Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα και η δερματική κάθαρση (AUDIO)

ΥΓΕΙΑ 9.12.2019 | 19:44 Στείλτε το με email Εκτυπώστε το

Ψωρίαση: Τα νέα φάρμακα και η δερματική κάθαρση (AUDIO)

ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για την ψωρίαση, ένα χρόνιο νόσημα, γνωστό από την αρχαιότητα που αφορά το 2-3% του πληθυσμού στην Ελλάδα, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Ζω Καλύτερα» και τη Μαρία Ζαφειρίου ο καθηγητής δερματολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Σωτηριάδης.

«Η ψωρίαση είναι από τις παθήσεις που ανήκει στα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα. Υπάρχει μία κληρονομική διάθεση αλλά δεν είναι υποχρεωτικό, θα λέγαμε, να τη μεταφέρει ο γονιός στα παιδιά του, απλά υπάρχει αυτή η προδιάθεση», σημείωσε ο κ. Σωτηριάδης.

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, οι περισσότεροι ασθενείς ωστόσο ανήκουν στις ομάδες 10-15 ετών και 40-45.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «τα κλινικά συμπτώματα του νοσήματος είναι οι βλάβες στο δέρμα, όπως εξανθήματα κόκκινου χρώματος που καλύπτονται από λέπια και εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στους αγκώνες, στις κνήμες. Ένα ποσοστό 30% των ψωριασικών θα εμφανίσουν και αρθρίτιδα».

Οι ασθενείς όταν εμφανίσουν εξανθήματα, που επιμένουν θα πρέπει να επισκεφθούν τον δερματολόγο, καθώς η «αυτοδιάγνωση είναι τεράστιο λάθος».

Σχετικά με την εξέταση, αυτή γίνεται κλινικά και εάν υπάρχει αμφιβολία στη διάγνωση τότε θα ακολουθήσει η βιοψία του δέρματος.

Ο κ. Σωτηριάδης μίλησε και για τη δερματική κάθαρση, δηλαδή ένα καθαρό δέρμα, που επιτυγχάνεται με τα νέα φάρμακα.

«Συνεχώς δημιουργούνται νέα φάρμακα με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Έχουν γίνει άλματα. Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και μάλιστα μέχρι βαθμού εξαφάνισης των  συμπτωμάτων», κατέληξε ο κ. Σωτηριάδης.

 

Ακούστε όλη την εκπομπή «Ζω Καλύτερα» με θέμα την Ψωρίαση, παρακάτω:

THESSNEWS / NEWSLETTER


Επάνω