Θέμα ΡΘ: Το 5G στη ζωή μας - Οι επιπτώσεις στην υγεία, οι αντιδράσεις και η αλήθεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ 12.12.2019 | 12:47 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Θέμα ΡΘ: Το 5G στη ζωή μας - Οι επιπτώσεις στην υγεία, οι αντιδράσεις και η αλήθεια

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ || [email protected]

Την περασμένη εβδομάδα όλη η Ελλάδα έμαθε το 5G. Ένα νέο δίκτυο που εφαρμόζεται πιλοτικά σε τρείς δήμους της χώρας, την Καλαμάτα, την Τρίπολη και στον δήμο Ζωγράφου.Δεν μάθαμε όμως ότι το 5G θα προσφέρει εκαντοταπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ, νέες έξυπνες υπηρεσίες και εφαρμογές αλλά ότι θα προκαλέσει στείρωση.

Αυτό υποστηρίζει μία ομάδα πολιτών στην Καλαμάτα, η οποία διαμαρτυρήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάνοντας λόγο για:
- Επικίνδυνη ακτινοβολία
- Για σχέδιο… στείρωσης των Καλαματιανών, με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης.

Ζήτησαν να σταματήσει το πείραμα, όπως το χαρακτηρίζουν, έτσι κι έγινε. 16 δημοτικοί σύμβουλοι, ψήφισαν υπέρ της διακοπής της σύμβασης με τη Wind. Κατά ψήφισαν οι 13. Τυπικά, η απόφαση ζητεί να διακοπεί η συνεργασία με τη Wind «έως ότου η εν λόγω τεχνολογία περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της ολοκληρωμένης εφαρμογής πανελλαδικά».

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση διαβάστηκαν αποσπάσματα της επιστολής του  δρ. Θεόδωρου Μέτση σύμφωνα με τον οποίο: «Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς υπογεννητικότητας εδώ και μερικά χρόνια, ενώ παράλληλα γίνεται και αθρόα προσέλευση μεταναστών. Μέσα σε αυτή τη δραματική συγκυρία η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας θα μπορεί να "στειρώσει" τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει πλέον των λοιπών δυσμενών επιπτώσεων και τη χαριστική βολή στην πόλη σας και να συμβάλει γενικότερα στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Στην εκπομπή της Καλούντια Έγγερς μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, που ψήφισε, υπερ της διακοπής της σύμβασης για το 5G.
«Δεν πιστεύουμε τα περί στειρώσεων απλά θέλουμε μία πιο σοβαρή δουλειά για την παρακολούθηση της σύμβασης, είπε ο κ. Αντωνόπουλος ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε πρόωρες τέτοιου είδους συμβάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχουν οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις. Κανένας αρμόδιος δεν έχει βάλει την υπογραφή του ενώ οι μετρήσεις έγιναν από υπάλληλο του δήμου.
«Είμαστε υπέρ της τεχνολογίας. Όμως θα θέλαμε να εφαρμόσουμε στον δήμο μας κάτι τεκμηριωμένο», πρόσθεσε.

Διαφορετική είναι η θέση του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για μία απόφαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που «παρασύρθηκε» από μία μικρή ομάδα δημοτών και είχε πολιτικές σκοπιμότητες.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι είχαν ενημερωθεί οι πολίτες δεν θα υπήρχαν αυτές οι αντιδράσεις και προειδοποίησε πως αν τελικά το 5G προχωρήσει και οι μετρήσεις «χτυπήσουν κόκκινο» τότε οι κεραίες θα κατέβουν.

Το τοπίο ξεκαθάρισε ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γιάννης Καραγιαννίδης. Όπως και ο ίδιος σημείωσε «η έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης των πολιτών, δημιούργησαν τους φόβους και την ανησυχία».
Σύμφωνα με το κ. Καραγιαννίδη το 5G είναι η φυσική εξέλιξη των δικτύων επικοινωνίας. «Αποτελεί ‘’οικοσύστημα’’ το οποίο περιλαμβάνει πολλές νέες εφαρμογές οι οποίες θα αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων τα επόμενα 10 χρόνια. Οι νέες εφαρμογές θα λειτουργήσουν υπέρ της κοινωνία αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν με τα δίκτυα 4G».

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιαννίδης τα οφέλη των δικτύων 5G είναι:
- Μια από τις πιο σημαντικές είναι τα λεγόμενα συνδεδεμένα αυτοκίνητα που αναμένεται να μειώσει κατά 70% τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων.
- Το 5G θα είναι το δίκτυο που θα καλύψει την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας. Δηλαδή θα υπάρχουν αισθητήρες οι οποίoi θα κινούν ένα εργοστάσιο.
- Ακόμη θα καλύψει αυτό που ονομάζουμε «αυτόνομα οχήματα»
- Και φυσικά, θα μπορούμε να κατεβάζουμε δεδομένα σε τεράστιες ταχύτητες συγκρινόμενα με το 4G.

Να σημειωθεί ότι το 80% των υπηρεσιών που θα προφέρει το 5G θα είναι νέες υπηρεσίες.

Ο κ. Καραγιαννίδης χαρακτήρισε καταστροφική την άρνηση της Καλαμάτας, η οποία «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό της πόλης». Στην ερώτηση της κας Έγγερς εάν υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία η απάντηση του καθηγητή ήταν ‘όχι’. Όπως εξήγησε: «Τα επίπεδα ισχύος εκπομπής στο 5G θα είναι ίσα ή μικρότερα, τις περισσότερες φορές, σε σχέση με το 4G». 
«Η πύκνωση του δικτύου που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ισχύος. Όσο πιο κοντά είναι η κεραία στο κινητό τηλέφωνο, τόσο θα πέφτουν τα επίπεδα ισχύος. Δηλαδή, όσο πυκνότερο είναι ένα δίκτυο τόσο μικρότερη είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει».
Ο κ. Καραγιαννίδης έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
«Ένας όροφος πολυκατοικίας μπορεί να εξυπηρετηθεί από ένα Wifi. Τα επίπεδα ισχύος της κεραίας εκπομπής στο 5G είναι περίπου στα επίπεδα ισχύος από ένα Wifi, που αυτή τη στιγμή έχουμε στο σπίτι μας».

Εν κατακλείδι: «Τα όρια ασφαλείας είναι 50 φορές μικρότερα από τα όρια που γνωρίζουμε ότι δημιουργούν πρόβλημα. Ο Υπουργός Ψηφισκής Διακυβέρνησης ανακοινώνοντας το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση του 5G είπε πως τα όρια που θα τεθούν θα είναι 30 φορές μικρότερα από τα διεθνή. Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι το 5G προκαλεί καρκίνο ή στείρωση».


Ακούστε την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 

 

Φωτογραφία από mohamed Hassan από το Pixabay

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω