Θέμα Ράδιο Θεσσαλονίκη: Τέλος στο χύμα τσίπουρο - Τί κινδύνους «κρύβει» για την υγεία (AUDIO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 16.1.2020 | 19:45 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θέμα Ράδιο Θεσσαλονίκη: Τέλος στο χύμα τσίπουρο - Τί κινδύνους «κρύβει» για την υγεία (AUDIO)

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || [email protected]

Δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/24.8.2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματώδη ποτών.Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της Υπουργικής Απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.

Την ίδια ώρα, μελέτη του κλάδου των ποτών του ΟΟΣΑ που επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και συναφών προϊόντων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως 17-19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Πέρα από το λαθρεμπόριο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι τραγικές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών, αφού υπάρχουν ασυνείδητοι που παρασκευάζουν χύμα τσίπουρο που με επικίνδυνες ουσίες για την υγεία.

Αυτό στη συνέχεια πωλείται σε καταστήματα εστίασης αλλά και σε κάβες.

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Οινολογίας και Οινοπνευματωδών Ποτών του ΑΠΘ, Ευάγγελος Σουφλερός.

Όπως σημείωσε ο κ. Σουφλερός το βασικό πρόβλημα στο καθορισμό της ποιότητας στο χύμα τσίπουρο είναι χρήση των πλαστικών δοχείων και των πλαστικών σωληνώσεων.

Το πλαστικό καθιστά επικίνδυνο το τσίπουρο και κυρίως η χρήση αυτών των δοχείων για την αποθήκευση του αποστάγματος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, τα πλαστικά περιέχουν τους φθαλικούς εστέρες οι οποίοι προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κ. Σουφλερό, «πρόβλημα μπορεί να προκύψει και από τη χρήση του γλυκάνισου που χρησιμοποιείται κατά την απόσταξη.

Ένα από τα συστατικά του γλυκάνισου, έχει δυσμενείς επιδράσεις όταν υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Το μη "σκέπασμα" με τον γλυκάνισο ορισμένων χαρακτηριστικών του τσίπουρου συντελεί στο να προσέχουμε περισσότερο
», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται η πρώτη ύλη όπως επίσης η ποιότητα παραγωγής και διατήρησης του τσίπουρου, σε ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ χρησιμοποιούνται γυάλινα μπουκάλι.

Επίσης οι πολλές δειγματοληψίες που γίνονται, αποτρέπουν τα τρανταχτά παραπτώματα
», κατέληξε ο κ. Σουφλερός.Ακουστε την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς:Φωτογραφία από DanaTentis από το Pixabay 
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω