Η ασφάλειά μας σε 4 τροχούς! Η σημασία των ελαστικών στην οδήγηση

AUTO-MOTO 5.2.2020 | 14:06 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η ασφάλειά μας σε 4 τροχούς! Η σημασία των ελαστικών στην οδήγηση

THESSNEWS-DESK

Αλήθεια πόσες φορές έχουμε σκεφτεί όταν οδηγούμε ότι η ασφάλεια της ζωή μας στηρίζεται πάνω σε τέσσερα ελαστικά; 

Ένα και μόνο σκασμένο ελαστικό φτάνει για να αλλάξει την πορεία ενός αυτοκινήτου με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως συνέβη στην περίπτωση του σοβαρότατου τροχαίου που είχε γνωστός επιχειρηματίας με την σύζυγό του επάνω σε έναν σύγχρονο και καλοφτιαγμένο δρόμο.

Απίστευτα δραματικές ήταν οι στιγμές αγωνίας που έζησε το αντρόγυνο την ώρα που το πολυτελές αυτοκίνητο παρέκλινε από την καθορισμένη του πορεία, και αφού διέγραψε δύο περιστροφές προσγειώθηκε σε δρόμο που βρισκόταν κάτω από τον κεντρικό, ευτυχώς χωρίς να τραυματισμό!

Οι κινήσεις τους αμέσως μετά το ατύχημα ήταν απολύτως γρήγορες, καθώς κατά την ώρα του απεγκλωβισμού ενεργοποίησαν το σύστημα εκτάκτου βοηθείας του αυτοκινήτου το γνωστό μας sos! Μόνο τυχαία τελικά δεν μπορεί να είναι η οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης η οποία θέλει όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα να είναι εφοδιασμένα ακόμη και από τις βασικές τους εκδόσεις με συστήματα ασφαλείας του οδηγού!

Το ελαστικό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αυτοκινήτου, ακόμα κι αν πολλές φορές δεν το παίρνουμε οι ίδιοι στα σοβαρά. Πρέπει πρωτίστως να καταλάβουμε πως η ασφάλεια της ζωή μας στηρίζεται πάνω σε 4 τροχούς και κατευθύνεται από ένα τιμόνι και μετά να βάλουμε το κλειδί στην μίζα και να πάμε στον προορισμό μας.

Βέβαια το ευαίσθητο θέμα των ελαστικών μας απασχολεί μόνον όταν έρχεται η ώρα της αλλαγής τους και μάλιστα ακόμη και τότε πολλοί λίγοι το σκεφτόμαστε!  Ο μέσος όρος χρήσης των ελαστικών κατά την πλειονότητα κυμαίνεται στα 3 χρόνια ή αφού συμπληρώσουν 45 με 50 χιλιάδες χιλιόμετρα, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί κανόνα!

Πέραν αυτού του ορίου το ελαστικό χάνει τις ιδιότητές του, υπολειτουργεί και γίνεται επικίνδυνο για την ασφάλεια του οδηγού! όμως, υπάρχει μια θεωρία από τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, σχετικά με την ημερομηνία τους τα οποία επιθυμούν να είναι «φρέσκα» και άλλα διάφορα. Σημειώστε ότι τα ελαστικά δεν είναι ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης, αλλά όπως όλα τα προϊόντα στον κόσμο αναγράφουν επάνω τους την ημερομηνία παραγωγής.

Οι ίδιοι οι κατασκευαστές το γράφουν, το λένε και το υποστηρίζουν πως η ποιότητα ενός ελαστικού δεν επηρεάζεται από την ημερομηνία παραγωγής του, αρκεί να αποθηκεύεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Τα ελαστικά είναι από τα λίγα προϊόντα τα οποία διακρίνονται για την μεγάλη διάρκεια ζωής τους, έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στις επιδράσεις που ασκεί η φυσική γήρανση του καουτσούκ.

Στον επίλογο αυτού του άρθρου θα ήθελα με απόλυτο σεβασμό σε όλους σας να αναφέρω πως  η σωστή συντήρηση επιβάλλει να τηρούνται οι οδηγίες των κατασκευαστών του αυτοκινήτου αλλά και των ελαστικών που αφορούν την πίεση, το δείκτη φορτίου και τον έλεγχο κατά τη χρήση. Καλό είναι να προσέχουμε όλοι μας για να έχουμε, μιας και δεν έχουμε όλοι μας την δυνατότητα να κυκλοφορούμε με αυτοκίνητα τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με όλα τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού καθώς το κόστος απόκτησής τους υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες των απλών νοικοκυριών!

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω