ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΔΩΡΕΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 21.5.2020 | 18:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΔΩΡΕΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ

THESSNEWS

Σε περιόδους κρίσιμες απαιτούνται άμεσες αντιδράσεις και και εξεύρεση λύσεων, που θα δώσουν σημαντικά αποτελέσματα. Μία τέτοια περίοδος είναι και αυτή που διανύουμε τώρα, με την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός, συνεισφέροντας στην προσπάθεια που γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προχώρησε στη σύσταση εκτάκτου ταμείου αρωγής το οποίο λειτουργεί τόσο για την ενίσχυση του υγειονομικού έργου στο Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική, όσο και για τη στήριξη των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Η προσφορά της Ελληνικός Χρυσός σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

 • Δωρεά 1.000 ολόσωμων προστατευτικών φορμών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής.
 • Δωρεά μίας ψηφιακής φορητής ακτινολογικής μονάδας αξίας €55.000 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η οποία θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.
 • Δωρεά  €10.000 στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, με σκοπό να διατεθούν τα χρήματα για τη στήριξη των δομών υγείας στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπανικολάου.
 • Δωρεά 6 φορητών παρακλίνιων αναπνευστήρων αξίας €51.300 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, συνεισφέροντας έτσι στην προσπάθεια για ετοιμότητα και επάρκεια της περιοχής σε καίριο ιατρικό εξοπλισμό.
 • Αγορά και διάθεση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής.
 • Αγορά και διάθεση στο Υπουργείο Υγείας 1.000 προστατευτικών ασπίδων προσώπου, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΓΝΧ Πολυγύρου. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι προηγμένης ποιότητας και κατασκευάστηκε με την καινοτόμο μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται υψηλά επίπεδα ασφαλείας για τους επαγγελματίες της υγείας που εργάζονται στα νοσοκομεία.
 • Δωρεά €10.000 στη μη κερδοσκοπική εταιρεία Συμμαχία για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για συγκέντρωση πόρων, με σκοπό την ενίσχυση του εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 • Δωρεά €20.000 προς τον ειδικό λογαριασμό που έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο Υγείας για την έκτακτη επιχορήγηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και το οποίο έχει αναλάβει το έργο της εισαγωγής αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, τα οποία είναι απραίτητα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου Covid-19  στη χώρα μας.

 

Οι δωρεές που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Αριστοτέλη

 • Δωρεά ύψους €10.000 για τις απολυμάνσεις όλων των σχολείων του Δήμου και άλλων δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, όπως είναι τα ΚΕΠ, η Πυροσβεστική καθώς  και τα γυμναστήρια.
 • Δωρεά €10.000 στην Δημοτική Κοινωνική Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ», η οποία έχει αναλάβει το έργο της διανομής μέσων ατομικής προστασίας σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου και λειτουργεί τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι». Ακόμη, μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί για τον εφοδιασμό των συνεργείων καθαριότητας του Δήμου Αριστοτέλη με εξοπλισμό ατομικής προστασίας.
 • Αδιάκοπος συντονισμός με το Κέντρο Υγείας στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής με σκοπό την παρακολούθηση των αναγκών του, καθώς και τον εφοδιασμό του με αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας.
 • Πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω υπηρεσιών γενικού ιατρού, το οποίο ήδη προσφέρεται από την Ελληνικός Χρυσός προς όφελος των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων.

 

Υγεία - ιατρικές εφαρμογές και ορυκτά: Ποια η σχέση τους;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα μέταλλα και τα ορυκτά διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στον ιατρικό και φαρμακευτικό κλάδο, λειτουργώντας ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς.

Επιπλέον, μέταλλα που εξορύσσονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός όπως είναι ο χρυσός, ο χαλκός, ο άργυρος, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος – έχουν όλα τους μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική.

 • Η χρήση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη στην ιατρική έρευνα, διαγνωστικό έλεγχο, καθώς και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Ο χρυσός αξιοποιείται από την σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents, για την θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.
 •  Υψηλής σημασίας διαγνωστικοί εξοπλισμοί, όπως για παράδειγμα ο αξονικός τομογράφος, καθώς και διαγνωστικές μεθόδοι όπως είναι η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία, διαθέτουν ποσότητες χαλκού ,ενώ ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο είδος μετάλλου διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες.
 • Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.
 • Ο ψευδάργυρος,  κατά την λήψη του από τον ανθρώπινο οργανσιμό, εμφανιζει αντιϊκές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους.
 • Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες για την προστασία ιατρών και ασθενών από την διαγνωστική ή θεραπευτική χρήση της ακτινοβολίας.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω