Γρίπη: Γιατί «χτυπάει» τα παιδιά; Τι συμβαίνει με τα εμβόλια; Απαντούν οι ειδικοί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 7.2.2020 | 11:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Γρίπη: Γιατί «χτυπάει» τα παιδιά; Τι συμβαίνει με τα εμβόλια; Απαντούν οι ειδικοί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

THESSNEWS-DESK

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα θύματα από την εποχική γρίπη στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 38. Οι 17 μόνο σε μία εβδομάδα.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η λοιμωξιολόγος στο εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας, Μαρία Εξηντάρη υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν φέτος ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα, «τουλάχιστον όχι στο βαθμό που έρχονται να ελεγχθούν σε μας» όπως είπε.

Αναφερόμενη γι’ αυτό που γίνεται φέτος με τους μαθητές και το κλείσιμο σχολείων, ανέφερε πως αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Εξήγησε πως είναι λογικό ότι η γρίπη θα «χτυπήσει» πρώτα τα παιδιά και αυτό γιατί «δεν έχουν ιδιαίτερη ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις γιατί είναι μικρά και γιατί όντας μαθητές συγχρωτίζονται για ώρες πολλές μέσα σε ένα κλειστό περιβάλλον με πολλά άτομα».

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολιασμού η κ. Εξηντάρη τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς- βρισκόμαστε στην έναρξη της κορύφωσης της σεζόν- και δεν μπορούμε να έχουμε οριστικά αποτελέσματα.

Θέλοντας να εξηγήσει τη διαφορά της γρίπης φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές, σημείωσε αρχικά ότι το εμβόλιο καλύπτει τρία στελέχη ιών και φέτος κυκλοφορούν ταυτόχρονα και τα τρία στελέχη ενώ άλλες χρονιές κυκλοφορούσε μόνο ένα.

Επίσης διευκρίνισε ότι το εμβόλιο δεν «πιάνει» πάρα πολύ στο να μην αρρωστήσουμε. Πιάνει στο 50% με 60%. «Πιάνει όμως τουλάχιστον κατά 80% να μην νοσήσουμε βαριά. Να μην νοσηλευθούμε και καταλήξουμε στην εντατική» σημείωσε.

Εκεί που άλλοι ανεμβολίαστοι θα αρρωστήσουν βαριά με 40 πυρετό οι εμβολιασμένοι θα αρρωστήσουν και θα καθίσουν σπίτι του με δέκατα, εξήγησε.

 

Ακούστε την λοιμωξιολόγο Μαρία Εξηντάρη

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω