Καλαμαριά: Ψήφισμα για το θάνατο του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου

THESSCITY 1.4.2020 | 18:14 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Καλαμαριά: Ψήφισμα για το θάνατο του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου

THESSNEWS-DESK

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς αποχαιρετά με θλίψη τον Μανώλη Γλέζο, τον αγωνιστή της αριστεράς, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ο οποίος απεβίωσε πλήρης ημερών στις 30 Μαρτίου 2020.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ενταγμένος ακόμη από την εποχή της άγουρης νιότης του στην αριστερά, εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής Αθηνών το 1951 με την Ε.Δ.Α. , ενώ κατά την διάρκεια της ζωής του διετέλεσε Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Νομαρχιακός Σύμβουλος και Κοινοτάρχης στην Απείρανθο, την ιδιαίτερη του πατρίδα. 

Ολόκληρη τη ζωή του, ο Μανώλης Γλέζος τη διέθεσε  υπερασπιζόμενος το δίκαιο του ελληνικού λαού. 

Μια ζωή γεμάτη αγώνες με θυσία και αυταπάρνηση,  ανέπτυξε έντονη δράση στα χρόνια της κατοχής, μέσα από τις γραμμές του Ε.Α.Μ. Νέων και της Ε.Π.Ο.Ν. Κορυφαία στιγμή της απελευθερωτικής του δράσης αποτέλεσε η πράξη του -από κοινού με τον Απόστολο Σάντα - να κατεβάσουν την χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη, τον Μάιο του 1941. Για την πράξη του αυτή καταδικάστηκε σε θάνατο, φυλακίστηκε και υπέστη απάνθρωπους βασανισμούς . 

Μετά τον πόλεμο ο Μανώλης Γλέζος συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια. 

Το 1962 τιμήθηκε από την Σοβιετική Ένωση με το βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

«Αυτή η ζωή του, ζωή ενός ασυμβίβαστου ΗΡΩΑ, ζωή γεμάτη πάθος για τον άνθρωπο, για το δίκαιο και τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη Δημοκρατία θα παραμένει καταγεγραμμένη όχι μόνο στους Δέλτους της Ιστορίας, αλλά και στις ψυχές όλων των Ελλήνων ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ, ως το σύμβολο της αντίστασης και των αγώνων, θα είσαι  ΦΑΡΟΣ   και  ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ  των επερχόμενων γενεών. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια,  στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η υπ΄αριθμ 77/2020  ομόφωνη απόφαση  έκδοσης του ψηφίσματος ελήφθη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 30/03/2020.

    

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω