«Κόκκινη ζώνη» ο Βαρδάρης: Συρματοπλέγματα στα μαγαζιά, σπρέι πιπεριού αγοράζουν οι κοπέλες (ΦΩΤΟ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14.1.2020 | 15:43 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

«Κόκκινη ζώνη» ο Βαρδάρης: Συρματοπλέγματα στα μαγαζιά, σπρέι πιπεριού αγοράζουν οι κοπέλες (ΦΩΤΟ)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ || [email protected]

Η άλλοτε πολύβουη από κόσμο και εμπορικές επιχειρήσεις περιοχή του Βαρδάρη έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μια υποβαθμισμένη ζώνη, εγκαταλελειμμένη στη μοίρα της.

Το πάλαι ποτέ διακομιστικό κέντρο της πόλης όπου τόνοι εμπορευμάτων έρχονταν και έφευγαν από τη Θεσσαλονίκη για την επαρχία έχει ερημώσει. Εκεί όπου υπήρχαν εκατοντάδες βιοτεχνίες και άλλων ειδών μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τώρα υπάρχουν κατεβασμένα ρολά και λουκέτα. Η οικονομική κρίση, τα έργα του μετρό αλλά και η αυξανόμενη εγκληματικότητα έχουν μετατρέψει την περιοχή σε «κόκκινη ζώνη» στην οποία έχουν απομείνει ελάχιστες επιχειρήσεις να δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Κοπέλες αγοράζουν σπρέι πιπεριού

Από την πλατεία Δημοκρατίας μέχρι και την Αγίων Πάντων στη Μοναστηρίου αλλά και στις κάθετες οδούς τα κρούσματα ανομίας είναι καθημερινό φαινόμενο. Στο δρόμο περπατάς και μυρίζει χασίς.

Η μικροεγκληματικότητα και οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών περιλαμβάνονται σε ημερήσια βάση στο αστυνομικό δελτίο με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να φοβούνται να πλέον να κυκλοφορήσουν,  ειδικά όταν πέσει το σκοτάδι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αμπαρώσει τις πολυκατοικίες και τα καταστήματά τους με σιδεριές ακόμη και συρματοπλέγματα ενώ κοπέλες αγοράζουν σπρέι πιπεριού για να αντιμετωπίζουν τους επίδοξους ληστές. 

 

«Ανοίγουν αυτοκίνητα και αρπάζουν ότι βρουν»

Ο Σάββας Μαλτέζος έχει μια μικρή επιχείρηση με φωτοτυπίες και φωτογραφίες στην πλατεία Δημοκρατίας στην οδό Οδυσσέως εδώ και 28 χρόνια.

«Η περιοχή έχει ερημώσει εξαιτίας της εγκληματικότητας, τα κρούσματα κλοπών είναι καθημερινό φαινόμενο. Αρπάζουν συνέχεια τσάντες, τσαντάκια, πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα. Ανοίγουν αυτοκίνητα και αρπάζουν ότι βρουν. Δεν μας έδιωξαν η κρίση και τα έργα του μετρό αλλά η εγκληματικότητα» αναφέρει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

 

«Ερχόμαστε στη δουλειά και κάνουμε το σταυρό μας»

Ο Γιάννης διατηρεί καφεκοπτείο στην πλατεία Δημοκρατίας και αναφέρει: «Η περιοχή έχει μετατραπεί σε κόκκινη ζώνη, ερχόμαστε στη δουλειά και κάνουμε το σταυρό μας αν το βράδυ γυρίσουμε στις οικογένειες μας. Κάθε μέρα βλέπουμε να αρπάζουν τσάντες, εμπορεύματα και να μαχαιρώνονται οι αλλοδαποί μεταξύ τους».

 

«Φοβάται πλέον ο κόσμος να κυκλοφορήσει»

Λίγο πιο κάτω επί της Μοναστηρίου ο Τάκης επαγγελματίας με δερμάτινα ειδή περιγράφει την κατάσταση ως ανεξέλεγκτη «φοβάται πλέον ο κόσμος να κυκλοφορήσει, φεύγω από το μαγαζί όταν κλείνω με φόβο ψυχής».

Ο Συμεών επαγγελματίας με κατάστημα υποδημάτων πάνω από 50 χρόνια στην πλατεία Δημοκρατίας σημειώνει ότι ο συνδυασμός της κρίσης, των εργοταξίων του μετρό και της εγκληματικότητας οδήγησαν στην απαξίωση το Βαρδάρη.

Κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν ποιοτικότερη αστυνόμευση και όχι μόνο τυπικούς ελέγχους που όπως λένε γίνονται κατά τη διάρκεια των περιπολιών. Απευθύνουν κραυγή αγωνίας προς τη Δημοτική αρχή να στρέψει την προσοχή της και να βρει τρόπους ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά η εικόνα της περιοχής.

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω