Συναγερμός για τα σύνορα - Μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση - Τι λένε κυβερνητικές πηγές (VIDEO)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 28.2.2020 | 10:59 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Συναγερμός για τα σύνορα - Μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση - Τι λένε κυβερνητικές πηγές (VIDEO)

THESSNEWS-DESK

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα μετά τις πληροφορίες η Τουρκία αποφάσισε να μην εμποδίζει πλέον πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη. "Η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν" δήλωσε στο Reuters ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες με περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν τη νύχτα στην Ελλάδα από την Αδριανούπολη, αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης.

Αντίστοιχες κινήσεις προσφύγων και μεταναστών καταγράφουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης και στα παράλια της Τουρκίας με στόχο να φτάσουν στα ελληνικά νησιά. «Δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε τους πρόσφυγες” δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ.

 

'Θωρακίζονται' οι πύλες εισόδου

Κυβερνητικές πηγές στη χώρα μας έλεγαν νωρίτερα πως «η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα ενώ μετά τις εξελίξεις στο Idlib είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο για την ενίσχυση των δυνάμεων και την στεγανοποίηση των συνόρων, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, θα μεταβεί στη Μυτιλήνη για να εποπτεύσει την φύλαξη των συνόρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το βίντεο που μετέδωσαν τουρκικά μέσα:

 

Έκτακτα μέτρα στα σύνορα λόγω κορωνοϊού – «Τα νησιά πρέπει να προστατευτούν διπλά»

Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό αποκτά μία νέα διάσταση «καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν».

«Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί»  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενημέρωσε πως από σήμερα η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά» πρόσθεσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιάζοντας ότι αυτή την απόφαση «οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης»

«Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών» κατέληξε για το θέμα ο Πρωθυπουργός.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω