Διαδικτυακή συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΘ για την προστασία της εργασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1.4.2020 | 18:47 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Διαδικτυακή συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΘ για την προστασία της εργασίας

THESSNEWS-DESK

Η κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στο χώρο της εργασίας, με αφορμή την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ήταν το αντικείμενο της σημερινής διαδικτυακής συζήτησης ανάμεσα σε αντιπροσωπεία στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της διοίκησης του ΕΚΘ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΚΘ, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα επειδή δεν υπάρχει ανάλογη ενημέρωση. Επισήμως, μέχρι τις 18/3, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, είχαν χαθεί περί τις 41.000 θέσεις εργασίας, όμως σίγουρα είναι πολύ περισσότερες.

«Αν συνυπολογίσουμε την εκ περιτροπής εργασία, τις αναστολές συμβάσεων, τις απολύσεις και τις υποχρεωτικές άδειες τότε ο αριθμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος. Επίσης υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους οι οποίοι εκβιάζονται από τους εργοδότες να πληρώσουν μίζα, προκειμένου να τους εγγράψουν στις καταστάσεις για το επίδομα των 800 ευρώ. Σε πολλές επιχειρήσεις δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό ενώ έχουν πληγεί οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ, αυτό συνιστά πλέον, εθνική κρίση και σε μια τέτοια δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός των εργαζομένων αλλά πρέπει όλοι να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν ισότιμα από κυβέρνηση.

Κι ακόμη θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να δοθεί αυτομάτως το επίδομα του ΟΑΕΔ για όσους δεν έχουν σταθερό εργοδότη ή εργάζονται εποχιακά όπως για παράδειγμα οι μουσικοί και οι οικοδόμοι.

Βλέπουμε λοιπόν πως αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα χωρίς καμία διάκριση, το οποίο αναδεικνύουν οι συνεχείς καταγγελίες που δέχεται το ΕΚΘ από εργαζόμενους. Καταγγελίες οι οποίες στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες καθώς πολλοί εργαζόμενοι διστάζουν μπροστά στις εργοδοτικές απειλές.

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ, όλα όσα γίνονται γίνονται αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου και η κατάσταση αυτή αναμένεται να χειροτερέψει προς το καλοκαίρι.

Μπήκε επίσης το πολύ σοβαρό ζήτημα αναστολής λειτουργίας του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να γίνονται αυθαιρεσίες εκ μέρους των εργοδοτών.

Στην επιτακτική ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία του ΕΡΓΑΝΗ στάθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα ελάχιστο μέσο ελέγχου των εργοδοτικών αυθαιρεσιών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από τη μεριά τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν τη αναγκαιότητα συντονισμού του ΕΚΘ, των επαγγελματικών επιμελητηρίων και όλων των συνδικαλιστικών φορέων, ώστε να συγκροτηθεί το εργατικό κίνημα και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται.

Τονίστηκε, πως κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση αλλά αυτό πρέπει να γίνει συλλογικά και με αλληλεγγύη.

Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει το σύνολο των αμοιβών οριζόντια –υπάρχει αυτή η δυνατότητα οικονομικά- και να αναδειχτεί το ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνον έτσι και εφόσον όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπιστούν με ισότιμο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε τον τόσο επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό ο οποίος αναπτύσσεται σε παρόμοιες καταστάσεις.

Όλοι και όλες συμφώνησαν πως τα μέτρα που παίρνονται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ταξικά ενώ εκφράστηκαν φόβοι πως οι απολυταρχικές λογικές είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν και μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Κι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί πολιτικά μέσα στο κοινοβούλιο, συνδικαλιστικά με την ενεργοποίηση του εργατικού κινήματος και κοινωνικά με την ενεργοποίηση δικτύων αλληλεγγύης στους χώρους εργασίας.

Από όλους εκφράστηκε η ανάγκη σχεδιασμού της επόμενης μέρας. Δηλαδή να δούμε πως θα ξαναβάλουμε μπρος την οικονομία αλλά και την κοινωνία οι οποίες θα έχουν κατεδαφιστεί.

Συζητήθηκαν κι άλλα θέματα όπως η πρόνοια για τους μακροχρόνια ανέργους, η καταβολή των προσωρινών συντάξεων, η πρόνοια για εργαζόμενους με προγράμματα του ΟΑΕΔ, η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου, η μη διακοπή παροχής κοινωνικών αγαθών (ΔΕΗ, νερό, αέριο) κλπ.

Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας ώστε να γίνονται γνωστές και να καταγγέλλονται όλες οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΕΚΘ, ο πρόεδρος Χάρης Κυπριανίδης, ο ταμίας Παναγιώτης Παγώνης και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος, ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης, το μέλος της Κ.Ε. Άννα Ρογδάκη και το μέλος της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Κερσανίδης.

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω