Ο «μήνας του μέλιτος» της διοίκησης Ζέρβα τελειώνει

ΑΠΟΨΕΙΣ 2.1.2020 | 09:00 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ο «μήνας του μέλιτος» της διοίκησης Ζέρβα τελειώνει

ΤHESSNEWS

Για τους πρώτους μήνες της διοίκησης Ζέρβα στο δήμο Θεσσαλονίκης αρθρογραφεί στην ThessNews ο Όθωνας Παπαδόπουλος, υπεύθυνος ομάδας εργασίας Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ Θεσσαλονίκη».

Με την συμπλήρωση του πρώτου τετραμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων της οδεύει προς την συμπλήρωσή του και ο μήνας του μέλιτος που απόλαυσε η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και άρχισαν να γίνονται ορατά και τα (σοβαρά) προβλήματά της.

Η ευφορία που δημιουργήθηκε μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου είχε σαν συνέπεια να περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι η νέα διοίκηση, σε αντίθεση με την σκοπιμότητα του απλού αναλογικού συστήματος, δεν δημιουργήθηκε με συνεργασία μεταξύ συνδυασμών στην βάση μίας προγραμματικής σύγκλισης, αλλά συστήθηκε μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, διαμοιρασμό θέσεων και βυζαντινά παζάρια.

Πέρασε αφύσικα απαρατήρητο το γεγονός της αποχώρησης δημοτικών συμβούλων από τους συνδυασμούς με τους οποίους είχαν εκλεγεί, με αντάλλαγμα την ανάθεση αξιωμάτων από τον εκλεγέντα Δήμαρχο : όλοι αυτοί είχαν δώσει την υπόσχεση τους κάπου, υποτίθεται ότι είχαν συνταχθεί μαζί με άλλους κάτω από ένα κοινό πρόγραμμα για την πόλη, κάποιοι μάλιστα από αυτούς εμφανίζονταν προεκλογικά να προωθούν προγράμματα και θέσεις τελείως διαφορετικές της παρούσας διοίκησης που σήμερα προσφέρονται (μετά προθυμίας) να υπηρετήσουν.

Παράλληλα, το ράλλυ για την (οριακή την πρώτη Κυριακή και άνετη την δεύτερη) επικράτηση του νέου Δημάρχου, βασίστηκε στην καλλιέργεια ενός κλίματος ευφορίας (όχι τόσο δικαιολογημένης με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη), με τρόπο που ο πήχης τέθηκε αρκετά ψηλά, με τον νέο Δήμαρχο να παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο που θα φέρει έναν αέρα ανανέωσης και θα εξορκίσει κάθε κακό του παρελθόντος. Έτσι, σήμερα, η νέα διοίκηση «πληρώνει το νόμισμα» πιεζόμενη να φτάσει της (πολύ υψηλές) προσδοκίες που η ίδια καλλιέργησε, αποτυγχάνοντας και στις δύο βασικές υποσχέσεις που έδωσε: Κατ’αρχήν για την χρήση του όρου «ανανέωση» ήδη βρισκόμαστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση, μη ξέροντας κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει, με επικρατέστερη ίσως την δεύτερη περίπτωση.

Κανένα από τα μέλη της διοίκησης δεν φέρει κάτι το νέο, καθώς όλες οι επιλογές του νέου Δημάρχου, ακόμη και αυτές των πιο απλών θέσεων, βασίζονται σε μία συγκεκριμένη τάξη ανθρώπων που κατέχουν σταθερά τις αποφασιστικές θέσεις στον Δήμο, και μάλιστα ανεξαρτήτως των επιλογών του εκλογικού σώματος. Για να το πούμε πιο απλά, είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Αλλά και σε σχέση με τον εξορκισμό των κακών του παρελθόντος ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος φαίνεται να κοιτάει πιο πολύ προς τα πίσω παρά προς το μέλλον, αντιπολιτευόμενος κυρίως τις θέσεις του απελθόντος Δημάρχου, ενώ σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μπουτάρης είναι άτυπα παρών, με τον νέο Δήμαρχο να επιμένει –εμμονικά - να καταδιώκει το φάντασμά του.

Ως συνέπεια όλων των ανωτέρω δεν υπάρχει κάποιο κοινό πρόγραμμα προς εκτέλεση από την νέα Διοίκηση, δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα για τα ανοιχτά προβλήματα, αλλά όλα γίνονται αποσπασματικά και χωρίς μέθοδο, με αποκλειστικό κίνητρο την ευκαιριακή επικοινωνιακή προβολή.
 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω