Οι δύο απόψεις για την χρήση της μάσκας και οι «παγίδες» που κρύβουν

ΥΓΕΙΑ 5.4.2020 | 08:15 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Οι δύο απόψεις για την χρήση της μάσκας και οι «παγίδες» που κρύβουν

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || [email protected]

Η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα φαίνεται πως δεν έχει καταλήξει προς το όφελος της καθολικής χρήσης της μάσκας έναντι στον κορωνοϊό.

Η βασική επιστημονική άποψη μέχρι σήμερα είναι ότι μάσκα πρέπει να φορούν οι ασθενείς και όσοι τους φροντίζουν ενώ είναι απαραίτητη και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όμως ένα λογικό ερώτημα που τίθεται είναι πως αρκετοί είναι φορείς του ιού χωρίς συμπτώματα και δεν το γνωρίζουν. Χωρίς να φορούν μάσκα δεν είναι πιο πιθανό να επιταχύνουν την διασπορά του ιού;

Όπως ανέφερε στην χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας σε αντίθεση με αυτά που στήριζε έως χθες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το περίφημο Αμερικανικό CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή, χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν, ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.

«Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης. Απλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή, και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

 

Οι «παγίδες» με την μάσκα

Ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να προσέξουμε ότι αυτά τα καλύμματα που συνιστούν οι αμερικάνοι επιστήμονες δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μας.

«Και δεν τονίζουν και κάτι άλλο. Ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα, μαντήλια, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες» συμπλήρωσε.
«Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% με 90% των σωματιδίων του ίδιου του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα, μάλιστα όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και φυσικά μπορεί να μολυνθώ με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης» εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

«Άρα κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Αυτοί που είναι υγιείς και τη φορούν να μη τη χειριστούν σωστά και να μολυνθούν» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.

«Και για αυτό και δεν συστήνεται και τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά, το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις» συμπληρώνει.

 

Η εκτίμηση στην Ελλάδα

Στην χώρα μας, σύμφωνα με τα δεδομένα των Ελλήνων επιστημόνων, το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί, αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

«Αυτή τη στιγμή, σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα. Σε κλειστούς χώρους ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη γενικότερα τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής» σημείωσε.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω