Η πρόταση του ΕΒΕΘ για τους κλάδους που πλήττονται οικονομικά λόγω του κορωνοϊού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.4.2020 | 19:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η πρόταση του ΕΒΕΘ για τους κλάδους που πλήττονται οικονομικά λόγω του κορωνοϊού

THESSNEWS-DESK

Την επέκταση του μέτρου έκπτωσης 25% επί των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται οικονομικά λόγω του κορωνοϊού προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Την σχετική επιστολή υπογράφει ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση.

 

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας θέσπισης μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να καταθέσουμε την πρόταση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σχετικά με τα ειδικότερα μέτρα που αφορούν στην καταβολή οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. 

Είμαστε της άποψης ότι η ρύθμιση του άρθρου 18 της από 30.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’  75), με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους να επιλέξουν, εναλλακτικά προς την παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020, την  εμπρόθεσμη καταβολή τους, τυγχάνοντας έτσι έκπτωσης 25%, πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ Δ.15/Δ΄/οικ.13226/325/2020 (ΦΕΚ Β΄ 1044/26.03.2020), για τους οποίους προβλέπεται μόνο το μέτρο της παράτασης. Θα ήταν κατά τη γνώμη μας σημαντικό βοήθημα για τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται σημαντικά από την εμφάνιση της νόσου και τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διάδοσής της, να μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με τον οικονομικό προγραμματισμό τους, μεταξύ της έκπτωσης ή της παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών. Άλλωστε, παρόμοια ρύθμιση για τις οφειλές των επιχειρήσεων περιλαμβάνεται στο άρθρο 1 της ΠΝΠ, το οποίο προβλέπει έκπτωση ποσοστού 25% επί των δόσεων των βεβαιωμένων προς τη φορολογική διοίκηση οφειλών των επιχειρήσεων, εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα.

Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της ΚΥΑ Δ.15/Δ΄/οικ.13226/325/2020 και σε άλλους πληττόμενους από την πανδημία  επιχειρηματικούς κλάδους, η δυνατότητα επιλογής της εμπρόθεσμης καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να διασφαλίζεται και γι’ αυτούς.

Με την πεποίθηση ότι η επέκταση του μέτρου στις πληττόμενες από τη νόσο επιχειρήσεις, θα λειτουργούσε ως ισχυρό κίνητρο για την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών τους και τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη την πρότασή μας και να προβείτε στη θέσπιση των απαραίτητων ρυθμίσεων».

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω