«Η Θεσσαλονίκη του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 18.1.2020 | 08:30 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Η Θεσσαλονίκη του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν»

ΤHESSNEWS-DESK

Οι χειμερινές περιηγήσεις του Thessaloniki Walking Tours ξεκίνησαν με περιπάτους, που περιλαμβάνουν αγαπημένους προορισμούς, σημαντικά πρόσωπα, αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, αινιγματικούς χαρακτήρες και “αναζητήσεις” που πρωταγωνιστούν μυθιστορηματικοί ήρωες. Σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 το... μενού έχει Καραγάτση. 

Με αφορμή την τοποθέτηση ενός κρισιμότατου αποσπάσματος του θρυλικού “Γιούγκερμαν” στην Θεσσαλονίκη, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης Θανάσης Τριαρίδης ανασυνθέτει όλην την συγγραφική διαδρομή του Μ. Καραγάτση, που πέθανε στα 52 του χρόνια, ωστόσο πρόλαβε να γράψει τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα της ελληνικής γλώσσας.

Σήμερα, έξι δεκαετίες μετά τον θάνατό του, όλο και περισσότεροι αναγνώστες παραδίδονται στον πυρετό των ανεπανάληπτων ηρώων του – κάνοντας τους ήρωες των συγκαιρινών του να μoιάζουν ωχροί, ισχνοί, άχρωμοι (ή και άσαρκες σκιές). Στον τάφο του, στο Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας, χαράχτηκε μια φράση από τον «Κίτρινο Φάκελο»: “Οι μοναδικές ομορφιές είναι του προνόμιο του θανάτου…”

Και τα βιβλία του (βιβλία γεμάτα με την απελπισία και το αίμα της αγάπης, όπως η «Μεγάλη χίμαιρα», ο «Γιούγκερμαν» και το «Αμρί α Μούγκου») καλπάζουν δίχως αντίπαλο στον 21ο αιώνα.

Σημείο συνάντησης: προαύλιο Ναού Αγίας Σοφίας
ώρα: 16:00
συμμετοχή: 10 ευρώ
πληροφορίες: 6978186901 και 6944476126.
κρατήσεις: [email protected]

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω