμαΐδα και Αλεξανδρούπολη.

«Η μοναδική στον κόσμο προοπτική μελέτη για το εμβόλιο BCG που έχει ποτέ γίνει, είναι η δικιά μας. Έχει υποβληθεί και πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές του κράτους ένα μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού για 1000 συμπολίτες μας. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχουν πολίτες απ όλη την Ελλάδα, θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα στην Θεσσαλονίκη, στην Ημαθία, στην Βέροια, στην Πτολεμαΐδα, στην Αλεξανδρούπολη, στα Ιωάννινα και θα εμβολιαστούν 500 άτομα με εικονικό εμβόλιο και 500 με BCG. Η προσπάθεια μας είναι μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, να παρακολουθήσουμε τους 1000 που θα εμβολιαστούν για το τρίμηνο του καλοκαιριού και να δούμε με στόχευση πλέον τι γίνεται στον COvid-19, και αν δούμε ότι μειώνεται η επίπτωση του covid-19 τότε αυτό  αποτελεί μια οδό γέφυρα προστασίας της κοινωνίας μας, μέχρι να φτάσουμε στο οριστικό εμβόλιο. Το BCG δεν μπορεί να αντικαταστήσει το οριστικό εμβόλιο, αλλά μέχρι να έρθει το οριστικό εμβόλιο, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια γέφυρα προστασίας.
 
Στο ερώτημα για το αν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματιώσης παραμένουν προστατευμένοι από τον Covid-19, ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν πρέπει να γίνουν παρανοήσεις για το εμβόλιο της φυματίωσης 10 -20 χρόνια πριν.  
«Το εμβόλιο της φυματίωσης 10-20 χρόνια πριν, παρέχει προστασία για την φυματίωση αλλά σκοπός μας εδώ δεν είναι να προστατευτούμε από την φυματίωση, σκοπός μας είναι να προστατευτούμε από κάθε μικρόβιο, το οποίο προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού είτε του κατώτερου αναπνευστικού, πνευμονία όπως την ξέρει ο κόσμος, είτε του ανώτερου αναπνευστικού. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο και επιπλέον ο εμβολιασμός 1000 ατόμων στην Ελλάδα μπορεί να δώσει το αποτέλεσμα με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Όταν γίνεται η επιλογή του πιο είναι το κατάλληλο εμβόλιο στην εποχική γρίπη, σπανίως μελετάτε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σε περισσότερους από 500, και αυτό για να δοθεί ένα αποτέλεσμα για όλο τον κόσμο. Φανταστείτε λοιπόν εδώ, 1000 άτομα για μια μόνο χώρα. Αυτοί που θα εμβολιαστούν θα είναι όσοι είναι άνω των 50 ετών, και έχουν συνυπάρχοντα νοσήματα όπως στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια. Στην Θεσσαλονίκη υπεύθυνος για τον εμβολιασμό είναι ο καθηγητής ο κος Μεταλλίδης, στην παθολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ».
 
Ο κος Γιαμαρέλλος τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για το εμβόλιο του Covid-19 και για την σταδιακή άρση των μέτρων πρόσθεσε ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι από δω και περά τι αποφάσεις θα πάρουμε και πως θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το μέγιστο της υγείας όχι μόνο της σωματικής αλλά και του ότι συνεπάγεται η υγεία για την κοινωνία μας. Πρέπει αναγκαστικά να βγούμε στην κοινωνία, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να επανέλθουμε σε αυτό το οποίο ήταν ο ρυθμός της ανθρώπινης ζωής».  

Ακούστε όλη την συνέντευξη εδώ:

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω