Για το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση

ΑΠΟΨΕΙΣ 14.12.2019 | 09:10 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Για το νέο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση

ΤHESSNEWS-DESK

O Κυριάκος Τσιαούσης, Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών & Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής αρθρογραφεί στην ThessNews για τις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. 

 

Όσα επιχειρήματα και να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να επιτεθεί εκ νέου στο ασφαλιστικό δεν μας πείθει. Όπως και όλες οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) έτσι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ένα νέο χτύπημα που αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης σε βάρος μας σε μια σειρά πλευρές (εργασιακά, υγεία, παιδεία, φορολογικό κ.α.). Με αυτήν την κίνησή της μάλιστα επιδιώκει να πετύχει «με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια». Επιδιώκει:

➢ Να απαλλαχτεί η εργοδοσία  και συνολικά το κράτος από την υποχρέωση να διασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων σε όλες τις πλευρές τους (συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.). Αυτό το κάνει την ώρα που οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει για τα παραπάνω διπλά και τρίδιπλα ενώ το κράτος ήταν και παραμένει ο νούμερο ένα μπαταχτσής απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία.

➢ Να ενοχοποιήσει το λαό για την σημερινή κατάντια του συστήματος. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ο λαός έχει εκπληρώσει ως τώρα και με το πολύ παραπάνω τις υποχρεώσεις του. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι το ξήλωμα τον εργατικών κατακτήσεων (που εκφράζεται και στο ασφαλιστικό), η διάλυση του συστήματος και των υποδομών υγείας κ.α.

➢ Να σβήσει τα χρέη που με ευθύνη και της ίδιας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν δημιουργηθεί. Ούτε στην φαντασία μας δεν μπορούμε να συλλάβουμε τα ποσά που μαζεύονται αν προσθέσει κανείς τις παραγραφές που έχουν γίνει υπέρ μεγάλων επιχειρήσεων όλα τα τελευταία χρόνια. Και όλα αυτά χωρίς να σταθούμε καν για την αιμορραγία που προκάλεσαν συγκεκριμένες ενέργειες (επενδύσεις αποθεματικών στο χρηματιστήριο, PSI κ.α.).

➢ Να δώσει «τζάμπα χρήμα» στις μεγάλες επιχειρήσεις. Χρήματα που θα έχουν την δυνατότητα να διαχειρίζονται από τις δικές μας εισφορές. Χρήματα που θα μπορούν να τα επενδύουν, λες και είμαστε συνέταιροι, και να τα τζογάρουν όπως αυτοί θέλουν.

➢ Να δώσουν στους ίδιους νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, πατώντας στο κενό που θα αφήσει το γκρέμισμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Την «ιδιωτική πρωτοβουλία» την ζούμε ήδη έντονα στο πετσί μας σε μια σειρά τομείς όπως η υγεία και η παιδεία και ήδη «εισπράττουμε» τα «προτερήματα» της.

➢ Να κάνουν την ασφάλιση αντικείμενο ατομικής διαπραγμάτευσης. Να μην απολαμβάνει δηλαδή ο εργαζόμενος το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα ολοκληρωμένο και ενιαίο σύστημα που να αφορά την κάλυψη του, την περίθαλψη του, την σύνταξη του. Να προσπαθεί να βρει ο καθένας μόνος του τη λύση  και σε αυτόν τον τομέα όντας μισοάνεργος, μισοασφαλισμένος και έρμαιο στις ορέξεις των αρπακτικών που λέγονται επιχειρηματικοί όμιλοι, funds (ή όπως θέλει να τα πει ο καθένας).

Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουμε την απάντηση μας. Μέσα από τους αγώνες και την οργάνωση μας να διεκδικήσουμε υγεία και πρόνοια δημόσια και δωρεάν, προστασία στη δουλειά, κανένας ανασφάλιστος, αξιοπρέπεια στα γηρατειά. Τα συλλαλητήρια που είχε οργανώσει το ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα, οι δράσεις των ταξικών σωματείων μπροστά στο νέο ασφαλιστικό έγκλημα δείχνουν το δρόμο και συμβάλουν στο να μην περάσει η νέα επίθεση, ανεβάζουν τις απαιτήσεις στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας.
 

 

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω