Η εθνική αναγκαιότητα επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας

ΑΠΟΨΕΙΣ 2.2.2020 | 09:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Η εθνική αναγκαιότητα επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας

ΤHESSNEWS-DESK

Οι συνθήκες του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2007 συνέβαλλαν καθοριστικά στην οικονομική μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας: το ΑΕΠ αυξάνονταν με υψηλούς ρυθμούς σε μια οικονομία όπου επικρατούσε χαμηλό επίπεδο πληθωρισμού –επιδρώντας θετικά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών-  και το ποσοστό ανεργίας –ενδεικτικά το 2008- να είναι μόλις στο 7.7%.

Γράφει για την ThessNews o Δρ. Κωνσταντίνος Μουτσιάνας (φωτογραφία). 


Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα. Δεν εφαρμόστηκαν τα απαραίτητα μέτρα για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέτρα και πολιτικές που θα ενίσχυαν την παραγωγικότητα και τις συνθήκες εγχώριας προσφοράς, θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων καθώς επίσης δεν προχωρήσαμε στον αναγκαίο εξορθολογισμό του δημοσίου τομέα.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βρίσκει την Ελλάδα «παγιδευμένη» στα «δίδυμα ελλείμματα», (i) έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της εθνικής οικονομίας και (ii) του ισοζυγίου του δημόσιου προϋπολογισμού. Η πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε την περίοδο της κρίσης, οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, η απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, η ανάπτυξη πολιτικών στη βάση ενός άκρατου λαϊκισμού που είχε απήχηση –ωστόσο- σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, ο διχασμός των πολιτών εξαιτίας ενός δημοψηφίσματος με θολή διατύπωση των ερωτημάτων που έθετε και εν τέλει με αλλαγή του αποτελέσματος, προκάλεσαν το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των capital controls και ώθησαν τη χώρα ελάχιστα λίγο πριν την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Αστεία και συνάμα επικίνδυνα σενάρια περί εισβολής στο Νομισματοκοπείο και τυπώματος δραχμής ή την ανάπτυξη παράλληλου συστήματος πληρωμών με χρήση των περιβόητων IOU ειπώθηκαν από τα πιο επίσημα χείλη.

Ένας δύσκολος κύκλος κλείνει για την ελληνική οικονομία. Η τοποθέτηση της οικονομίας σε τροχιά επανεκκίνησης απαιτεί σχέδιο, αφοσίωση και μια οικονομική πολιτική που θα εστιάζει στους ασθενέστερους, θα προχωρά στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης, θα ενθαρρύνει τον επιχειρηματία να επεκτείνει τις δραστηριότητες του, θα επενδύει πόρους στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Μια οικονομική πολιτική που θα δίνει ελπίδα και προοπτική στους νέους και θα δημιουργεί τις συνθήκες για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αντίστοιχες των προσόντων που διαθέτουν οι νέοι. Μια οικονομική πολιτική που θα δίνει «ανάσα» στην πραγματική οικονομία και θα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν πρέπει να είναι δυο-τρεις κινήσεις εντυπωσιασμού. Η μετάβαση από τη σταθερότητα στην ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί σε πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη διάρκεια, τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος, που θα χτίζουν βάσεις για υγιή επιχειρηματικότητα, θα καλλιεργούν νέα κουλτούρα και νέα ήθη. Πολιτικές που θα αποδεικνύουν ότι ως χώρα έχουμε κατανοήσει εις βάθος τα διδάγματα της κρίσης, έχουμε αλλάξει και δεν πρόκειται να ολισθήσουμε σε λάθη του παρελθόντος λόγου χάρη μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο για ικανοποίηση των πελατειακών σχέσεων.

Μετά τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλαμε ως χώρα και το δυσανάλογα μεγάλο κόστος που σήκωσε στους ώμους της η ελληνική οικονομία, έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη πρόοδος. Για να μην πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες, η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης με βασικούς άξονες την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και τη γνώση.

Η σχέση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και της άμυνάς της είναι αμφίδρομη. Ανθηρές οικονομίες δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες σημαντικής στρατιωτικής ισχύος ενώ όταν η άμυνα μιας χώρας απειλείται η οικονομία αποσταθεροποιείται. Τα πρόσφατα γεγονότα με την Τουρκία θα πρέπει να μας αφυπνίσουν και να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η βελτίωση της οικονομικής πραγματικότητας δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά μας σε ατομικό επίπεδο, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στρατιωτική ισχύ της χώρας. Η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εθνική αναγκαιότητα.


 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω