Αφρικανική Πανώλη στους χοίρους: Οι πρώτες ενέργειες στις Σέρρες και τι λένε οι ειδικοί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 7.2.2020 | 11:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αφρικανική Πανώλη στους χοίρους: Οι πρώτες ενέργειες στις Σέρρες και τι λένε οι ειδικοί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

THESSNEWS-DESK

Ανησυχία προκάλεσε τόσο στους χοιροτρόφους όσο και στον ευρύτερο πληθυσμό η είδηση ότι κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης βρέθηκε σε οικόσιτο χοίρο σε χωριό των Σερρών. 

Πρόκειται για ζωονόσο που αφορά μόνο χοίρους και αγριόχοιρους και δεν προσβάλει τον άνθρωπο ξεκαθαρίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπύρος Κρήτας.

«Αφορά μόνο τον χοίρο τον αγριόχοιρο και κανένα άλλο ζώο ούτε και άνθρωπο. Δεν μεταδίδεται και ακόμα και να καταναλωθεί από τον άνθρωπο, ο άνθρωπος δεν παθαίνει τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αν βρεθεί όμως ένα ζώο με κρούσμα πρέπει να καταστραφεί όλη η εκτροφή γιατί ο ιός μπαίνει μέσα στο κρέας είναι αρκετά ανθεκτικός ιός. Δεν καταστρέφεται με τα παστά αλλαντικά,  ωρίμανσης κλπ.  Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να μην περάσει στην τροφική αλυσίδα. Αν φάει ο καταναλωτής ένα σουβλάκι που για παράδειγμα δεν έχει ψηθεί καλά με τον ιό δεν παθαίνει τίποτα, όταν πετάξει το σκουπίδι και φτάσει το σουβλάκι σε χωματερή που πάνε οι αγριόχοιροι, το τρώνε και συντηρείται ο ιός» εξηγεί ο κ. Κρήτας.

Για το «σφράγισμα» του νομού Σερρών επεσήμανε ότι είναι σωστό, «δεν θέλουμε να φύγει εκτός ο ιός». «Δεν είναι μόνο το κόστος του ζώου. Οι εργάτες που θα μείνουν  άνεργοι, οι μεταφορείς, οι εταιρείες αλλαντικών, τα  ταχυφαγεία» σχολίασε για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν. 

«Το υπουργείο έστειλε χθες κάποια άτομα για να ελέγξουν επιδημιολογικά. Θα βρουν στοιχεία για το τι γίνεται. Τα οικόσιτα φοβούμαστε. Στα ελεγχόμενα ξέρουμε τι τρώνε.  Θα πρέπει να ελέγχονται όλα τα ζώα για να ξέρουμε την διασπορά του ιού. Δεν θέλουμε να μπει σε μια εκτροφή γιατί εκεί θα είναι μεγάλο ζήτημα για τους παραγωγούς» κατέληξε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

 

 

«Δεν υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις – Η αντίδραση ήταν γρήγορη»

«Είμαστε στην διαδικασία του περιορισμού. Θανατώθηκαν όλα τα ζώα της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης. Έγινε έλεγχος των ζώων στην γύρο περιοχή τριών και 10 χιλιομέτρων» σημείωσε από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος.

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλα ζώα ούτε για τον άνθρωπο. «Στην περιοχή έχει πολλούς αγριόχοιρους. Μπορεί να είχε κάποια επαφή με έναν αγριόχοιρο. Δεν ξέρουμε συγκεκριμένα. Είναι η πρώτη μέρα ακόμα και είναι το πρώτο κρούσμα στην χώρα,  Όταν υπήρχαν κρούσματα περιφερειακά των συνόρων μας ήταν θέμα χρόνου να έρθει. Είναι δύσκολο να περιοριστεί. Υπάρχουν κρούσματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχουν οικονομικές επιπτώσεις. Η αντίδραση ήταν γρήγορη. Έγινε έλεγχος των ζώων και θανάτωση σε μια μέρα. Έγιναν όλα όσο πιο γρήγορα μπορούσαν να γίνουν. Η χοιροτροφεία στην Ελλάδα να μην έχει προβλήματα αυτός είναι ο στόχος μας» κατέληξε ο κ. Μπάτος.

 

 

 

Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω