Γ' Χειρουργική Κλινική ΑΧΕΠΑ: Στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊου – Η μάχη γιατρών και νοσηλευτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 7.4.2020 | 11:14 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γ' Χειρουργική Κλινική ΑΧΕΠΑ: Στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊου – Η μάχη γιατρών και νοσηλευτών

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Άνθρωποι της πρώτης γραμμής, δουλεύουν άοκνα για ώρες, συνεχόμενα, χωρίς να λογαριάσουν την σωματική καταπόνηση και τον κίνδυνο την ώρα του καθήκοντος, δίνουν τη μάχη να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και να περιθάλψουν τους ασθενείς που εισέρχονται στο νοσοκομείο με τη λοίμωξη. Οι στιγμές έντονες, τα συναισθήματα ανάμικτα, χαρά όταν η νόσος αντιμετωπίζεται και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο και θλίψη όταν κάποιος δεν τα καταφέρνει.

Πρόκειται για το προσωπικό της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ στην οποία νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό, εκεί όπου βρίσκονται οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, εκεί όπου ο χώρος και ο χρόνος αποκτούν άλλο νόημα με γιατρούς και νοσηλευτές περιθάλπουν τους ασθενείς.

Ο Ισαάκ Κεσίσογλου καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ, διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ μιλά αποκλειστικά στο Ράδιο Θεσσαλονίκη για όλα όσα βιώνει ο ίδιος και το προσωπικό από το ξέσπασμα της επιδημίας και το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.

Λίγες ημέρες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου όπου στο ΑΧΕΠΑ εισήλθε ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό στη χώρα, μια 38χρονη γυναίκα, από τη Θεσσαλονίκη, η Γ΄ Χειρουργική που είναι μια Kλινική γενικής χειρουργικής, εκκενώθηκε και οι ασθενείς που νοσηλεύονταν μεταφέρθηκαν στην άλλη Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Ήταν η 15η Μαρτίου και από τη μέρα εκείνη η κλινική νοσηλεύει μόνο ασθενείς που πάσχουν από λοίμωξη από κορωνοϊό. Ακολούθως στις 20 Μαρτίου με εντολή του Υπουργείου Υγείας ανεστάλησαν άμεσα οι προγραμματισμένες εισαγωγές ασθενών καθώς και η διενέργεια προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Το προσωπικό της κλινικής παρέμεινε στη θέση του και από την πρώτη μέρα περιθάλπει τους ασθενείς, οι οποίοι αν χρειαστεί να διασωληνωθούν μεταφέρονται κατόπιν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα η κατάσταση της υγείας τους βελτιωθεί εξέρχονται από αυτή.

Όπως περιγράφει ο κ. Κεσίσογλου από την πρώτη στιγμή υπήρξε ετοιμότητα του προσωπικού διότι ήδη όλοι είχαν εκπαιδευθεί στη χρήση του ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού. Αναφορικά με την επάρκεια σημειώνει «εξοπλισμός υπήρχε και υπάρχει, όχι βέβαια σε μεγάλες ποσότητες, όπως ξέρετε υπάρχει έλλειψή του παγκοσμίως, αλλά σε καμία περίπτωση το προσωπικό της Κλινικής δεν έμεινε απροστάτευτο».

Αναφορικά με την ενίσχυση σε εξοπλισμό ο καθηγητής αναφέρει ότι η κλινική λόγω της φύσεως των ασθενών που αντιμετωπίζει δεν χρειάζεται δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό (π.χ. αναπνευστήρες και μόνιτορ) και επισημαίνει ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, «όχι σε μεγάλους αριθμούς, αλλά αρκετά για να προστατεύσουν το ιατρικό, αλλά κυρίως το νοσηλευτικό προσωπικό».

Σημειώνει ότι η κλινική ενισχύθηκε με μερικές μετακινήσεις νοσηλευτριών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου ενώ για τις προσλήψεις αναφέρει: «Γνωρίζω ότι έγιναν και γίνονται προσλήψεις προσωπικού, το οποίο κατευθύνεται κυρίως προς την ΜΕΘ, όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον ακριβή αριθμό. Πάντως ξέρω ότι οι διοικητικές υπηρεσίες εργάζονται για τον σκοπό αυτό, α-κόμη και τα Σαββατοκύριακα».

 

Οι δυσκολίες και οι αγωνίες

Γιατροί και νοσηλευτές δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που έρχονται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα σε επαφή με τους νοσηλευόμενους, διότι πρέπει να κάνουν την νοσηλεία τους (χορήγηση φαρμάκων, παρακολούθηση ζωτικών σημείων, καθαριότητα του ασθενούς, καταγραφές στοιχείων).

Ναι μεν εργάζονται σε κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες όμως η κόπωση είναι μεγάλη καθώς οι προστατευτικές στολές που είναι αναγκασμένοι να φέρουν για να προσεγγίσουν τον ασθενή είναι δύσχρηστες, δημιουργούν πολλή ζέστη και έτσι δεν μπορούν να φορεθούν πολλή ώρα. Όπως περιγράφει ο κ. Κεσίσογλου ακόμη και ο υπόλοιπος εξοπλισμός (μάσκα, γάντια, ποδιά) που φέρουν όταν δεν είναι μέσα στους θαλάμους των ασθενών, επιτείνει την κόπωση.

Από την πλευρά τους οι γιατροί δεν έχουν ωράριο. Ξεκινούν το πρωί (στις 8 είναι όλοι εκεί) και θα φύγουν όταν τελειώσουν οι εκκρεμότητές τους, παραμένοντας βέβαια οι εφημερεύοντες.

Για όλους ο χρόνος για ξεκούραση είναι λιγοστός και ανάλογα με τον αριθμό και βαρύτητα των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Κεσίσογλου η μεγαλύτερη αγωνία όλων είναι ο κίνδυνος μεταφοράς της νόσου στα οικεία τους πρόσωπα. «Ο ιός έχει ένα χρονικό παράθυρο κατά το οποίο μπορεί κάποιος να είναι (μάλλον να φαίνεται) υγιής αλλά είναι δυνατό να έχει επιμολυνθεί και τότε θα μολύνει τους γύρω του. Η προσοχή που πρέπει να καταβάλλουμε και το άγχος κατά την διάρκεια της εργασίας μας (ιδιαίτερα των νοσηλευτών) για να μην μολυνθούμε, αυξάνει και την σωματική κόπωση».

 

Η εκτίμηση για την πορεία της νόσου

Ο κ. Καθηγητής Χειρουργικής εκτιμά ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης  «Από όσα ξέρουμε ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επομένως η κοινή λογική και οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα λένε ότι αν περιορίσουμε τις επαφές μας θα περιορίσουμε και την διασπορά του. Από εμάς εξαρτάται. Και μετά από τόσες ημέρες δεν δικαιολογείται άγνοια από κανέναν. Ναι, πιστεύω ότι είμαστε σε καλό, μέχρις στιγμής, δρόμο. Ελπίζω, και προσωπικά έχω την αίσθηση, ότι δεν θα τον χαλάσουμε. Η εκτίμησή μου βασίζεται στο δεδομένο (η ιστορία μας το διδάσκει) ότι οι Έλληνες λειτουργούν σωστά και αποδοτικά μόνο κάτω από πίεση και αφού τώρα βρισκόμαστε υπό πίεση, θα τα καταφέρουμε». Περιγράφει μάλιστα ότι όλοι οι εργαζόμενοι εκτός από το αναμενόμενο άγχος είναι καλοδιάθετοι. «Αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία και αφοσίωση στο καθήκον τους. Γιατί έτσι νιώθουν. Ότι επιτελούν ένα μεγάλο και σοβαρό έργο και υπερασπίζουν το κοινό καλό».

 

Το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία και τους πολίτες

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ. Κεσίσογλου στέλνει μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία την οποία καλεί «να παραμείνει κοντά σ’ αυτούς που πασχίζουν να κρατήσουν όρθια την χώρα. Διότι χωρίς υγιή πληθυσμό δεν υπάρχει τίποτε. Να τους ενισχύσουν ηθικά και οικονομικά. Και κυρίως να μην τους ξεχάσουν την επόμενη μέρα που θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης, γιατί κάποια μέρα θα τελειώσει.
Απευθυνόμενος προς τους πολίτες τους καλεί να εμπιστευτούν την ηγεσία του (πολιτική και επιστημονική) και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών (επιστημόνων και πολιτικών). «Αφού ξεμπερδέψουμε με τον ιό θα έχουμε χρόνο να τους κρίνουμε όλους. Τώρα όλοι μας έχουμε ένα καθήκον. Ας το επιτελέσουμε με τον καλύτερο τρόπο.»

Η σελίδα στο Facebook

Το προσωπικό της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής έχει δημιουργήσει και σελίδα στο Facebook ανεβάζοντας υλικό από τη δύσκολη καθημερινότητας εντός του νοσοκομείου και της μάχης κατά του κορωνοϊου. Ο Δημήτρης Γιαννακίδης είναι ειδικευόμενος γιατρός γενικής χειρουργικής και υποψήφιος διδάκτορας και διαχειριστής της σελίδας της κλινικής. Ο ίδιος μαζί με συναδέλφους και νοσηλευτές περιθάλπτουν καθημερινά τους ασθενείς με κορωνοϊό. Τόσο χειρουργικούς ασθενείς των επειγόντων ιατρείων οι ιατροί όσο και περιστατικά με κορωνοϊό το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες με νοσηλευτές γράφει:

«Μια διαφορετική ημέρα. Ημέρα ελπίδας.

H Γ' Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική σήμερα, γεμάτη μόνο από ασθενείς με λοίμωξη από Covid-19 αλλά και από ανθρώπους χαμογελαστούς και αφοσιωμένους στην δουλειά τους, έτοιμους για όλα, με οργάνωση, γνώση, σωστή προετοιμασία και αγάπη για την προσφορά τους προς τους πάσχοντες. Ο Διευθυντής και Καθηγητής της κλινικής κ. Ισαάκ Κεσίσογλου και όλα τα μέλη του προσωπικού της κλινικής δίνουμε τα θερμότερα συγχαρητήρια στις εξαιρετικές νοσηλεύτριες και νοσηλευτές μας που σηκώνουν το βάρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της καταιγίδας που μας χτύπησε. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό παραμένουν στις θέσεις τους, στη πρώτη γραμμή με αυταπάρνηση παρά τους κινδύνους για τους ίδιους και τις οικογένειες τους για να αγωνιστούν για να αντιμετωπίσουν συντεταγμένα και με ανιδιοτέλεια τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πράττοντας το χρέος τους προς τον συνάνθρωπο.»


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Γ' Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική/3rd University Surgical Department στο facebook

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω