Νέες παράγκες Ρομά στα Τσαΐρια–Μπουλντόζες ξανά θα στείλει ο δήμαρχος (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 16.1.2020 | 15:40 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Νέες παράγκες Ρομά στα Τσαΐρια–Μπουλντόζες ξανά θα στείλει ο δήμαρχος (ΦΩΤΟ+VIDEO)

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ || [email protected]

Νέες παράγκες στήθηκαν στον καταυλισμό Ρομά στα Τσαΐρια Θεσσαλονίκης στην ίδια θέση που πριν τρεις μήνες κατεδαφίστηκαν οι παλιές.

Σε πόλεμο νεύρων με απειλές, όπλα, διεκδικήσεις και επίδειξη ισχύος εξελίσσεται η κατάσταση στον άτυπο καταυλισμό των Ρομά στην Περαία Θεσσαλονίκης. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο στήθηκε επιχείρηση απομάκρυνσης των Ρομά σε συνεργασία του Δήμου Θερμαϊκού μαζί με την Περιφέρεια, αλλά μέχρι σήμερα η προσπάθεια αυτή δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αν και οι μπουλντόζες κατεδάφισαν τις περισσότερες παράγκες και διαμόρφωσαν τον χώρο μαζεύοντας σε συγκεκριμένα σημεία τους τόνους σκουπιδιών και μπαζών, τον τελευταίο μήνα «ξεφύτρωσαν» καινούριες παράγκες, περίπου 35, στο ίδιο σημείο που πριν τρεις μήνες είχαν κατεδαφιστεί.

 

Από τα 1000 περίπου άτομα που διέμεναν στο σημείο, μετά και την επιχείρηση «εκκαθάρισης», αυτή την στιγμή διαβιούν στον καταυλισμό περίπου 35-40 οικογένειες, περισσότερα από 300 άτομα, τα οποία δεν έχουν σκοπό να φύγουν, διότι όπως ισχυρίζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του καταυλισμού Γιώργος Καραγκούνης, δεν έχουν που να μείνουν.

 

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, καταγγέλλει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι από τότε που τους γνωστοποιήθηκε η διοικητική αποβολή του Δήμου Θερμαϊκού, δηλαδή η απόφαση του Δήμου να φύγουν άμεσα από την δημόσια ακίνητη περιουσία, δέχτηκε απειλές ακόμα και με όπλα στο γραφείο του. «Καθημερινά δέχομαι απειλές από συγκεκριμένα άτομα του καταυλισμού. Ακόμα και στο γραφείο μου ήρθαν με όπλο. Πρόκειται για 35 οικογένειες που εναπόμειναν στο σημείο έπειτα από τον τελευταίο έλεγχο της αστυνομίας. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν πάλι στο σημείο κλεμμένα αυτοκίνητα. Πρόκειται για σεσημασμένα άτομα με τα οποία δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε» τονίζει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού.

«Θα προστατεύσω το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορώ να επιτρέψω να έρθει ο καθένας και να κάνει κατάληψη σε δημόσιο χώρο. Δεν μπορεί να το αφήσουμε έτσι» προαναγγέλοντας ότι θα βάλει ξανά μπουλντόζες για να γκρεμίσει τις παράνομες κατασκευές.

Η κατάσταση στην περιοχή Τσαΐρια του Δήμου Θερμαϊκού, ανάμεσα στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και την Περαία διατηρείται με την ανοχή όλων τα τελευταία 35 χρόνια.  Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές διαμαρτυρίες κατοίκων για την ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων υλικών που είναι άκρως επικίνδυνη για την δημόσια υγεία. Σε μηνυτήρια αναφορά τους 551 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έκαναν λόγο για «περιβαλλοντική υποβάθμιση» καταδεικνύοντας την απέραντη χωματερή που έχει δημιουργηθεί από τα ογκώδη και αδρανή υλικά που οι ίδιοι οι Ρομά συλλέγουν στο σημείο.  Ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο 2019, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αυτοσχέδιο καταυλισμό.

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου θα εκδικαστεί από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης η προσφυγή των Ρομά του καταυλισμού για την διακοπή της διοικητικής αποβολής που αποφασίστηκε από τον Δήμο Θερμαϊκού.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΤΣΑΪΡΙΑ

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω