Αφιέρωμα στον Ναγκίσα Όσιμα (video)

RETRO 15.1.2020 | 13:39 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Αφιέρωμα στον Ναγκίσα Όσιμα (video)

THESSNEWS-DESK

Φέτος συμπληρώνονται επτά χρόνια από το θάνατο του διακεκριμένου Ιάπωνα σκηνοθέτη, Ναγκίσα Όσιμα, στις 15 Ιανουαρίου 2013.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Ναγκίσα Όσιμα στον Κώστα Κωβαίο και στην εκπομπή «Συνεικόνες», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1994.

Ο Ναγκίσα Όσιμα μιλάει για τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο, την απόφασή του να γυρίσει ανεξάρτητες παραγωγές, τη σχέση του με τις εταιρείες παραγωγής και τον κινηματογράφο των ανεξάρτητων δημιουργών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ταινία του «Αγόρι» (1969) ως την πρώτη του προσπάθεια για μια ανεξάρτητη παραγωγή μ’ έναν πενιχρό προϋπολογισμό. Επίσης, ο Όσιμα μιλάει για την ελληνική μυθολογία και τις αγαπημένες ταινίες του από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σχολιάζει το ζήτημα της κυριαρχίας των αμερικάνικων παραγωγών στον κινηματογράφο και αντιπροτείνει την ενίσχυση των ανεξάρτητων δημιουργών, ενώ δείχνει εμπιστοσύνη στο μέλλον του κινηματογράφου απέναντι στην τηλεόραση, κυρίως διότι ο κινηματογράφος αποτελεί μια ολοκληρωμένη τέχνη, η οποία διαπερνάει την τηλεόραση, κάτι που δεν ισχύει αντίστροφα, σύμφωνα με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος

Παραγωγή: 1995

 

Δείτε το αφιέρωμα

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω