ΘΕΜΑ ΡΘ: Θετικοί στην κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 14.1.2020 | 15:12 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

ΘΕΜΑ ΡΘ: Θετικοί στην κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών οι Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || [email protected]

Σύμφωνοι με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία και την τίμησή τους με εορτές και εκκλησιασμό εμφανίζονται εκπρόσωποι τριών Μητροπόλεων του νομού Θεσσαλονίκης.

Συμφωνούμε με την κατάργηση της αργίας, δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος.

«Έπρεπε να καταργηθεί η αργία διότι ουσιαστικά δεν τιμώνταν οι Τρεις Ιεράρχες. Τα παιδιά ήταν στο σπίτι τους, οι καθηγητές ήταν σπίτι τους, δεν συμμετείχαν στον εκκλησιασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών. Για ποιο λόγο να παραμένει μια αργία εν ονόματι της τιμής των Τριών Ιεραρχών όταν δεν τιμώνται ουσιαστικά οι Τρεις Ιεράρχες. Συμφωνούμε με την κατάργηση της αργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα ήταν καλό να εκκλησιάζεται ο σχολικός κόσμος στις δύο πρώτες σχολικές ώρες και στη συνέχεια να γίνονται εκδηλώσεις όπως ορίζει το υπουργείο Παιδείας με σκοπό την ανάδειξη των μορφών των Τριών Ιεραρχών και όλων των άλλων ανθρωπιστικών επιστημών που απορρέουν από την διδασκαλία τους» συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος.

«Πρέπει να τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες»

«Έχουμε στην ουσία μια επαναφορά του παλαιού καθεστώτος το οποίο ήθελε να γίνεται εκκλησιασμός και παράλληλα εορταστικές-θρησκευτικές εκδηλώσεις την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Αυτό είχε αλλάξει πριν από λίγα χρόνια του τότε υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος είχε καταστήσεις αργία πλήρη την ημέρα της εορτής και είχε μεταφέρει την προηγούμενη-παραμονή αυτές τις εκδηλώσεις» σημειώνει από τη μεριά του ο πάτερ Νικόλαος Χαμαμτζόγλου, γραμματέας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

«Η θέση μας είναι ότι πρέπει να τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες ως πρότυπα παιδείας και πολιτισμού και πρότυπα ζωής για τους νέους από πολλές απόψεις. Αυτό είναι καλό να γίνεται με τον προσφερότερο τρόπο, είτε αυτό συμβεί την προηγούμενη μέρα είτε την επόμενη, την κύρια μέρα της εορτής» υποστηρίζει.

«Δεν είναι αργία για την Εκκλησία»

«Η άποψη της Εκκλησίας είναι ότι η μέρα των Τριών Ιεραρχών δεν είναι αργία. Είναι μέρα κατά την οποία η Εκκλησία και η Πολιτεία, τα σχολεία μας δηλαδή, πρέπει να επικεντρωθούμε στο πρόσωπο, το έργο, τη διδασκαλία, στα μεγάλα μηνύματα που έχουν να μας παρουσιάσουν και να μας προσφέρουν αυτοί οι τρεις κολοσσοί του πνεύματος, οι Τρεις Ιεράρχες» σημειώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο πάτερ Γεώργιος Μίλκας από την Ιερά Μητρόπολη Νεάπολεως και Σταυρουπόλεως.

«Πολύ σωστά αποφασίσθηκε οι μαθητές να βρίσκονται στην Εκκλησία και στα σχολεία προκειμένου αφενός μεν να τιμήσουν τα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών αφετέρου να πάρουν τα μηνύματα από τη ζωή και το έργο τους, που θα είναι φως στο δρόμο των μαθητών και την πορεία των σχολείων μας» πρόσθεσε.
 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω