Άκυρο το μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας λέει ο Χαφτάρ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.1.2020 | 15:29 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Άκυρο το μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας λέει ο Χαφτάρ

THESSNEWS-DESK

Ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Khalifa Haftar για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj - Τουρκίας στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη. Δέσμευση του Χαφτάρ για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κ. Haftar, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Haftar, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο κ. Haftar κατήγγειλε, λένε στην κυβέρνηση, τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την μεριά του ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Haftar να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω