Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης ζητά με πρόταση νόμου το ΚΙΝΑΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17.1.2020 | 14:16 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης ζητά με πρόταση νόμου το ΚΙΝΑΛ

THESSNEWS-DESK

Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την «Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης».

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν πρόταση νόμου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης αναφέροντας ότι η κίνησή τους στοχεύει:

α) στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη μερική αποκατάσταση των σημαντικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας.

β) στην αποστολή ισχυρού μηνύματος στην ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή έστω οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την αποκατάσταση του Κοινωνικού κράτους, το οποίο αποτελεί για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, επένδυση στον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

γ) στην επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον Ε.Φ.Κ.Α και τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ»

Άρθρο μόνο

Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης

Στους συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α. λόγω γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, προσυνταξιοδοτικής παροχής και στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες – δικαιούχους από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. του επιδόματος του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄85) και των άρθρων 1-3 του ν.1296/1982 (Α΄128), όπως ισχύουν, καταβάλλεται από το έτος 2020 και για κάθε επόμενο έτος 13η σύνταξη. Προϋπόθεση καταβολής της 13ης σύνταξης είναι τα πρόσωπα της παραγράφου αυτής να λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή προσυνταξιοδοτική παροχή ή επίδομα κατά τα ανωτέρω την 1η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής της 13ης σύνταξης ή να δικαιώνονται τις ανωτέρω παροχές με απόφαση του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου που ανατρέχει στην ίδια ως άνω ημερομηνία.

Το ύψος της 13ης σύνταξης είναι ίσο με το ποσό που τα πρόσωπα της παρ. 1 λαμβάνουν ως ακαθάριστη μηνιαία προσυνταξιοδοτική παροχή ή ως ακαθάριστο ποσό επιδόματος της παρ. 1 ή με το το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου του έτους χορήγησης της 13ης σύνταξης και μέχρι του ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης και επιδομάτων από τον Ε.Φ.Κ.Α., όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή προσυνταξιοδοτική παροχή ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης, ισούται με το ακαθάριστο άθροισμά τους και μέχρι του ανωτάτου ορίου καταβολής συντάξεων και επιδομάτων από τον Ε.Φ.Κ.Α., όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Αν τη σύνταξη εκ μεταβιβάσεως λαμβάνουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό της 13ης σύνταξης επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.

Η 13η σύνταξη υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις, καταβάλλεται εντός του μήνα Δεκεμβρίου κάθε έτους και βαρύνει τον Ε.Φ.Κ.Α. και τον Ο.Π.Ε.Κ.Α.

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Το άρθρο 120 του ν.4611/2019 (Α73) καταργείται.

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Γεννηματά Φώφη

Αρβανιτίδης Γιώργος

Αχμέτ Ιλχάν

Γιαννακοπούλου Νάντια

Γκόκας Χρήστος

Καμίνης Γιώργος

Καστανίδης Χάρης

Κατρίνης Μιχάλης

Κεγκέρογλου Βασίλης

Κεφαλίδου Χαρά

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Κωνσταντόπουλος Δημήτρης

Λιακούλη Ευαγγελία

Λοβέρδος Ανδρέας

Μουλκιώτης Γιώργος

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτρης

Πάνας Απόστολος

Παπανδρέου Γιώργος

Πουλάς Ανδρέας

Σκανδαλίδης Κώστας

Φραγγίδης Γιώργος

 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω