Βάναυση κακοποίηση ζώου στην Θεσσαλονίκη - Μήνυση κατά αγνώστου από τον δήμο

THESSCITY 21.1.2020 | 12:11 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Βάναυση κακοποίηση ζώου στην Θεσσαλονίκη - Μήνυση κατά αγνώστου από τον δήμο

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μήνυση κατ΄ αγνώστου υπέβαλε χθες, η Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα αδέσποτων ζώων Μαρία Αρβανιτίδου για βάναυση κακοποίηση σκύλου.

«Η αγαπημένη μασκότ των Λαδάδικων, ο αγαθός γίγαντας γνωστός με το όνομα Σόλων τα ξημερώματα Σαββάτου δέχτηκε επίθεση από άγνωστο. Έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μαζί με την αυτόπτη μάρτυρα και ζητώ από την αστυνομία να βρει τον ένοχο και να του επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή», δήλωσε η ίδια σχετικά με το θέμα.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη η κ. Αρβανιτίδου εξήγησε ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 05:00 τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου όταν άγνωστος πιθανόν υπό την επήρεια  αλκοόλ και ίσως και άλλον ουσιών χτύπησε τον σκύλο στο κεφάλι. Για το περιστατικό υπάρχει και αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε στην αστυνομία.

Αυτή την ώρα το σκυλάκι εξετάζεται στην κτηνιατρική του ΑΠΘ και φέρεται να μην διατρέχει κίνδυνο ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τον κτηνίατρο.

Όπως σημειώνει ο δήμος σε ανακοίνωση του  η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώων αποτελούν αυτεπάγγελτα διωκόμενα εγκλήματα και ακολουθούν τη διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με το Ν. 4039/2012 & 4235/2014, ενώ οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή έως 30.000€

Παραδείγματα κακοποίησης ζώων είναι η τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα (φόλες), η μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή και η εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, ο υποσιτισμός, τα χτυπήματα, η θανάτωση, ο βασανισμός, οι  κυνομαχίες κ.λπ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση προς τους ευαίσθητους αλλά και ευσυνείδητους δημότες, να μην αδιαφορούν σε τέτοιου είδους περιστατικά και όταν υποπέσουν στην αντίληψή τους ή είναι αυτόπτες μάρτυρες σε ανάλογες κακοποιήσεις χωρίς κανέναν φόβο ή δισταγμό να τα καταγγέλλουν όλα άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. «Καμία θανάτωση ή κακοποίηση ζώου δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απολύτως νόμιμο να σιτίζονται τα αδέσποτα ζώα από φιλόζωους. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει ο δήμος, κρίνεται επιβεβλημένο, οι ίδιοι, να φροντίζουν για την καθαριότητα των σημείων στα οποία εναποθέτουν την τροφή, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων, γεγονός που συνιστά εν δυνάμει ανθυγιεινή εστία και επισύρει την δίωξη του υπαιτίου για παράβαση του άρθρου 22 του Υγειονομικού Κανονισμού. Επίσης καλό είναι η σίτισή τους να μην γίνεται κοντά σε Σχολεία και Νοσοκομεία.

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: FB Μαρία Αρβανιτίδου 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω