Στην τύχη του έχει αφεθεί ο Θερμαϊκός: Από τον περασμένο Αύγουστο έληξε η σύμβαση με το «Αλκίππη» (ΦΩΤΟ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 29.4.2020 | 10:35 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στην τύχη του έχει αφεθεί ο Θερμαϊκός: Από τον περασμένο Αύγουστο έληξε η σύμβαση με το «Αλκίππη» (ΦΩΤΟ)

ΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΥΔΗ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Πολλά έχουν γραφτεί για την ομορφιά του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και άλλα τόσα -δυστυχώς- για την «ασχήμια» του Θερμαϊκού. Οι εικόνες με τα βρώμικα νερά και με τα κάθε λογής σκουπίδια και φερτά υλικά να επιπλέουν, «συντροφεύοντας» τους περαστικούς, είναι συχνές και πλέον διαχρονικές.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει και σήμερα ο Θερμαϊκός. Μαζί με την ερυθρά παλίρροια, ο νοτιάς έφερε και σκουπίδια, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες. Καθαρισμός ωστόσο δεν μπορεί να γίνει καθώς η σύμβαση με τον καθαριστικό σκάφος «Αλκίππη» έληξε εδώ και οκτώ μήνες, από την περασμένο Αύγουστο.

Όπως είπε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της εταιρίας που έχει το σκάφος, κ. Ορφανίδης, οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα από το καραβάκι για τον καθαρισμό της θάλασσας, έχουν γίνει εθελοντικά ή έπειτα από αίτημα των αρχών για έκτακτα περιστατικά, όπως η νεκρή αγελάδα η οποία βρέθηκε πριν λίγες ημέρες να επιπλέει στα νερά του Θερμαϊκού στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Τη χρηματοδότηση για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού από το «Αλκίππη» είχαν αναλάβει χορηγοί, όπως η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ υπό την «ομπρέλα» του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να «επιστρέψει» το καραβάκι στο Θερμαϊκό ούτε από το Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης ούτε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ουσιαστικά το Θερμαϊκό στην τύχη του.

 

Αναζητεί χορηγούς το ΥΜΑΘ

Πηγές του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης υποστήριξαν στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι το  καραβάκι έβγαινε κανονικά μέχρι και 31/12/2019 καθώς το πρόγραμμα ίσχυε μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Με τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιοι από τους χορηγούς δεν ανταποκριθηκαν στην προφορική τους δέσμευση με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα.

Το ΥΜΑΘ βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με επιχειρήσεις για να στηρίξουν χορηγικά το πρόγραμμα με σκοπό να ξεκινήσει τον Μάιο να καθαρίζει ξανά τον Θερμαϊκό το καραβάκι.

 

Το πρόβλημα είναι καθαρά οπτικό

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και με την σύμβαση που υπέγραψε, πρόσφατα, με το ΕΚΒΥ (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων) του μουσείου Γουλανδρή, παρακολουθεί στενά τις παραμέτρους ποιότητας του θαλασσινού νερού στον όρμο του Θερμαϊκού, πραγματοποιώντας μηνιαίες μετρήσεις» αναφέρει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης.

«Τα επιπλέοντα αντικείμενα αποτελούν οπτική ρύπανση κυρίως και σχετίζονται άμεσα με τα ρεύματα στο Θερμαϊκό κόλπο, τα οποία "φέρνουν" στην παραλία Θεσσαλονίκης φερτά υλικά που προέρχονται κυρίως από το Δέλτα του Αξιού, λόγω των βροχοπτώσεων. Δεν παρατηρούνται δε, αλλαγές στις μετρήσεις που αφορούν την ποιότητα του νερού στον όρμο του Θερμαϊκού» προσθέτει.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης άλλωστε δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην απορρύπανση του κόλπου» συμπληρώνει.

«Τονίζω όμως ότι το πρόβλημα είναι καθαρά οπτικό και οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες και την εποχική αλλαγή των ρευμάτων. Για τον παραπάνω λόγο ήρθα σε επικοινωνία και με την Λιμενάρχη» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

 

Δείτε φωτογραφίες από σήμερα το πρωί

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω