ΑΝΤΑΡΣΙΑ: Η διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα απέφυγε την υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε φλέγοντα ερωτήματα

THESSCITY 6.4.2020 | 13:58 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΑΝΤΑΡΣΙΑ: Η διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα απέφυγε την υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε φλέγοντα ερωτήματα

THESSNEWS-DESK

«Είναι φανερό πως η διοίκηση της περιφέρειας συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά για τη συλλογική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου και υποβαθμίζει το ρόλο του με τον αποκλεισμό του συμβουλίου από κάθε συζήτηση σχετικά με την πανδημία», τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία  στην τοποθέτηση της στην δια περιφοράς σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η περιφερειακή αρχή υπονόμευσε τη λειτουργία του συμβουλίου στις 23-3 όπου εφαρμόστηκε πρώτη φορά η δια περιφοράς «συνεδρίαση». Η λέξη «συνεδρίαση» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ήρθε μία Ημερήσια Διάταξη, στην οποία απάντησαν οι παρατάξεις, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση, χωρίς ούτε καν να γνωρίζει η/ο κάθε  σύμβουλος τι ψήφισε ο/η καθένας/μια. Κατά παραβίαση μάλιστα, κάθε έννοιας δημοκρατίας, οι επικεφαλείς των παρατάξεων έστειλαν μια φόρμα με την ψήφο τους εν ονόματι όλων των συμβούλων τους!!! Δεν έμαθε κανείς τι δήλωσε ο άλλος. Φυσικά, δεν μίλησε κανείς, άλλωστε στο e-mail δεν μιλάς, δεν τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα κι έτσι η διοίκηση του Κ. Τζιτζικώστα απέφυγε και την υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε φλέγοντα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις. Ούτε τις αποφάσεις που υποτίθεται πήρε, δεν έμαθαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι», σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση

Με πρόσχημα τον «κορονοϊό»  καλείτε, για 2η φορά, τους επικεφαλής των παρατάξεων σε συζήτηση δια περιφοράς. Παρακάμπτετε  το συλλογικό όργανο (Π.Σ.) και εκμηδενίζετε τη λειτουργία και τις  αρμοδιότητές του, υπερβαίνοντας ακόμη και τα όρια της Π.Ν.Π. της 20/3 (Φ.Ε.Κ. Α’ 68/20.3.2020) της Κυβέρνησης για συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων: «… μπορούν να συνεδριάσουν είτε διά περιφοράς είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο είτε στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης των Συμβουλίων, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών».

Θεωρούμε πως η σοβαρότητα και η κρισιμότητα της κατάστασης, απαιτεί να μην υποβαθμιστεί η λειτουργία του Π.Σ. με μόνη τη διοίκηση να αποφασίζει και να παρεμβαίνει με καθαρά επικοινωνιακούς  τρόπους και μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της κατάστασης.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τη δημόσια κριτική και την ευθύνη που έχετε εσείς ως περιφερειακή αρχή αλλά και η κυβέρνηση, την οποία στηρίζεται, για ότι δεν κάνατε πριν αλλά κυρίως για ότι δεν κάνετε τώρα, την ώρα που οι πολίτες της Κ. Μακεδονίας, αλλά και όλης της χώρας, βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στην πανδημία και στα τεράστια προβλήτα που προκύπτουν εξ  αυτής.

 

Συγκεκριμένα:

Η περιφερειακή αρχή υπονόμευσε τη λειτουργία του συμβουλίου στις 23-3 όπου εφαρμόστηκε πρώτη φορά η δια περιφοράς «συνεδρίαση». Η λέξη «συνεδρίαση» δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ήρθε μία Ημερήσια Διάταξη, στην οποία απάντησαν οι παρατάξεις, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση, χωρίς ούτε καν να γνωρίζει η/ο κάθε  σύμβουλος τι ψήφισε ο/η καθένας/μια. Κατά παραβίαση μάλιστα, κάθε έννοιας δημοκρατίας, οι επικεφαλείς των παρατάξεων έστειλαν μια φόρμα με την ψήφο τους εν ονόματι όλων των συμβούλων τους!!! Δεν έμαθε κανείς τι δήλωσε ο άλλος. Φυσικά, δεν μίλησε κανείς, άλλωστε στο e-mail δεν μιλάς, δεν τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα κι έτσι η διοίκηση του Κ. Τζιτζικώστα απέφυγε και την υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε φλέγοντα ερωτήματα και να δώσει απαντήσεις. Ούτε τις αποφάσεις που υποτίθεται πήρε, δεν έμαθαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στη ζωή μας, να μην υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις και η ημερήσια διάταξη του περιφερειακού συμβουλίου στις 6/4/2020 δεν έχει ούτε ένα θέμα που να αφορά την πανδημία ούτε καν στοιχειώδη ενημέρωση για τη μέχρι τώρα στάση και παρέμβαση της διοίκησης και του περιφερειάρχη.

Είναι φανερό πως η διοίκηση της περιφέρειας συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά για τη συλλογική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου και υποβαθμίζει το ρόλο του με τον αποκλεισμό του συμβουλίου από κάθε συζήτηση σχετικά με την πανδημία. Έχει μετατραπεί το περιφερειακό συμβούλιο σε όργανο του ενός απόλυτου άρχοντα, που μπορεί χωρίς κανένα ενδοιασμό να αποφασίζει και να ανακοινώνει τα πάντα, χωρίς καν την επιβεβλημένη ενημέρωση στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η δημοκρατία στο απόσπασμα και το μοναδικό ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής και του κ. Τζιτζικώστα είναι οι κάμερες, τα τηλεοπτικά παράθυρα και η προσωπική προβολή!
Είναι αποκαλυπτική αυτής της λογικής η στάση της διοίκησης στο θέμα των απαγορεύσεων και των κλειστών χώρων.

Ο λαός μας όλες αυτές τις μέρες ακολούθησε με σοβαρότητα τις οδηγίες του ιατρικού κόσμου για περιορισμό των μετακινήσεων και των επαφών. Αντίθετα, η κυβέρνηση, από κοινού με τα φιλικά της ΜΜΕ, παρουσίαζαν ως ανεύθυνους και απερίσκεπτους όσους μπορεί να έκαναν μόνοι τους βόλτα στην πόλη, την παραλία ή τα πάρκα, δημιουργώντας κλίμα για τη μετάθεση ευθυνών για την εξάπλωση του κορονοϊού στους περιπατητές, ώστε να παρουσιάσει ως μονόδρομο και επιβεβλημένη την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας, τον έλεγχο της και την επιβολή προστίμων.
Στην κατεύθυνση αυτή και πλήρως εναρμονισμένος ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε και επέβαλε στην αρχή το κλείσιμο του Σέιχ-Σου και στη συνέχεια την αδικαιολόγητη απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό έγινε παρά την αποκάλυψη πως οι εικόνες που παρουσίαζαν μέσα ενημέρωσης από την παρουσία κόσμου στην παραλία ήταν διαμορφωμένες και προσαρμοσμένες σ’ αυτά τα μέτρα που ήθελε η κυβέρνηση να επιβάλλει.  

Γι’ αυτό και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεν αποτελεί καθόλου αθώο ή απλά τεχνικό μέσο. Επιδιώκει, με την ανάδειξη ως κύριου και αποκλειστικού παράγοντα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού την «ατομική ευθύνη», να υποβαθμίσει τις υπόλοιπες πλευρές, που αφορούν αποκλειστικά την ίδια και να επιβάλλει μέτρα περιορισμών, ελέγχου και παρακολούθησης στο όνομα της έκτακτης ανάγκης. Τη στιγμή που οι υγειονομικοί μέσα από την ΟΕΝΓΕ και τους συλλογικούς φορείς ζητούν επειγόντως ενίσχυση της δημόσιου συστήματος υγείας και άμεση παροχή μέσων προστασίας των εργαζομένων σε αυτή.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν δημοκρατία. Δημοκρατία σε όλα!

Ως ΑΝΤΑΡΣΙΑ- Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία καλούμε όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου να μην νομιμοποιήσουν την αντιδημοκρατική κατρακύλα ώστε να υποχρεωθεί η περιφερειακή αρχή να αλλάξει τακτική!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, ντόπιους, πρόσφυγες, μετανάστες, να φέρουν μπροστά τις διεκδικήσεις τους.
Καλούμε τα ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις ανεξάρτητες από κράτος και σύστημα σελίδες, έντυπα κ.λπ. να συμβάλλουν με τις δημοσιεύσεις τους για να αποκαλυφθούν όλα.

 

Ως ΑΝΤΑΡΣΙΑ- ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ζητάμε:

1. Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε τα περιφερειακά συμβούλια να πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη και χωρίς καμία καταπάτηση του κανονισμού λειτουργίας στο όνομα του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης».

2. Να έρθει για συζήτηση το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού και τα μέτρα για την προστασία της λαϊκής πλειοψηφίας με βάση τις έκτακτες συνθήκες και με καταγραφή στα πρακτικά και  δημόσια αναμετάδοση με τα ηλεκτρονικά μέσα. Δε θεωρούμε ότι μπορεί να συζητηθεί το σοβαρό θέμα  της πανδημίας δια περιφοράς και ψηφοφορίας στα email για να υπάρχει απλώς στα πρακτικά η ψήφος της κάθε παράταξης .

3. Να συζητηθεί η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων, των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων. Όταν ένας εργάτης 52 χρονών πεθαίνει γιατί η εργοδοσία δεν παίρνει μέτρα προφύλαξης και αγνοεί το γεγονός υπάρχουν ασθενείς με κορονοϊό στο προσωπικό, απαιτούνται επείγοντα μέτρα. Για την προστασία της ζωής και υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του μισθού και της θέσης εργασίας.

4. Να συζητηθεί το επείγον πρόβλημα του εγκλεισμού των φαντάρων στα στρατόπεδα της Κ. Μακεδονίας και όλης της χώρας, την ώρα μάλιστα που τα μόνιμα στελέχη μπαινοβγαίνουν γεγονός που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τους στρατευμένους, την περιοχή και τις οικογένειες τους.

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να τεθούν άλλα θέματα συζήτησης και να παρθούν αποφάσεις δεσμευτικές. Αυτά μπορούν και πρέπει να περιμένουν, ώστε να συζητηθούν σε ανοιχτές συνεδριάσεις όταν θα έχει περάσει η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Ως επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΙΑ- ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, για το χρονικό διάστημα των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας, δηλώνω πως θα παρεμβαίνω με αποκλειστικό στόχο να αποκτήσει το Π.Σ. το ρόλο και το περιεχόμενο υποστήριξης των λαϊκών και εργατικών αναγκών στις έκτακτες συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω και θα απέχω από κάθε άλλη διαδικασία συζήτησης και απόφασης.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω