Μυστικά για το τέλειο γλυκό του κουταλιού!

ΓΕΥΣΗ 8.2.2020 | 21:32 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Μυστικά για το τέλειο γλυκό του κουταλιού!

THESSNEWS-DESK

Κάθε εποχή έχει τα φρούτα της, γι’ αυτό όταν είναι η εποχή του καθενός, φτιάξτε απολαυστικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες για να απολαμβάνετε όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Pastry Chef Δημήτρη Μακρυνιώτη, ωστόσο για να φτιάξτε το τέλειο γλυκό του κουταλιού θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά μυστικά:

-Κάθε φρούτο πρέπει να είναι στην εποχή του για να έχει όλη τη γεύση του.

-Υπάρχουν φρούτα που γίνονται γλυκό όταν αρχίζουν να ωριμάζουν (κεράσια, σταφύλια, βερίκοκα,  βύσσινα) και άλλα που γίνονται γλυκό πριν ωριμάσουν (φιστίκια, νεράντζια, καρύδια). Τα πολύ ώριμα φρούτα είναι για μαρμελάδα.

-Τα λαχανικά που γίνονται γλυκό δεν πρέπει να είναι ώριμα γιατί τότε η μυρωδιά τους θα είναι «βαριά» (ντοματάκι, μελιτζανάκι).

-Στο γλυκό του κουταλιού, το φρούτο πρέπει να διατηρεί το σχήμα του και γι αυτό οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν σε κάποια γλυκά ασβεστόνερο αλλά και το χρώμα του… γι αυτό και η χρήση της γαλαζόπετρας σε κάποια άλλα.

-Κάθε φρούτο σχεδόν έχει τη δική του τεχνική, τους δικούς του κανόνες προετοιμασίας και θέλει το δικό του χρόνο. Γι αυτό και άλλα φρούτα τα κόβουμε, τα ξεφλουδίζουμε ή τα αφήνουμε ολόκληρα.

-Όταν κάνουμε πέταλα λουλουδιών (τριαντάφυλλο, γιασεμί, λεμονανθός) γλυκό του κουταλιού, τα μαζεύουμε νωρίς το πρωί για να έχουν έντονο άρωμα από λουλούδια του κήπου μας ή κήπου που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ραντιστεί για να μην είναι επικίνδυνα.

-Το νερό κι η ζάχαρη γίνονται πρώτα σιρόπι και μετά υποδέχονται το φρούτο.

-Tα γλυκά του κουταλιού βράζονται σε δυνατή φωτιά και γρήγορα για να μην αλλοιωθεί το χρώμα και το άρωμά τους.

-Ανακατεύουμε ελάχιστα και μόνον με ξύλινη κουτάλα… ποτέ με μεταλλικό κουτάλι γιατί ρίχνει τη θερμοκρασία τους.

Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω