Θέμα ΡΘ: Τί αλλάζει στις συγκεντρώσεις και τις πορείες - Ποιός ο ρόλος του οργανωτή και του αστυνομικού διαμεσολαβητή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 17.2.2020 | 18:55 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θέμα ΡΘ: Τί αλλάζει στις συγκεντρώσεις και τις πορείες - Ποιός ο ρόλος του οργανωτή και του αστυνομικού διαμεσολαβητή

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || [email protected]

Αποφασισμένη να αλλάξει το τοπίο με τις πορείες είναι η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει το κυκλοφοριακό χάος στα αστικά κέντρα, ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, από πορείες με περιορισμένη συμμετοχή.Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή και εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει πολιτικές αντιπαραθέσεις, προβλέπει περιορισμούς στις διαδηλώσεις, όπως η κατάληψη μέρους μόνο του οδοστρώματος ή η μερική διαφοροποίηση της πορείας της διαδήλωσης, καθώς και τη δυνατότητα η αστυνομική αρχή «λόγω σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής συγκεκριμένης περιοχής να υποδεικνύει ως εναλλακτική επιλογή, άλλες περιοχές κατάλληλες για τη διεξαγωγή της συνάθροισης».

Επίσης,  η γνωστοποίηση προγραμματισμένης συνάθροισης θα πρέπει να γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία 48 ώρες νωρίτερα, ενώ η απόφαση για απαγόρευση συνάθροισης από την ΕΛΑΣ, 12 ώρες νωρίτερα.

Για απαγόρευση ή περιορισμό συνάθροισης λαμβάνονται υπόψη


1. Εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων

2. Περιοχή πραγματοποίησής της

3. Ο βαθμός επικινδυνότηταςΗ διάλυση της συνάθροισης θα μπορεί να γίνεται όταν:

1. Πραγματοποιείται παρά την απαγόρευση

2. Δεν συμμορφώνονται οι συμμετέχοντες

3. Μετατραπεί σε βίαιη η προκαλείται άμεσος κίνδυνος κατά της ζωής ή της


Να σημειωθεί ότι προβλέπεται μέχρι και δύο χρόνια φυλάκιση σε όσους παρεισφρήσουν σε ειρηνική διαδήλωση και προσπαθήσουν αν την αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες.

 

Ο ρόλος του οργανωτή
Ο οργανωτής ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας  από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση 

 

Ψηφιακή πλατφόρμα
Θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Για το νομοσχέδιο και τις αλλαγές που θα φέρει στις συγκεντρώσεις και τις πορείες μίλησαν στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς ο βουλευτής ΚΚΕ Β’ Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτίδης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Κυπριανίδης Χάρης, ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεόδωρος Τσαϊρίδης και ο ο πρόεδρος του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος.

Για προσπάθεια περιχαράκωσης των κινητοποιήσεων από τους μηχανισμούς καταστολής μίλησε ο κ. Στολτίδης και για  περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία ο κ. Κυπριανίδης. Ο Θ. Τσαϊρίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ο αριθμός των διαδηλώσεων έχει αυξηθεί προκαλώντας προβλήματα στο κέντρο της πόλης», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.Ακούστε την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς:

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω