Στις Πρέσπες... με Mitsubishi ASX 1.6 2WD

AUTO-MOTO 14.3.2020 | 08:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Στις Πρέσπες... με Mitsubishi ASX 1.6 2WD

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ || [email protected]

Τοπίο που δεν βλέπουμε συχνά…

Κάποιες περιοχές της ωραίας Ελλάδας μας, βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα πολύβουα κέντρα των πόλεων, οι οποίες αποζημιώνουν τον επισκέπτη που τολμά να οδηγήσει πολλές ώρες για να περιπλανηθεί μέσα σε ένα τοπίο που δεν είδε μέχρι τότε!

Στις Πρέσπες ταξίδεψα με το νέο μικρό και άνετο για ταξίδια , suv της Mitsubishi το ΑSX. Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να πάω στις περιοχή των ακριτικών Πρεσπών, μάλιστα από τότε που υπογράφτηκε η περιβόητη συμφωνία, η οποία κατάφερε να βάλει στο στόμα όλων των Ελλήνων την λέξη «Πρέσπες».

 

Οι περιοχή των δύο Λιμνών, αποτελούν και τα φυσικά σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Υδροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς φιλοξενεί πολυάριθμα σπάνια είδη χλωρίδας και Πανίδας. Έφτασα Νύχτα λίγο πριν την διασταύρωση που οδηγεί για το χωρίο Ψαράδες, και αν δεν είχα τα δυνατά φώτα του ASX αναμμένα δεν θα κατάφερνα ποτέ να φτάσω στον προορισμό μου που ήταν το συνοριακό χωριό Βροντερό, καθώς όλη η σήμανση έχει φθαρεί από την πάροδο του χρόνου και τις μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές του καιρού! Βέβαια ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι ευχαριστιόμαστε το ταξίδι μας όταν έχουμε καλή παρέα στο διπλανό μπάκετ κάθισμα, όπου στην περίπτωση του ASX που έχει ψηλή θέση οδήγησης και άριστη περιφερειακή όραση, ο συνοδηγός απολαμβάνει την μαγεία του τοπίου!

 

Την επομένη, αφού ξυπνήσαμε με τα κοκόρια, απολαύσαμε εκείνον το ωραίο ζεστό καφέ που ονειρευόμασταν όταν σχεδιάζαμε την βόλτα μας, υπό την συνοδεία μιας πίτας που τα σπάει, και θα ζήλευαν αρκετοί σεφ του είδους. Με την ηρεμία του όλου σκηνικού να έχει πάρει την θέση που του αρμόζει ξεκινήσαμε μια χαλαρή και ήρεμη κάθοδο με θέα την Μικρή Πρέσπα και το λιλιπούτειο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου!

Άραγε αυτή η εικόνα της άλλης Ελλάδας του μοναχικού περιθωρίου, πόσο έχει επηρεάσει κάποτε τα όνειρα όλων μας; Ωραίο, μικρό άνετο και ευέλικτο βρήκα το δικήνητο ASX 1.6 το οποίο στα στροφιλίκια του όρους Βροντερού, έδινε ένα αρμονικό ρεσιτάλ καθώς κατηφόριζα προς τον Άγιο Αχίλλειο, χαζεύοντας την πλωτή γέφυρα που το ενώνει με το χερσαίο τμήμα οδηγώντας με ασφάλεια καθώς το σύστημα ελέγχου ευστάθειας asc που διαθέτει έλεγχο της πρόσφυσης TCL δίνει μεγάλη σιγουριά  στα χέρια του οδηγού.

Οι πρώτοι άνθρωποι που συναντά κανείς είναι οι παραγωγοί οσπρίων μελιών, και γλυκών κουταλιού, οι οποίοι αποτελούν και την τουριστική ατραξιόν του σημείου, μετά από τα αξιοθέατα του νησιού! Εδώ είναι που χρειάστηκα την βοήθεια της φωτογραφικής μου μηχανής, προκειμένου να αποτυπώσω το μαγευτικό τοπίο, μιας και τα μάτια μου δεν χόρταιναν να κοιτάζουν το μεγαλείο της Φύσης που συνυπάρχουν 300 είδη φυτών, 40 είδη ζώων, και 260 είδη πουλιών. Εδώ κάπου πρίν την πεζογέφυρα τα αυτοκίνητα σταθμεύουν, και δίνουν την θέση τους σε μια εναλλακτική μετακίνηση που δεν είναι άλλη από την πεζοπορία! Στον Άγιο Αχίλλειο αξίζει κανείς να δει την παλιά εντυπωσιακή εκκλησιά, καθώς και τα υπόλοιπα Βυζαντινά μνημεία τα οποία όμως χρειάζονται όχι προστασία και συντήρηση!

 

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται σε υψόμετρο 850μ. φυλαγμένη μέσα σε ψηλά βουνά, τα οποία βοηθούν την θερμοκρασία να παραμένει σταθερή, ευνοώντας έτσι την αναπαραγωγή των σπάνιων πουλιών. Καθώς ήδη πήραμε μια ωραία γεύση από την περιοχή της μικρής Πρέσπας, βάλαμε πορεία προς το γραφικό χωριό Ψαράδες!

Εδώ πάνω ευχαριστηθήκαμε τον γλυκό μεταλλικό θόρυβο που αναδυόταν από τον 1.600άρι, 16 βάλβιδο κινητήρα που έχει ωραία γραμμική απόδοση,  χαμηλούς ρίπους και καλή κατανάλωση καυσίμου, η οποία δεν χάλασε ποτέ την διάθεσή μας! Η κάθοδος στους Ψαράδες αποκάλυψε την εικόνα ενός τοπίου που δεν έχει σχέση με εκείνο που απολαύσαμε στην μικρή Πρέσπα! Στην στενή παραλία που σχηματίζεται στις όχθες της Λίμνης μεγάλης Πρέσπας, θα δει κανείς στρατιές από ερωδιούς, χουλιαρομύτες, κορμοράνους και αρκετούς Αργυροπελεκάνους που επιπλέουν με απίστευτη μεγαλοπρέπεια στα νερά επιδεικνύοντας το επιβλητικό τους ράμφος.  To μικρό μονοπάτι που βρίσκεται στα δεξιά της λίμνης, οδηγεί στις μικρές σπηλιές, που παρεμβάλλονται στα γύρο βράχια, που βρίσκουν καταφύγιο πολλές νυχτερίδες, και πουλιά! Η θέα της λίμνης από εδώ είναι απίστευτη! Η γειτονική Αλβανία απέχει μια ανάσα, και ο περιπατητής απολαμβάνει με γυμνό μάτι τα απέναντι παράλια που είναι εξίσου όμορφα!

Κάπου εδώ είναι που ο ταξιδιώτης θέλει να απολαύσει το όλο σκηνικό, κάνοντας ένα μεγάλο διάλειμμα δοκιμάζοντας φαγητό προερχόμενο από τοπικά προϊόντα, όπως τα φοβερά φασόλια και τις γευστικότατες Πέστροφες, της λίμνης. Εδώ οι ντόπιοι λένε, πως όλα τα πιο πάνω, συνοδεύονται από τοπικό τσιπουράκι της περιοχής, αλλά.. όταν οδηγούμε ..δεν πίνουμε ούτε σταγόνα! Στο δρόμο της επιστροφής οδηγώντας το ASX, απολαύσαμε  τα κρυφά  ατού της προηγμένης τεχνολογίας ασφάλειας η οποία αποτελούσε φύλακα άγγελο για την παρέα, καθώς αναγνώριζε τόσο τους κινδύνους όσο και τα σήματα σήμανσης και μάλιστα, εκεί που χρειαζόταν, έκοβε υποδειγματικά την ταχύτητά του αυτόματα! Κοστίζει 17.170€ και αν είστε από εκείνους που αναζητείται να αποκτήσετε ένα μικρό ευρύχωρο και έξυπνο suv, δείτε και το Mitsubishi ASX, και ταξιδέψτε με αυτό στην περιοχή των Πρεσπών, απολαμβάνοντας την οδηγική εμπειρία ενός Mitsubishi.
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω