Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

THESSLIFE 22.11.2020 | 23:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

THESSNEWS-DESK

Πολύ συχνά τα ζευγάρια ρωτούν αν και κατά ποσό επιτρέπεται το σεξ, κατά τη διάρκεια της κύησης, αν υπάρχουν κίνδυνοι και ποιοι είναι οι κανόνες ασφάλειας.

 

Η απάντηση, που έχει δοθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες, είναι ότι το σεξ επιτρέπεται, όταν η εγκυμοσύνη δεν εμφανίζει κανένα πρόβλημα. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετοί ανασταλτικοί ψυχολογικοί παράγοντες που μπορεί να σαμποτάρουν το σεξ στην εγκυμοσύνη.

 

Η ψυχολογία παίζει ρόλο

Πολλές γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια και φόβο για την πορεία της εγκυμοσύνης και τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν. Επίσης το άγχος για να ανταπεξέλθει στο ρολό της μητέρας και η αλλαγή που θα ακολουθήσει στην καθημερινότητα της, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική της ζωή, την γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα που περιορίζουν κατά πολύ τη διάθεση της για σεξ. Επίσης νιώθουν κούραση, έχουν εμετούς, ζάλη, ναυτία και άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, που αισθάνονται ότι μειώνουν την θηλυκότητα τους. Οι αλλαγές στο σώμα της εγκύου και τα παραπάνω κιλά της εγκυμοσύνης, επιπλέον της δημιουργούν το φόβο ότι ο σύντροφος της μπορεί να την απορρίψει. Ο άνδρας σε αυτή τη περίοδο πρέπει να στηρίξει τη σύντροφό του, να της δώσει κουράγιο, να την εμψυχώσει, να της θυμίσει ότι θα είναι συμπαραστάτης της και ότι μαζί μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Πρέπει επίσης να της υπενθυμίζει την αγάπη του, αλλά και να επιβεβαιώνει την ερωτική της έλξη, δίνοντας στη σύντροφό του την αίσθηση ότι είναι ερωτική ακόμα και με τα περιττά της κιλά. Τέλος, να κάνει την έγκυο να νιώθει ότι είναι για αυτόν η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, όποια και αν είναι η όψη της και η σιλουέτα της.

Φυσικά και η ψυχολογία του μέλλοντος μπαμπά παίζει ρόλο καθώς αντίστοιχα υπάρχουν πολλοί άντρες που πιστεύουν ότι το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο για το έμβρυο. Ως αποτέλεσμα αποφεύγουν την ερωτική επαφή ή ακόμα απέχουν τελείως από το σεξ, όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα πιστεύουν ότι το πέος ακουμπά στο έμβρυο, γεγονός που δεν ισχύει, καθώς το παιδί είναι πολύ καλά προστατευμένο μέσα στη μήτρα και το αμνιακό υγρό. Υπάρχουν περιπτώσεις που άντρες αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι το μωρό τους βλέπει και τους παρακολουθεί κατά τη διάρκεια της επαφής και ότι αυτό τους δημιουργεί αμηχανία και φόβο. Επίσης, σε μερικούς άντρες, η ανασφάλεια για το ρόλο του πατερά και τις υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν από τη γέννηση του παιδιού, μπορεί να μειώσουν σημαντικά την διάθεση τους για σεξ.

Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή σεξουαλικών στάσεων οι οποίες πρέπει να είναι αναπαυτικές για το ζευγάρι και κυρίως για την έγκυο. Καλό είναι να αποφεύγονται όλες οι στάσεις που πιέζουν την κοιλιά της εγκύου ή είναι κουραστικές. Η γυναίκα πρέπει να είναι αυτή που ελέγχει ανάλογα τις αντοχές της, το βάθος και την ένταση της διείσδυσης.

Υπάρχουν κάποιοι γυναικολόγοι που συστήνουν το σεξ να σταματά μετά την 32η βδομάδα της κύησης. Ο λόγος είναι ότι ο μηχανικός ερεθισμός της μήτρας και κάποιες ουσίες που υπάρχουν στο σπέρμα μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη ωρίμανση του τραχήλου. Φαίνεται πάντως ότι αυτό είναι μάλλον υπερβολή και ότι δεν ισχύει, καθώς δεν είναι αρκετό από μόνο του το σεξ για να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, όπως αρκετοί φοβούνται. Συνεπώς το σεξ μπορεί συνήθως να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης και να βοηθήσει να έχουμε πιο εύκολο τοκετό.

Όπως είναι φυσικό πρέπει να δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή του κόλπου, καθώς κάποια μικρόβια μπορεί να φτάσουν μέχρι τη μήτρα και να προκαλέσουν προβλήματα. Δεν χρειάζεται όμως να φτάνουμε σε υπερβολές. Η καλή καθαριότητα είναι συνήθως αρκετή και δεν χρειάζονται ειδικά απολυμαντικά. Σε περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, τότε το ζευγάρι πρέπει να χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

Πολλά ζευγάρια φοβούνται ότι ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις. Αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει, ακόμα και στην περίπτωση πολλαπλών οργασμών. Οι συσπάσεις του οργασμού δεν φαίνεται να μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας, καθώς η φύση τους και η προέλευση τους είναι διαφορετικές.

 

Ποσό συχνά;

Πολλά ζευγάρια που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα αυτοπεριορίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη αιτιολογία γι’ αυτό. Όμως φαίνεται ότι, η συχνότητα δεν παίζει κανέναν ρολό καθώς δεν δημιουργεί πρόβλημα. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιορισμοί στη συχνότητα των επαφών, φυσικά πάντα στο πλαίσιο της λογικής.

Σαν συμπέρασμα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι, όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, το σεξ επιτρέπεται. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να χαρεί τον έρωτα και ελάτε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Με λίγη προσοχή και τηρώντας κάποιους βασικούς κανόνες, μπορούν οι μήνες αυτοί να δώσουν ένα άλλο «χρώμα» στη σχέση σας. Αν υπάρχουν άγχη και ανασφάλειες, ακούστε ο ένας τον άλλον και συζητήστε. Έτσι μπορείτε άνετα να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να χαρείτε τον έρωτα. Σε κάθε περίπτωση, ο καταλληλότερος για να σας βοηθήσει, να σας εξηγήσει και να σας συμβουλεύσει είναι ο γυναικολόγος σας. Αυτός γνωρίζει την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας και το ιστορικό σας. Συζητήστε αναλυτικά μαζί του και πάρτε συμβουλές για μια ομαλή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή.

 

 

Φωτογραφία από David Wagner από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω