Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν

ΑΠΟΨΕΙΣ 21.3.2020 | 07:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν

THESSNEWS

Οι τελευταίες μέρες επιβεβαίωσαν το σύνθημα των ταξικών σωματείων, πως οι εργαζόμενοι αφού κληθήκαμε να πληρώσουμε τη δεκαετή καπιταλιστική κρίση, μετά την αναιμική ανάπτυξη, τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε την πανδημία του κορονοϊού. Γράφει για την ThessNews ο Δημήτρης Μπελόπουλος, Γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης.

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης, από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά στην μάχη για την ενημέρωση των εργαζόμενων, για την διασφάλιση των κεκτημένων μας. Ανέδειξε το πλαίσιο πάλης των εργαζόμενων στο Εμπόριο, κόντρα στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία θωρακίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ για τους εργαζόμενους πέταξε το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη. Αλήθεια, πόσο ατομική είναι η ευθύνη των εργαζόμενων στα σούπερ μάρκετ και στις αποθήκες τροφοδοσίας, που εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας, συνωστισμένοι σε λίγα τ.μ., με εξαντλητικά ωράρια; Ακόμα σημαντικότερο, ποια ατομική ευθύνη υπάρχει, μπροστά σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, υποβαθμισμένο, υποχρηματοδοτούμενο;

Οργανώσαμε παρεμβάσεις ενάντια στο ξεσάλωμα των εργοδοτών, μετά και το πράσινο φως της κυβέρνησης για να σαρώσουν και τα εναπομείναντα δικαιώματά μας. Μπήκαμε μπροστά για να κλείσουν πολυκαταστήματα, που με λογιστικές μαϊμουδιές προσπάθησαν να ανοίξουν τα πολυώροφα καταστήματά τους, αδιαφορώντας για την υγεία εργαζόμενων και καταναλωτών. Απαιτήσαμε από την εργοδοσία να πάρει μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων. Ήδη μετά από παρέμβαση μας σε πολλές περιπτώσεις καταφέραμε μικρές νίκες σε διάφορους χώρους δουλειάς.

Συνεχίζουμε την πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των συναδέλφων στα καταστήματα που θα παραμείνουν ενεργά. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, από τη μια μεγαλοδιευθυντές και στελέχη των επιχειρήσεων αυτών να ευχαριστούν και να χαϊδεύουν τους εργαζόμενους με μεγάλα λόγια, και από την άλλη να αρνούνται τα ρεπό, τις άδειες ειδικού σκοπού, την κάλυψη των μεγάλων κενών με αύξηση του προσωπικού, με δουλειά για παλιούς και νέους εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα.

Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από την απαίτηση των στελεχών των σούπερ μάρκετ, για διεύρυνση του ωραρίου, και η κυβέρνηση πρόθυμα το εξασφάλισε.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους συναδέλφους που εργάζονται σε όλη τη γραμμή τροφοδοσίας και διάθεσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, να γίνουν άμεσα προσλήψεις, μετατροπή όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε 8ωρες, αορίστου χρόνου. Να εξασφαλιστεί για όλους τους εργαζόμενους το 8ωρο, 5ήμερο, επαρκή διαλείμματα, αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας τους. Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζόμενων στο λιανεμπόριο, να μην γίνει καμία απόλυση, στο όνομα της πανδημίας.  Πάνω από όλα, να καλυφθούν εδώ και τώρα τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στο σύστημα Υγείας με άμεσες προσλήψεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ. Τώρα, είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στα σωματεία τους, να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους, να προασπίσουν την υγεία τους.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ: 6987697179, 6986075810

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω