Επίσκεψη Ευρωπαίου αξιωματούχου στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

THESSCITY 13.2.2020 | 23:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Επίσκεψη Ευρωπαίου αξιωματούχου στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

THESSNEWS-DESK

Την εκτίμηση ότι η «πράσινη συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (NewGreenDeal) πρέπει να συμπεριλάβει και τις τρεις παραμέτρους της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής διάστασης, ώστε «να έχουμε μια καλή και σωστή αναλογία», και να δίνει τη «δυνατότητα στους πολίτες και στους καταναλωτές για καλύτερη ζωή ενισχύοντας τη διάσταση της βιωσιμότητας και της αειφορίας σε όλους τους τομείς», εξέφρασε κορυφαίος Ευρωπαίος παράγοντας από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του Τομέα Μεταφορών, Ενέργειας και Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(ΕΟΚΕ) της Ε.Ε. PierreJeanCoulon, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, σε έναν πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Αθήνα για συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες για θέματα μεταφορών και ενέργειας.

Ο κ. Coulon, ο οποίος συνοδευόταν από την αντιπρόεδρο του τμήματος της ΕΟΚΕ Ευαγγελία Κεκελέκη και τον πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ Νίκο Τσεμπερλίδη, όπως ο ίδιος εξήγησε, επέλεξε να επισκεφθεί ένα δήμο της περιφέρειας εκτός πρωτευούσης έτσι ώστε να γνωρίσει και να ενημερωθεί «για την πραγματική εικόνα που βιώνουν οι πολίτες».

«Εδώ είναι η αληθινή ζωή της Ευρώπης, η καρδιά της Ευρώπης, η ζωή των οικογενειών, των νέων ανθρώπων. Δεν είναι ένα γραφείο που δουλεύουν διοικητικοί υπάλληλοι. Εδώ είναι ο τόπος που οργανώνεται η ζωή των κατοίκων και οι δήμοι που τους εκπροσωπούν είναι για μας το πιο σημαντικό επίπεδο εκπροσώπησης της κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό για μένα είναι να ξέρω από κοντά, να έχω δει ποια είναι η αληθινή ζωή της Ευρώπης, που είναι οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει τις κοινότητές τους και τα μέρη που ζουν, πώς είναι οι πόλεις, η καθημερινότητα και οι ανάγκες των ανθρώπων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της κοινωνίας των πληροφοριών».

 

Αναλυτική ενημέρωση

Κατά τη δίωρη συνάντησή τους, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, παρουσία του αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Μιχάλη Βουλγαρίδη και του προϊσταμένου του Τμήματος Προγραμματισμού-Οργάνωσης και Πληροφορικής Γιάννη Πολυχρονιάδη, ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί ο δήμος στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Μεταξύ αυτών, τα ηλεκτροκινούμενα οχήματα, η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών, για τα οποία ο κ.Coulon φάνηκε ενημερωμένος.

Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι αισιόδοξος για την πράσινη προοπτική της Ευρώπης, ή αν το ενδιαφέρον της Ε.Ε.είναι προσχηματικό, ο κ.Coulon εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του θέματος σχολιάζοντας ότι «η απόφαση για μια ‘‘πράσινη’’ Ευρώπη και την ‘‘πράσινη’’ προοπτική, πάει πολύ πίσω στον χρόνο». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «η προετοιμασία του NewGreenDealκαι η μετάβαση σε αυτήν απαιτούν χρόνιες διαδικασίες».

Ενημερώνοντας τον Γάλλο πρόεδρο της ΕΟΚΕ, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης παρουσίασε αναλυτικά το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας, το οποίο λειτουργεί «σχεδόν απαγορευτικά για τους δήμους ώστε να αναπτύξουν δράσεις και προγράμματα προκειμένου η Τ.Α., ως ο κατ’ εξοχήν φορέας αποκέντρωσης, να γίνει κεντρικός μοχλός ανάπτυξης στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».

Στο σημείο αυτό, ο κ.Δανιηλίδης ζήτησε από τον Coulon να ασκήσει παρέμβαση στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε «να αντιμετωπισθούν τέτοιες παθογένειες και να αρθούν τα εμπόδια». Ως αντιπρόεδρος, δε, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) απηύθυνε πρόσκληση στον Γάλλο πρόεδρο να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και να διοργανωθεί μια κοινή συνεδρίαση και ενημερωτική εκδήλωση, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή από τον κ.Coulon.

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω